- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Prvi razultati izbora u Severnoj Makedoniji: Šiljanovska Davkova vodi ispred Pendarovskog

© AP Photo / Boris GrdanoskiGordana Siljanovska Davkova
Gordana Siljanovska Davkova - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2024
Pratite nas
Kandidat VMRO-DPMNE za predsednika Severne Makedonije Gordana Šiljanovska Davkova vodi sa 37,80 odsto osvojenih glasova na današnjim izborima, dok je aktuelni predsednik Stevo Pendarovski osvojio 18,66 odsto podrške birača, pokazuju prvi rezultati Državne izborne komisije.
Kako je objavljeno na sajtu DIK, od obrađenog 2.091 biračkog mesta od ukupno 3.508 što je 59 odsto obrađenog materijala, Šiljanovska Davkova osvojila je 197.741 glas, a Pendarovski 97.592 glasa.
Treće mesto zauzima Bujar Osmani koga podržava Evropski front sa 15,63 odsto glasova.
Današnji predsednički izbori u Severnoj Makedoniji su sedmi po redu, a eventualni drugi krug predviđen je za 8. maj, za kada su zakazani parlamentarni izbori.
Na predsedničkim izborima učestvuje sedam kandidata - pet muškaraca i dve žene.
Kandidati su aktuelni predsednik Stevo Pendarovski koga podržava SDSM i koalicija, Gordana Šiljanovska Davkova iz VMRO-DPMNE, Biljana Vankovska koju podržava Levica, Maksim Dimitrievski iz pokreta Znam, Stevčo Jakimovski iz stranke Grom, Arben Taravari iz koalicije Vredi i Bujar Osmani, kojeg podržava Evropski front.
U birački spisak za predsedničke izbore upisano je 1.814.317 birača.
Na predsedničkim izborima sučelila su se, kao što je to i do sada bio slučaj, kandidati dva suprotstavljena politička bloka levog centra SDSM i desničarskog VMRO-DPMNE, a unutaralbanski politički obračun vodi se između Demokratske unije za integraciju (DUI) i ostalih političkih partija, koje uživaju podršku privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala