Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Scene kao iz filma: Nastavljen teror nad Srbima na KiM - Zapad "iznenađen"

© Tanjug / STRBanka Poštanska štedionica na Kosovu i Metohiji
Banka Poštanska štedionica na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
Pratite nas
Upad do zuba naoružanih kosovskih policija u svih šest filijala Poštanske štedionice na severu Kosova i Metohije u kojima su se u tom momentu nalazili i obični građani samo je nastavak demonstriranja sile režima Aljbina Kurtija, saglasni su sagovornici Sputnjika.
Supruga Stefana S. iz Kosovske Mitrovice u momentu upada kosovskih specijalaca našla se u jednoj od tih filijala, a kako nam je Stefan nezvanično ispričao ona je još u šoku od straha koji je doživela.

Scene kao iz filma

„Rekla mi je da se sve odigralo kao na filmu, da su upali sa podignutim puškama i maskirani i da su tražili da svi legnu na pod. Kaže da je u prvi mah mislila da je pljačka i da je u filijalo bilo dosta starijih ljudi u tom momentu, od kojih su neki počeli glasno da plaču. Oštro su opomenuti od strane kosovskih specijalaca da ućute. Moja žena je prigrlila jednu baku koja je se baš uplašila da bi je smirila. Držali su ih tu nekih 30 minuta, ne zna šta su pričali zaposlenima u banci, jer su govorili na albanskom, ali je videla kada im je gestikulacijom pokazano da stanu u ćošak. To su uradili i sa ostalima, a posle su ih pustili. Sve je bilo veoma neprijatno,“ ispričao je Stefan.
Upad kosovske policije u prostorije ispostava Poštanske štedionice na Kosovu i Metohije usledio je posle navodne dojave da se u jednoj od njih odigravaju „nedozvoljene radnje“, a sagovornici Sputnjika politički analitičar Aleksandar Gudžić sa Kosova i Metohije i analitičar Stevica Deđanski, uvereni su da je ovo samo još jedan u nizu akata terora Kurtija koji ima nameru da Srbe isprovocira i da situacija eskalira još više.

Nastavak terora nad Srbima

„Sve mere koje režim Aljbina Kurtija preduzima poslednjih godina imaju za cilj da otežaju život Srba na KiM i da ih nateraju na odlazak,“ kaže Gudžić.
On je ipak uveren da će Srbi bez obzira na sve što zvanična Priština radi opstati na KiM i sačekati neko bolje vreme.
„Za Prištinu bi bilo idealno da izazovu reakciju Srba na severu, ili nekim drugim sredinama što bi im bio izgovor za sve ono što su do sada uradili. Nadam se da do toga neće doći, jer nama ne ide u prilog ni konfrontacija sa međunarodnom zajednicom, ni sa Prištinom,“ smatra on.
Zbog najnovije akcije Kurtija oglasila se i Amerika i Evropska unija koji su osudili ovaj postupak Prištine, koji je, kako su rekli „preduzet bez konsultacije sa partnerima“.
Stefica Deđanski za ovakvu "opomen"u Prištini iz Stejt departmenta i EU zbog ovog postupka ironično kaže da je „simpatična“.

Zapad "iznenađen"

„Oni su uvek vrlo „iznenađeni“ i "razočarani" i jako se protive i traže da se poštuje zakon i da se, kako kažu, obe strane suzdrže od eskalacije sukoba. To su floskule koje oni stlno govore, a efekat toga je pucnjava na Srbe, ukidanje dinara, terorisanje u šta spada i ovaj poslednji poduhvat Prištine. Dakle, efekat Zapadnog „neslaganja“ je da se taj teror pojačava,“ kaže Deđanski.
Prema njegovom mišljenju, to samo potvrđuje sumnju da sve što se dešava na KiM nije delo samog Kurtija, već da on za sve ima podršku Zapada.
„Jer, ako Kurti izaziva, bacajući rukavicu u lice celom kolektivnom Zapadu, dakle i Americi i EU, a da nema nikakve posledice - malo je čudno… Pa ne vezujemo se mi na leđa u Srbiji da ne znamo da on to sve radi uz njihovo dopuštenje,“ ističe naš sagovornik.
Deđanski se slaže da ovo jeste ispitivanje strpljenja Srba na KiM pošto, s jedne strane, Priština zna da ne može oružano da reaguje jer bi Srbija odgovorila, pa je našla drugi način, a to je svakodnevno maltretiranje koje bi trebalo da Srbe same natera da odu sa KiM, i tako „završe“ posao Kurtiju.
Pripadnici tzv. kosovske policije upali su u ponedeljak sa puškama i pancirima u ekspoziture Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, dok su građani pokušavali da podignu penziju, socijalnu pomoć i druga novčana sredstva, kao i u zgradu Uprave za trezor u Kosovskoj Mitrovici.

Osudili akciju ili oprali sebe

Ispred sve četiri ekspoziture nalazili su se pripadnici policije naoružani dugim cevima.
Takozvana kosovska policija saopštila je sinoć da je tokom upada u šest ekspozitura Poštanske štedionice na severu Kosova i Metohije zaplenila 1,6 miliona evra i više od 74 miliona dinara. U saopštenju se navodi da je oduzeto i oko 19.500 franaka, oko 13.800 američkih dolara i oko 40 australijskih dolara, prenela je „Koha“.
O ovom događaju oglasio se i američki Stejt department saopštenjem u kome piše da je razočaran što je, kako je navedeno, "policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na severu Kosova", ističući da ta akcija nije bila koordinirana sa međunarodnim partnerima i da ona eskalira tenzije.
Osuda je stigla i iz EU koja je navela da je zabrinuta i da je najnovija akcija Prištine dokaz da vuče jednostrane poteze bez koordinacije sa saveznicima i prijateljima.
Oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je upad tzv. kosovske policije u ekspoziture Poštanske štedionice i trezor na severu KiM vidi kao eskalatorni potez Prištine, koji za cilj ima izazivanje nemira i haosa i ukidanje srpskih institucija na KiM i da će o tome Beograd obavestiti sve međunarodne predstavnike.
Banka Poštanska štedionica na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2024
SRBIJA
Poštanska štedionica: Sredstva naših klijenata na Kosovu i Metohiji su sigurna
policija ispred zgrade Poštanske štedionice u severnoj Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2024
SRBIJA
Direktor „Poštanska štedionice“ u Severnoj Mitrovici priveden pa pušten iz policije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala