Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta je pokazao susret Makrona i Vučića

© Foto : Instagram/BudućnostSrbijeAleksandar Vučić i Emanuel Makron
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
Pratite nas
Veličanstven doček srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Parizu koji mu je tokom zvanične poste Francuskoj priredio predsednik ove države Emanuel Makron ostao je u senci neslaganja dvojice lidera o kosovskom pitanju jasno iskazanih na zajedničkoj konferenciji za novinare.
Iako su se obojica složila da je Evropska unija zajednička interesna zona, srpskom predsedniku nije se svidelo kako je Makron govorio po pitanju Kosova i Metohije, odnosno da se obe strane, Beograd i Priština, podjednako trude, što srpski predsednik nije mogao da oćuti nabrojavši šta sve Priština nije ispunila, od Briselskih i Ohrdiskog sporazuma, izbora na Severu, eksproprijacije srpske zemlje i prisustva kosovske policije, do pucanja na srpsku decu.

Jasno iskazan stav Srbije

Diplomata i bivši ambasador Branko Branković kaže za Sputnjik da je srpski predsednik postupio ispravno i umereno ali sa jasnim stavom da se ne slaže sa Makronom kada je reč o Kosovu i Metohiji.

„Vučić je bio sigurno veoma detaljan u razgovoru sa Makronom nasamo ali je važno što je na konferenciji za štampu jasno stavio do znanja da Srbija ostaje pri stavu da Kosovo nije država i da je to što rade države EU vrhunska hipokrizija", ističe diplomata.

On konstatuje da je Makron stavljajući u istu ravan Srbiju kao suverenu državu i Kosovo kao protektorat hteo da stavi do znanja da se njihov pogled na stvar neće promeniti.
S druge strane, napominje Branković, svesni su da EU ne može da bude kompletna bez Srbije, ali Srbije pod njihovim uslovima i otud toliko priče oko toga, jer bi bili na velikoj muci ako bi Srbija okrenula leđa putu ka EU.
Prema rečima Brankovića, iz Makronovog obraćanja zaključuje sledeće:
„Pokazalo se u stvari, da Francuska ne odstupa od stavova Evrope a pre svega stavova Zapada, odnosno, čuvenog trija Amerika, Britanija i Nemačka u vezi sa položajem Srbije u ovom trenutku. Dakle, za međunarodni položaj Srbije i za sve ostalo što je vezano za buduću saradnju vezanu za prijem Srbije u EU,“ kaže Branković.
Drugim rečima, dodaje naš sagovornik, Makron je ostao čvrsto pri stavu koji je poznat a to znači – nezavisno Kosovo, a da zaboravimo na saradnju sa Rusijom.

Očaj Zapada

„Ja u celoj toj stvari vidim očaj na strani Zapada, jer moraju da nas pritiskaju, pošto su sve adute koje su imali vezano za Ukrajinu prokockali pri čemu se i samo postojanje NATO pakta jako uzdrmalo. To znači da Evropska unija mora ozbiljno da razmisli šta će, jer ono što su uložili u Ukrajinu je bilo uzalud jer Rusija tu pobeđuje bez obzira na Makronove reči da Rusija ne sme pobedi. To je zavaravanje i mislim da i oni to znaju. Ali ne znajući šta će i kako da se izvuku iz Ukrajine a da spasu obraz Makron i ostali pokušavaju da onim što je vezano za Kosovo nas nateraju da napravimo neki potez, koji bi njima dao opravdanje i za NATO bombardovanje Jugoslavije, i za Ukrajinu,“ ocenjuje Branković.
Makron i Vučić su dalji razgovor nastavili iza zatvorenih vrata a tema je kako je ranije najavljeno sa naše strane zahtev Prištine za ulazak u Savet Evrope.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
SRBIJA
Vučić saopštio Makronu: Priština nije ispunila nijednu tačku iz Ohridskog i Briselskih sporazuma
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
SRBIJA
Makron: Normalizacija odnosa sa Prištinom zalog za stabilnost regiona i Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala