- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Žestok pritisak na Skoplje: Kuju li Albanci i Bugari novi opasan plan za Severnu Makedoniju

© AP Photo / Boris GrdanoskiDemonstrant sa starom nacionalnom zastavom na antivladinom protestu u Skoplju
Demonstrant sa starom nacionalnom zastavom na antivladinom protestu u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
Pratite nas
Promena Ustava Severne Makedonije otvorila bi put za ujedinjenje Albanaca u veliku Albaniju i obrisala bi Severnu Makedoniju kao državu sa mape i makedonski narod kao naciju. Albanske stranke ucenjuju ostavkama pod izgovorom da „brane suverenitet“, a iza toga se krije dogovor sa Bugarima.
Ovo je mišljenje Rista Nikovskog, makedonskog diplomate u penziji i bivšeg ambasadora te države u Rusiji, Albaniji i Velikoj Britaniji, povodom najave najveće stranka albanske manjine u Severnoj Makedoniji, Demokratske unije za integraciju (DUI), da je ponudila ostavke svojih ministara.
Kako je navedeno, stranka je spremna da napusti vlast ukoliko opoziciona VMRO-DPMNE bude glasala za amandmane vezane za uvođenje Bugara u makedonski Ustav.

Plan za Veliku Albaniju - uključeno i Kosovo

Nikovski upozorava da je ovo igra Albanca, Bugara i Brisela i da se iza svega krije opasan plan podele Severne Makedonije između Albanije i Bugarske.

„Ostavke albanskih ministara makedonskoj vladi deo su novog žestokog pritiska na Severnu Makedoniju da kapitulira u odnosu na Bugarsku i na evropski diktat tako što ćemo „šaku“ Bugara u Makedoniji uneti u naš Ustav. To je taktika i strategija pokušaja brisanja Makedonaca kao nacije i zatvaranja definitivno makedonskog pitanja koje je aktuelno već 150 godina,“ upozorava Nikovski.

Bugarsko ponašanje ide na ruku i odgovara Albancima u Severnoj Makedoniji, siguran je naš sagovornik, i to DUI zna i zato i pokušava da uceni Vladu Severne Makedonije.
„Brisanje Makedonaca vodi ka direktnom stvaranju Velike Albanije i to albanski političari kod nas, a i šire, odlično znaju. Zato igraju beskompromisno i bez greške i ovo je samo vrh njihovih politika. Makedonija ne sme da unese Bugare u svoj Ustav, jer Sofija ne priznaje da Makedonci kao nacija postoje. Ako oni uđu u Ustav, to bi značilo rušenje Makedonije iznutra,“ upozorava Nikovski.

Bugarska našla saveznika

Drugim rečima, dodaje on, Bugari bi u ovom slučaju tražili da imaju svoje poslanike u parlamentu Severne Makedonije i svoj popunjen politički amfiteatar unutar parlamenta, a to direktno vodi ka brisanju Makedonaca.
„To je put ka formiranju druge bugarske države, jer Sofija sve vreme tvrdi da smo mi jedan narod u dve države, to jest, da smo svi Bugari,“ kaže naš sagovornik.
Nikovski smatra da DUI blefira kada kaže da će tražiti vanredne parlamentarne izbore ako ne dođe do promene Ustava, uz podsećanje da je opoziciona VMRO-DPMNE podršku ustavnim izmenama uslovio izlaskom DUI iz vlade.
„Za promenu Ustava potrebna je dvotrećinska većina, a to ne postoji u našem parlamentu. VMRO-DPMNE suštinski je u pravu što se tako ponela jer su oni zapravo protiv otvaranja Ustava i unošenja Bugara u njega.

DUI blefira neće vanredne izbore

Po njemu, i VMRO traži vanredne izbore jer bi tako sigurno pobedili, a DUI bi zauvek ispao iz igre. Stvari bi se po očuvanje identiteta i države promenile na bolje iako bi pritisak spolja porastao.
U ostavci koju su iz DUI spremili piše da oni brane nacionalne interese, a da vlast sve više gubi podršku odlaganjem glasanja o promeni Ustava. Sednica parlamenta zakazana je za 18. avgust, a na njoj će biti razmatran predlog vlade da pristupi promeni Ustava, nakon što taj predlog bude prošao Odbor za ustavna pitanja.
Rasprava u Skupštini može da traje do 10 radnih dana, a potrebno je najmanje 80 glasova da bi se u prvoj fazi glasalo o potrebi promene Ustava. Severna Makedonija je u julu 2022. godine počela prvu fazu pregovora sa Evropskom unijom, ali da bi počela da otvara poglavlja, mora da unese bugarsku manjinu u Ustav.
Priprema sporazuma za potpisivanje - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2023
REGION
Bugarska kao okupator Severne Makedonije: Sad bi da učestvuju u menjanju ustava
Velika Albanija  - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
SRBIJA
Opasan plan Albanaca čije bi ostvarenje potpuno razorilo Balkan
 Protesti u Skoplju, Makedonija - arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Makedonija između Velike Bugarske i Velike Albanije — SAD i EU ćute na opasne poruke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala