- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Svi smo u opasnosti: Ukrajina izlaz vidi u - velikoj katastrofi

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaZaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske
Zaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Napadi ukrajinskih jurišnih dronova na Zaporošku nuklearnu elektranu mogu skupo da koštaju, ne samo Ukrajinu, već celu centralnu Evropu. Nemoguće je da niko ne shvata da smo tim napadima svi u opasnosti, ali je tako. Ukrajina gubi odbrambenu moć, gubi na svim frontovima. Izlaz iz ove situacije, nažalost, trenutno vidi samo u velikoj katastrofi.
Nakon što je ukrajinska vojska izvela napad dronom na kupolu šestog energetskog bloka Zaporoške nuklearke u nedelju, dva dana kasnije, u utorak, zabeležen je novi napad, 500 metara od prvog reaktora.
Situacija se ne smiruje. Iz elektrane danas obaveštavaju javnost da ukrajinska strana ne smanjuje aktivnost upotrebe jurišnih dronova.
„Nažalost, opasnost od udara Oružanih snaga Ukrajine na elektranu, susednu teritoriju i grad-satelit Energodar i dalje postoji“, kaže direktor zadužen za komunikacije u nuklearki Evgenija Jašina.

Udari na nuklearku – izum sa Zapada

Mitar Kovač, general, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, podseća da su Ukrajinci pokušavali i fizički, desantima, da zauzmu elektranu, ali pošto nisu uspeli, sada idu na varijantu da oštete, ugroze elektranu pa i po cenu da dođe do katastrofe.
„Ukrajina ulazi u neku fazu rata gde joj preti pucanje frontova na više mesta, kada će političko i vojno rukovodstvo doći u situaciju da prihvati kapitulaciju. Mislim da je ovo deo „izuma“ sa Zapada, da se napravi akcident koji bi primorao Rusku Federaciju da prihvati neki prekid vatre, primirje. Do toga bi moralo doći, jer taj događaj bi značajno ugrozio bezbednost, prvenstveno centralnoj Evropi, a onda naravno i jedinica u zahvatu fronta“, kaže Kovač.
On dodaje da izgovoreno zvuči neverovatno, ali da je, nažalost, reč o mutnim umovima koji idu i na takav scenarijo, samo da ne bi dozvolili pobedu Ruske Federacije.
© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaNapad na Zaporošku nuklearnu elektranu
Napad na Zaporošku nuklearnu elektranu - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Napad na Zaporošku nuklearnu elektranu

Rusija preduzela mere, ali apsolutne zaštite nema

Kovač objašnjava da je Rusija preduzela ono što je u njenoj moći da snizi nivo mogućnosti takvog akcidenta, u smislu režima rada elektrane ili sklanjanja elemenata koji su visoko rizični na posebna mesta, ali da neke delove elektrane nije moguće neutralisati.
„Ukrajinci imaju nacrte, imaju planove, raspolažu sa svim informacijama šta se i u kom delu elektrane nalazi, koja su kritična, osetljiva mesta. Bojim se da ovakvim dejstvima oni pokušavaju da izazovu odluku nadležnih organa ili raspravu u Ujedinjenim nacijama da dođe do prekida vatre. Ukoliko do toga ne dođe, spremni su, verujem, i na najgore scenarije, kao što su bili spremni i na terorističke akte širom Rusije, pa i poslednje masovne scene nasilja i terorizma u tržnom centru u Moskvi“.

Evropa izgubila svest

Upitan da li je zaista moguće da niko u Evropi nema svest o tome da eventualni pogodak u ključno mesto elektrane može ugroziti dobar deo kontinenta, naš sagovornik kaže da je Evropska unija davno pokazala da servilno ispunjava naloge Amerike, bez svesti o bilo čemu.
„Da je EU imala svesti, ne bi došlo do krize, ni do rata na prostoru Ukrajine. Ispostavilo se da su postignuti mirovni sporazumi zapravo bili su u funkciji kupovine vremena za pripremu Ukrajine za rat. Na sceni u Evropi su, nažalost, globalističke elite koje ne mogu realno i racionalno da razumeju posledice oštećenja nuklearne elektrane. Možda sve čine u nadi da se to neće desiti, ali onog trenutka, ako se desi, biće kasno za bilo kakvo pozivanje na razum“; zaključuje Kovač.
Ujedinjene nacije tokom dana su saopštile da se pridružuju pozivu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da se odmah obustave napadi na Zaporošku nuklearnu elektranu.
Sedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
SVET
UN i IAEA pozivaju na hitan prekid napada na Zaporošku nuklearku
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala