Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Makron: Normalizacija odnosa sa Prištinom zalog za stabilnost regiona i Evrope

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je normalizacija odnosa sa Prištinom obećanje i zalog za stabilnost regiona i našeg kontinenta.
Makron je, u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Jelisejskoj palati, rekao da je to smisao Briselskog i Ohridskog sporazuma, zaključenog pre malo više od godinu dana i naglasio da će Francuska nastaviti da podržava posredničku ulogu Evropske unije.
„Svaka strana mora da doprinese putu i u tom smislu želim da pozdravim gest napravljen na obe strane, ali treba sad ići još dalje. Znam da ste spremni, i vi ste to ponavljali tokom našeg zajedničkog razgovora u Briselu. Za mene je taj put neophodan. Neophodno je da, s jedne strane, odgovorni za napad u Banjskoj prošle jeseni budu privedeni pravdi da odgovaraju za svoja dela. Treba sve napraviti da se takva drama ne ponavlja“, rekao je Makron.
Francuski predsednik je dodao da treba prevazići tenzije nastale posle donošenja odluke u vezi transfera novca, kao i da je neophodno da se izbori na severu KiM održe što pre i da budu izabrani novi legitimni gradonačelnici.
„Svestan sam koliko su to teški kompromisi, ali i mogući, vođama koji imaju hrabrost i viziju da ih prihvate i poberu voće mira i tako doprinesu stabilizaciji regiona“, rekao je Makron.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
SRBIJA
Vučić saopštio Makronu: Priština nije ispunila nijednu tačku iz Ohridskog i Briselskih sporazuma
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala