Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Borićemo se do poslednjeg trenutka“: Vučić šalje specijalnog izaslanika kod predsednika Skupštine UN

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆSastanak najviših zvaničnika Srbije i Srpske
Sastanak najviših zvaničnika Srbije i Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će se Srbija boriti protiv donošenja rezolucije o Srebrenici u UN do poslednjeg trenutka i za svaki glas i svim NATO zemljama suprotstavi političkim sredstvima, iako zna da su šanse za pozitivan ishod minimalne.
„Povodom Republike Srpske danas sam razgovarao sa predsedavajućim Generalne skupštine UN, u ponedeljak ću poslati specijalnog izaslanika sa pismom i tražiti da razmotre kršenje svih procedura“, rekao je Vučić, posle sastanka najviših zvaničnika Srbije i Srpske u Beogradu.
Obaveza je da se pitanjem BiH bavi Savet bezbednosti UN, zato što je i dalje reč o nestabilnom regionu, zato što i dalje tu postoje i međunarodne snage, čak i ono što oni nazivaju i visoki predstavnik, ukazao je Vučić.
"Da nije, zašto bi on postojao i zašto bi ga slali", dodao je Vučić.
„Mi da uvodimo sankcije protiv Republike Srpske nećemo, protiv Srpske nećemo“, rekao je Vučić i dodao da moli rukovodstvo RS da razmisli o svemu.
Dodao je da to govori da zbog toga što je namera da se prebaci glasanje na Generalnu skupštinu UN.
"Onda su prekršili i drugu stvar. Od toga da je potrebno dve trećine upravo zato što se radi o nečemu što može da ugrozi ili očuva mir, došli su do toga da je reč o običnom obeležavanju i kulturi sećanja gde je potrebna prosta većina", rekao je Vučić.
Dodao je da čak nije potrebna ni prosta većina od ukupnog broja, već da imate za jedan više onih koji kažu „za“ od onih koji kažu „protiv“.
Vučić je rekao da su u ovom slučaju prekršena proceduralna pravila od činjenice da je rezolucija trebalo da bude tema u Savetu bezbednosti do odluke da o njom treba da se odluči prostom većinom bez obzira na broj uzdržanih.
„Glavni sponzori toga su velike sile Amerika, Francuska, Turska, Velika Britanija, Nemačka“, naglasio je Vučić.
Glasanje u UN o rezoluciji o Srebrenici planiraju 2. maja i smisli su trik da to bude prostom većinom što smanjuje naše šanse, kazao je Vučić.
Srbija će se boriti i nikada neće moći da pokore, kako je naveo, slobodarski srpski narod.
„Našu trobojku nećemo samo u srcu da nosimo, već na svakom mestu, i biće najpoznatija i najpopularnija zastava otpora u celom svetu“, istakao je Vučić.
Naveo je da će verovatno 17. aprila nacrt biti predat UN i da će se promeniti sistem glasanja, pa će umesto dvotrećinske većine, sada biti dovoljna prosta većina.

Tri pitanja za NATO

Vučić je postavio pitanja zemljama NATO za koje je naveo da su sponzori rezolucije.
„Moje pitanje je, a što sad? Obeležavate 29. godišnjicu, a što nisu 28, 25, 26, 30. godina. Znate zašto, jer znaju da će da imaju manje vlada sledeće godine koje će to podržati, jer globalni jug raste, svet se oslobađa kolonijalnih stega“, rekao je Vučić.
Drugo pitanje je - hoće li ta rezolucija da dodatno podeli narode i zemlje u svetu ili će to da bude jednoglasno kao i svaki put.
„Samo želim da vas obavestim. Rezolucija o genocidu ili holokaustu da bi se ograničio na Jevreje iz 2005. jer nisu Nemci proglašeni za genocidni narod zbog onoga što su učinili u Kragujevcu, Kraljevu ili Jajincima, već samo zbog onoga što su učinili Jevrejima. Dakle, uvek su bile jednoglasno usvajane. Jel vi stvarno mislite da će da bude ovo jednoglasno usvajano?“, zapitao je Vučić.
Kako je ukazao, Republika Srpska nije deo UN i da Republiku Srpsku ne slušaju čak ni u Bosni i Hercegovini kada ima drugačiji stavi, niti ga uvažavaju.
„I Srbija će sama političkim nevojnim, političkim sredstvima da se suprotstavi svim NATO zemljama od Turske do Nemačke. S tim da znamo da su nam šanse minimalne, ali ćemo se boriti do poslednjeg trenutka. Predsednik Dodik je tražio da se Srbija bori. Mi ćemo se boriti do poslednjeg trenutka i za svaki glas. A onda se vi pravdajte kako ste to doneli odluku koje će da bude 65 za, sračunajte im sve ove zemlje, evropske, što kontrolišu Okeaniju i na Severnoameričkom kontinentu i deo islamskih zemalja. Deo, jer deo svakako neće da ide uz one koji su kolonijalisti i uz one koji misle da mogu da dominiraju svetom svojim diktatima“, rekao je Vučić.
A šta ćete raditi kada dobijete svega 10, 15 ili 20 glasova više od onih koji su protiv, upitao je Vučić. Dodaje da im je pritom jedini protivnik mala Srbija.
„Rusija je imala svega sedam glasova u Generalnoj skupštini. Ja vam sad kažem, mi ćemo da imamo mnogo, mnogo puta više“, dodao je Vučić.
Kaže da je njegovo treće pitanje - šta to rade u regionu i šta je smisao toga.
„Da prvo Srbima u BiH kažete, ne, mi nećemo s vama, vi ste genocidni narod, a da vašim komšijama u Srbiji kažete, e, ne interesuju nas autoputevi i možemo jednu traku da napravimo za vas genocidaše, a mi ćemo fini i pošteni da idemo u ove druge dve trake. Ili ćete da kažete, ne, to nema veze, to je odnos prema prošlosti, stvarno? Pa da vas pitam iz NATO, pa kad mi pokrenemo pitanje bombardovanja i agresije na Srbiju, pa što nam pričate, što se vraćate u prošlost“, naglasio je Vučić.
Najavio je i da će na predlog Dodika uputiti pozive drugim Srbima iz regiona.
„Predsednik Dodik i njegov tim, gospodin Stevandić i gospođa Cvijanović imali su predloge da još neke predstavnike srpskog naroda pozovemo sa prostora bivše Jugoslavije. Želimo da razgovaramo o jeziku, pismu i o svemu drugom“, rekao je Vučić.

„Prijemom Kosova u stvari izbacuju Srbiju iz Saveta Evrope“

Vučić je poručio da ćemo se boriti do poslednjeg trenutka, iako Srbiju čeka težak period u kome će se odlučivati čak i o članstvu Srbije u Savetu Evrope.
On je rekao da oni prijemom takozvanog Kosova u Savet Evrope, bez ispunjenja uslova i formiranja Zajednice Srpskih opština i svega drugog, u stvari izbacuju Srbiju iz te organizacije.
„Videćemo. Sve je to u iste dane. Borićemo se oko toga. Jedine dobre vesti su ekonomske vesti, valjda od toga se živi. I to je ono što je dobro i to je ono što je važno“, rekao je Vučić.

O pozivu Kvinte Srbima na KiM

Povodom saopštenja Kvinte koja poziva da Srbi preispitaju odluku da neće da učestvuju u smeni gradonačelnika na KiM, Vučić je rekao da je video da neki pokušavaju da drže pridike.
„Gledajte dokle taj bezobrazluk ide. Dakle, Kurti organizuje izbore. Na tim izborima izađe 3,4 odsto, pre toga sprovodi bezbroj akcija protiv srpskog naroda. Hapsi ljude, maltretira. Tuku, ranjavaju ljude. Izvedu 'genijalne' izbore i oni nam kažu - nije problem, samo prihvatite da učestvujete na izborima, oni će odmah da podnesu ostavke“, preneo je Vučić.
A onda kad prihvate, dodao je Vučić, oni kažu, nećemo da podnesemo ostavke.
„Mi kažemo, pa dobro, šta sad hoćete od nas? Pa kažu, podnesite samo peticiju, morate da skupite čak 20 odsto od ukupnog broja upisanih birača. Morate da skupite potpise da bi peticija bila validna uz sve te Kurtijeve prevare tamo, gde vam kaže da vam pola nisu važeći i tako dalje. Mi sve to prikupimo, a onda oni kažu, ne, ne, a sada učestvujete na referendumu, a na referendumu treba da dobijemo 50 plus 1 od ukupno upisanih glasova“, rekao je Vučić.
Potom je dodao da nema 50 odsto Srba koji tamo žive, a pri tom su upisali još 862 ljudi.
„I Srpska lista im kaže, ovo je besmisleno, i oni na sve to, posle izbora na koje je izašlo 3,4 odsto, posle svega što su uradili, kažu - Beograd je kriv. Sram vas bilo više. Pogledajte se u ogledalo, lažovi jedni“, istakao je Vučić.

„Srbija zajednička kuća Srba i Bošnjaka, moramo da poštujemo jedni druge“

Vučić je istakao da mir nema cenu, a da je Srbija zajednička kuća i Bošnjaka i Srba, i da moraju da poštuju jedni druge.
„I jedni i drugi moramo da razumemo da je Srbija naša zajednička kuća, da zajednički moramo da živimo, da radimo, gradimo, da poštujemo jedni druge, i praznike jednih i drugih“, rekao je Vučić.
On je rekao da se na kraju ramazanskog posta u Novom Pazaru dogodio incident, kada su 21 kamion i šleperi dovezeni u deo grada u kojem mahom žive Srbi.
„I bilo je vrlo ružno. Bilo je bacanje baklji i prema kasarni u Novom Pazaru. Srbi su uznemireni, ali su uznemireni i Bošnjaci. I da budem sasvim otvoren, ni Srbima nije bilo najpametnije to što smo kao narod prećutali šta se dešavalo za Badnji dan, kada je pravljen vatromet najveći ikada u Novom Pazaru, pa su neki sada mislili da je ovo odgovor. Ali nikada Srbi nisu išli u bošnjačka naselja, ali svejedno“, rekao je Vučić i dodao da su i Bošnjaci i Srbi građani Srbije.
Istakao je da će otići da razgovara sa Bošnjacima, koje je nazvao prijateljima i komšijama.

Dodik: Genocid u Srebrenici se nije desio

Organizovaćemo veliki narodni miting protiv svega što se mimo procedura pokreće, a ako bude bilo potrebno, neminovno je da proglasimo nezavisnost, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarišući da se rezolucija o Srebrenici stavi na dnevni red Generalne skupštine UN.
„Rekao sam i javno govorim da se genocid nije desio. Mi smatramo da je ovo direktno rušenje mogućnosti da se živi u BiH. Da se lažno predstavljaju u BiH, te da su direktno upereni protiv Srpske i srpskog naroda u cjelini“, naveo je Dodik.
Dodik je rekao da je zahvalan predsedniku Srbije Aleksandru Vučić, koji je, kako je kazao, mogao i da se ne bavi ovim pitanjem, ali je odlučio suprotno.
„Smatram da će Srpska pre svega, imati sednicu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i organizovanje jednog velikog narodnog mitiga. U Srebrenici je, na tom istom prostoru ubijeno 3.500 Srba, koje je kao takvo odbačeno, a pominje se samo stradanje Bošnjaka, sve se nastavlja u slijedu, ignorisanja Srba“, naveo je Dodik.
Ukoliko dođe do odlučivanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, Dodik je kazao da, Republika Srpska ne vidi nikakav smisao da ostane u BiH kao njen sastavni deo i da će svoj status regulisati tako da samostalno krene dalje.
Sastanak je održan u Vili „Mir“ u Beogradu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarali su sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i predsednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala