- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

UN i IAEA pozivaju na hitan prekid napada na Zaporošku nuklearku

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Ujedinjene nacije se pridružuju pozivu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da se odmah obustave napadi na Zaporošku nuklearnu elektranu, izjavio je pomoćnik generalnog sekretara UN Miroslav Jenča na sednici Saveta bezbednosti.
On je podsetio na nedavne „direktne napade“ na nuklearnu elektranu, prve od novembra 2022. godine.
„Pridružujemo se pozivu generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija da se odmah zaustave takvi neoprostivi napadi kako bi se izbegao veliki nuklearni incident. Nijedna zemlja nema koristi od napada na nuklearna postrojenja“, rekao je Jenča.
Prethodno je direktor IAEA Rafael Grosi pozvao na prekid napada na Zaporošku nuklearnu elektranu.
„U utorak su stigla saopštenja o novim napadima bespilotnim letelicama i granatiranjem, što je zlokobni znak očigledne spremnosti da se ovi napadi nastave uprkos ozbiljnoj opasnosti koje oni predstavljaju po nuklearnu bezbednost i zaštitu. Napadi moraju prestati“, istakao je Grosi.
Kako se navodi, napad na Zaporošku nuklearku tokom vikenda nije ugrozio bezbednost elektrane, ali „bilo bi neodgovorno verovati da će tako biti i ubuduće“.
Ranije je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da će predstavništva Rusije u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) i UN tražiti adekvatan međunarodno-pravni odgovor na dešavanja oko Zaporoške nuklearne elektrane.
Podsećamo, 7. aprila pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane saopštila je da je ukrajinska vojska izvela napad dronom na kupolu šestog energetskog bloka. Konstatovano je da nije bilo kritičnih oštećenja na elektrani.
Dva dana kasnije, 9. aprila, saopšteno je da je ukrajinski dron napao objekat Zaporoške nuklearke. Žrtava nije bilo. Međunarodna agencija za atomsku energiju je saopštila da se centar za obuku Zaporoške nuklearke, koji je napadnut, nalazi izvan prečnika platforme, oko pola kilometra od prvog reaktora, te da incident nije ugrozio nuklearnu bezbednost centrale. Svih šest reaktora je zaustavljeno tokom šroteklih 20 meseci.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala