- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Više od izbora: Da li Severna Makedonija bira između opstanka i nestanka

© Sputnik / Lola ĐorđevićPriprema sporazuma za potpisivanje
Priprema sporazuma za potpisivanje - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2024
Pratite nas
Predstojeći parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji su toliko važni da će se na njima bukvalno odlučivati da li ćemo mi kao nacija i država opstati ili nestati, tvrdi makedonski diplomata Risto Nikovski.
Kampanja za parlamentarne izbore u Severnoj Makedoniji, koji će biti održani 8. maja, uveliko se zahuktala a glavna borba odvija se između opozicione VMRO-DPMNE sa jedne strane i vladajuće SDSM sa druge.

Presudni izbori za opstanak

Ključna tema ovih izbora, kako kaže diplomata Risto Nikovski, i jedne i druge partije jeste ulazak u Evropsku uniju, ali prava borba odvija oko toga pod kojim uslovima će se ići tim putem.
„Poznato je da je Evropska unija postavila Skoplju uslov za početak zvaničnih pregovora a to je promene Ustava i uključivanja Bugara kao manjine u preambulu. To je SDSM prihvatila. S druge strane, VMRO DPMNE ne pristaje na taj uslov EU, jer bi to značilo zatiranje naše nacionalnosti kao Makedonaca i nestanak naše države,“ smatra Nikovski.
Prema njegovim rečima, Albancima kao trećoj strani ovaj pristup nesloge među makedonskim partijama odgovara jer to njima otvara vrata za njihove aspiracije za pravljenje „velike Albanije“.
Dok su kod Zaeva Albanci uz zurle, gočeve i vezane zastave Albanije i Makedonije došli među prvima, kod Gruevskog je skup bio prepun srpskih obeležja. - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2024
REGION
Atak iz Prištine: Put do Velike Albanije vodi preko – Skoplja
„Ovi izbori iz ovog razloga su može se reći ključni za našu budućnost jer sa dve strane smo „napadnuti“, od Bugarske i od Albanaca. Na našu nesreću, Makedonci su razjedinjeni što strane sile obilato koriste. Od izuzetnog je značaja da izlaznost bude velika jer samo tako ćemo imati bar mogućnost da državu sačuvamo. To podrazumeva pobedu VMRO DPMNE na ovim izborima, koju ako to ostvare, čeka veoma težak posao,“ smatra Nikovski.

Strani faktor meša prste

Sagovornik Sputnjika iz Severne Makedonije gaji određene sumnje da bi u ovaj izborni proces, ako on krene u pravcu koji se ne dopada Americi, mogao da se indirektno umeša i strani faktor koji javno podržava SDSM i albansku partiju DUI.
„Skoplje vrvi od stranih obaveštajnih službi kojima je sve na izvolite što se tiče naših unutrašnjih pitanja i bojim se da bi mogli da umešaju prste u sve što sledi. Ako do toga dođe mislim da ćemo mi kao nacija teško opstati,“ ističe Nikovski.
On takođe tvrdi da je u narodu raspoloženje podeljeno te da oni koji su opredeljeni za VMRO DPMNE smatraju da je SDSM faktički svojim potezima uništio državu i pristao na niz kompromisa koja su išli na štetu Severnoj Makedoniji.
„Kako sada stvari stoje, po anketama VMRO DPMNE bi mogao da osvoji više od 60 poslaničkih mesta što bi, ako bi se zaista ostvarilo, dovelo do toga da ta partija može i samostalno oformi vladu uz još jednu ili dve manje makedonske partije koje bi trebalo da pređu cenzus,“ objašnjava Nikovski.

Albanski front predvodi - Kurti

On ističe i da treba obratiti pažnju na albanski faktor na ovim izborima jer su se Albanci ozbiljno organizovali.
„Njihova opozicija se udružila i to pod vođstvom Aljbina Kurtija da dosadašnju najveći albansku stranku DUI, koja je duže od 20 godina na vlasti pošalje u penziju. Kurti podržava koaliciju „VLEN“ i na parlamentarnim izborima će imati i tri poslanička kandidata na ovoj listi koje će predvoditi njegov savetnik Bekim Ćoku,“ objašnjava Nikovski.
Inače, ovo su prvi redovni predsednički i parlamentarni izbori koji su raspisani posle 17 godina u ovoj državi. Predsednički izbori u Makedoniji biće održani u dva kruga prvi će biti 24. aprila, a drugi uporedo sa parlamentarnim izborima 8. maja.
Izbori u Makedoniji 2020. - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
REGION
Izbori u Severnoj Makedoniji: Trka tek startovala a već počeli pritisci stranaca i - Albanaca
 Protesti u Skoplju, Makedonija - arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Makedonija između Velike Bugarske i Velike Albanije — SAD i EU ćute na opasne poruke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala