- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

I Srbi nadomak pobede u Severnoj Makedoniji – prelomni dan je 8.maj

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIIzbori u Severnoj Makedoniji
Izbori u Severnoj Makedoniji - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
Pratite nas
Ukoliko kandidat VMRO-DPMNE pobedi i u drugom krugu predsedničkih izbora, i na parlamentarnim izborima, Srbi u Severnoj Makedoniji bi mogli da očekuju ozbiljniji pristup, a spoljna politika Skoplja bi mogla da doživi zaokret. Ipak, odpriznavanja Kosova neće biti bez, obzira na političke promene, ocena je saogovornika Sputnjika..
Kandidat opozicije u prvom krugu predsedničkih izbora Gordana Siljanovska-Davkova iz VMRO –DPMNE ubedljivo je pobedila, ali nije osvojila dovoljno glasova da bi izbegla drugi krug koji se održava 8. maja kada i parlamentarni izbori.

Srbi iz Makedonije uz VMRO DPMNE

Predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković za Sputnjik kaže da je ovo dobra vest za Srbe u Makedoniji posebno jer dve srpske stranke učestvuju u koaliciji sa VMRO –DPMNE na parlamentarnim izborima.
„Do sada je bilo teško da nateramo naš narod da izađe na izbore i da bude ujedinjen. Uvek je bio neki problem. Međutim, ovaj put nas je ujedinila nesreća, a to je vladajuća garnitura u Skoplju koja je to jedinstvo izazvala nizom svojih antisrpskih poteza,“ kaže Stoilković.
Po njegovim rečima, najnovija inicijativa da Skoplje bude kosponzor rezolucije o Srebrenici, samo je dodatno unela jedinstvo među Srbe u Makedoniji da glasaju za VMRO-DPMNE.
„U celoj toj nesreći imamo sreće da se naš narod ujedinio na ovim izborima i da su svi podržali kandidata VMRO-DPMNE. A 8. maja kada su i parlamentarni izbori očekujemo isto uspeh te stranke, a s obzirom i da smo članovi te koalicije očekujemo da će neko od naših posle ovih izbora da zauzme neko bolje mesto u političkom životu Makedonije. Tako da je to neki presek koji je u ovom trenutku povoljan za nas,“ zaključuje naš sagovornik iz Severne Makedonije.

Ozbiljne promene u spoljnoj politici

Diplomata i bivši ambasador Risto Nikovski takođe je uveren da će i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima pobedu odneti VMRO-DPMNE, i pored jake intervencije albanskog i stranog faktora na ovim izborima u korist aktuelne vlasti SDSM.
„Veliku razliku je napravila kandidatkinja VMRO-DPMNE u prvom predsedničkom krugu u odnosu na kandidata iz SDSM, a verujem da će ta razlika biti još veća u drugom krugu kao i na parlamentarnim izborima. Imamo još dve makedonske stranke levice koje su dobro prošle na ovim izborima i cenim da će svi oni zajedno imati dovoljnu većinu u parlamentu da mogu da formiraju vladu,“ ocenjuje Nikovski.
Naš sagovornik kaže da će nova vlada ako bude i u sastavu za koji se on nada da će biti, trpeti veliki pritisak spolja ali je uveren da će imati potpuno drugačiju spoljnu politiku.

Nema otpriznavanja Kosova, Moskva da nas razume

„Promene u spoljnoj politici će biti ozbiljne ali pre svega u odnosu na Bugarsku i Evropsku uniju, ali mislim da neće biti dovoljno mesta da se ta politika menja i prema Rusiji zato što Brisel ucenjuje kao i Vašington. Ali mislim da je izuzetno važno da Moskva shvati da je Makedonija lutka u rukama velikih sila i Albanaca koji su pod njihovom zaštitim i da rade sa nama šta hoće. Ako Moskva otvori prostor za bolje razumevanje, tako bi i naša politika dobila na težini polako prema Rusiji u pozitivnom smeru,“ ocena je Nikovskog.
Po njegovim rečima, odnosi sa Srbijom mogu samo da idu uzlaznom linijom, ali ipak ne očekuje da može da dođe do nekih krupnih koraka kao što je otpriznavanje Kosova ili nešto slično.
Prema podacima Državne izborne komisije, Siljanovska-Davkova – koja dolazi iz opozicione stranke VMRO-DPMNE – osvojila je 40,10 odsto glasova, dok je Pendarovski iz vladajuće Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) osvojio 19,93 odsto glasova.
U prvom krugu nadmetalo se sedam kandidata, uključujući dva Albanca koji nisu uspeli da osvoje dovoljno glasova da obezbede drugi krug.
Gordana Siljanovska Davkova - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2024
REGION
Prvi razultati izbora u Severnoj Makedoniji: Šiljanovska Davkova vodi ispred Pendarovskog
Talat Džaferi - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2024
SRBIJA
Džaferi: Severna Makedonija će sutra glasati da Priština uđe u Savet Evrope
Priprema sporazuma za potpisivanje - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2024
REGION
Više od izbora: Da li Severna Makedonija bira između opstanka i nestanka
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala