Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sve će ostati crno na belo: Srbija je upozorila Zapad

CC0 / Balkans photos / Srbija - ilustracija
Srbija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
Pratite nas
Činjenica da zapadne sile pritiskaju Srbiju i po pitanju Kosova i Metohije i po pitanju Republike Srpske, ali i vezano za Rusiju i najavljenu rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici zahteva upravo potez koji je srpski predsednik i povukao – da se obrati u pisanoj formi baš onim stranama koji te poteze i čine i upozori ih na posledice onog što rade.
Ovako profesor Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, komentariše pisma koje je srpski predsednik uputio na adrese nemačkog kancelara Olafa Šolca, francuskog predsednika Emanuela Makrona kao i na adrese drugih lidera povodom pritisaka koje Srbija trpi.

Upozorenje za budućnost

Deđanski ne može sa sigurnošću da kaže da će ta pisma imati neki trenutni efekat ali je zato siguran da na duge staze i te kako imaju svoju poentu.
„Obraćanje liderima zemalja koje nama nisi naklonjene i koji su saučesnici kršenja međunarodnog prav, direktno ili indirektno, nad našim narodom što na KiM, što u Republici Srpskoj, ima dvostruki značaj. Prvi jeste da se pokaže, odnosno, da im se da do znanja da se Srbija neće pomiriti sa tom politikom i da nećemo odustati od odbrane svog naroda, ma šta oni radili. Naravno, svesni smo mi da oni neće ništa uvažiti jer su to isti oni koji su sponzorisali albanski terorizam, ubijali našu decu i tako dalje… Ali, na nama ja da im ukažemo gde greše ali i koje su naše linije koje mi nećemo preći,“ kaže Deđanski.
On napominje da je na nama da im stavimo do znanja da smo svega svesni ali da nećemo igrati kako oni sviraju, ma šta pokušali.

Međunarodno pravo čeka svoj povratak

„To je ta jedna, i po meni najbitnija stvar. Druga stvar jeste da mi ovo što sada radimo radimo moramo da uradimo zbog budućih generacija koje dolaze. Jer, šta god da se sada desi ostaće pisani trag da smo mi pokušali da sprečimo kršenje međunarodnog prava i da smo upozorili kolektivni Zapada da idu krivim putem kad smo mi u pitanju, odnosno mimo međunarodnog prava. To se odnosi na to kad govorimo o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope ali i o potezanju pitanja oko rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici kada je reč o Republici Srpskoj“, ističe sagovornik Sputnjika.
Deđanski smatra da je ovo ispravan put kojim idemo jer će doći vreme kada će sve leći na svoje mesto, a veruje da na to nećemo dugo čekati.
„Možda u ovom trenutku međunarodno pravo nije u prvom planu zapadnom svetu, ali neće proći dugo vremena kada će ono ponovo preuzeti primat u svetu, i kada će se doći do tačke da se preispitaju svi potezi koji su urađeni mimo njega. I to ko je i kako radio kršeći međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija. Mislim da na to vreme nećemo čekati dugo već da će ono doći najduže u roku od tri godine. E onda će svi oni koji su mislili da su nedodirljivi morati da polože račune,“ uveren je Deđanski.

Zabrinutost s razlogom

Pismo predsednika Srbije javnosti je prestavio Siniša Mali, ministar finansija, koji je napomenuo da Vučić do sada nikada nije bio ovako bio zabrinut ali i da su razlozi za zabrinutost objektivni. On je istakao da slede izbori za Evropski parlament, u Velikoj Britaniji, SAD i da je sada pritisak da se sve završi ako je moguće do tih izbora.
Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, da će se Srbija boriti do poslednjeg trenutka protiv prijema tzv. Kosova u Savet Evrope i protiv nacrta rezolucije o Srebrenici.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
SRBIJA
„Pritisci na Srbiju nikad veći“: Vučić poslao pisma Šolcu, Makronu i drugim liderima zbog Kosova
Sastanak najviših zvaničnika Srbije i Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
SRBIJA
„Borićemo se do poslednjeg trenutka“: Vučić šalje specijalnog izaslanika kod predsednika Skupštine UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala