- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Atak iz Prištine: Put do Velike Albanije vodi preko – Skoplja

© Sputnik / Brankica RistićDok su kod Zaeva Albanci uz zurle, gočeve i vezane zastave Albanije i Makedonije došli među prvima, kod Gruevskog je skup bio prepun srpskih obeležja.
Dok su kod Zaeva Albanci uz zurle, gočeve i vezane zastave Albanije i Makedonije došli među prvima, kod Gruevskog je skup bio prepun srpskih obeležja. - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2024
Pratite nas
Ukoliko se Aljbinu Kurtiju dozvoli da sa svojom strankom Samoopredeljenje učestvuje na izborima u Severnoj Makedoniji, to će biti znak da neko podržava velikoalbanski projekat a da je ovo je samo jedan mali deo finalizacije njihovih napora ka ostvarenju tog plana, ocena je nekadašnjeg makedonskog diplomate Riste Nikovskog.
Stranka premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija Samoopredeljenje najavila je da će učestvovati na parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji koji se održavaju 8. maja ove godine. Za sada se zna da Kurtijeva stranka namerava da bude deo albanske opozicione koalicije koja će na ovim izborima nastupiti kao Evropska liga za promene.

Atak na Makedoniju sa Kosova

Makedonski diplomata i bivši ambasador te države u Rusiji, Albaniji i Velikoj Britaniji Risto Nikovski nije iznenađen tim najavama.

„Najava sa Kosova da će Samoopredeljenje učestvovati na našim izborima je nova albanska agresija na Makedoniju. Oni su i ranije najavljivali da će tako nešto da urade a evo vidimo da nisu odustali od te ideje. Mislim da se takozvani velikoalbanski projekat podržava na razne načine i ovo je samo deo finalizacije tih njihovih napora“, uveren je Nikovski.

Kurti je pre izvesnog vremena bio u Severnoj Makedoniji, podseća naš sagovornik, kao i da ga je tada gradonačelnik Tetova dočekao rečima “dobrodošli u Albaniju“.
„To su takve niske i podle provokacije koje mogu da se tolerišu samo makedonske vlasti. Mislim da je ovo sa Samoopredeljenjem teška provokacija i nadam se da će makedonski lideri ovo da osude. Ali s obzirom na labavu koaliciju vladajuće makedonske stranke SDSM i albanske stranke DUI, teško da će do toga doći,“ smatra Nikovski.

Amerika da se pozabavi Kurtijem

Bivši diplomata veruje i da bi Amerikanci trebalo da se pozabave Kurtijem i njegovim planovima ukoliko naravno, kako kaže, oni ne stoje iza svega ovoga.

„Glavni partner Albanaca, ne Albanije kao države nego Albanaca na ovim prostorima jeste Vašington. I defakto albanski političari i u Tirani, i u Prištini, i u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori su pod njihovom kontrolom i direktivama. Tako da se nikada ne zna šta je samostalna albanska politika, ako je ima, a šta je stiglo iz Amerike", upozorava Nikovski.

Prema njegovim rečima, cilj Kurtija i opozicije Albanca iz Makedonije jeste da najveću albansku stranku DUI koja je višegodišnji partner svih makedonskih vlada izbace sa političke scene kako bi oni mogli da preko makedonskih institucija sprovedu ono što su namerili.

Ni Albancima se ne dopada Kurtijev plan

Deo albanske političke scene kako u Severnoj Makedoniji, tako i na Kosovu i Metohiji smatraju da je ovo loš potez Kurtija i podsećaju da je njegovo učešće na izborima u Albaniji proizvelo nedostatak komunikacije između njega i albanskog premijera Edija Rame. Kurti dotle ima stav da Severna Makedonija treba da bude što bliže tzv. Kosovu, Albaniji i Bugarskoj, a dalje od Srbije.
Sto dana pre izbora, 28. januara, biće formirana tehnička vlada koju će prema koalicionom sporazumu voditi kadar iz albanske Demokratske unije za integraciju (DUI). Ovo su prvi redovni parlamentarni izbori u Makedoniji posle 17 godina.
Inače, u Severnoj Makedoniji će se uporedo sa parlamentarnim u maju ove godine održati i predsednički izbori.
Pogledajte i:
Demonstrant sa starom nacionalnom zastavom na antivladinom protestu u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
REGION
Žestok pritisak na Skoplje: Kuju li Albanci i Bugari novi opasan plan za Severnu Makedoniju
 Protesti u Skoplju, Makedonija - arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Makedonija između Velike Bugarske i Velike Albanije — SAD i EU ćute na opasne poruke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala