- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Akter najprkosnijeg meča u istoriji fudbala za Sputnjik: „Grci me kupili za sva vremena“

Partizan - AEK - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2024
Pratite nas
Na današnji dan, pre tačno 25 godina, Partizan i AEK odigrali su čuveni prijateljski meč u jeku NATO bombardovanja Jugoslavije. Ako je uopšte i bitno rezultat je bio nerešen 1:1, a u razgovoru za Sputnjik Darko Tešković, fudbaler crno-belih, prisetio se kako je sve nestvarno izgledalo i kako su ga Grci „kupili“ za sva vremena.
Darko Tešović, bivši vezista Partizana koji danas sedi na klupi Novog Sada 1921 javio se Sputnjiku sa severa zemlje, svega nekoliko sati pred utakmicu, i vrlo rado je pristao da evocira uspomene na antologijski meč, u kom su grčki i srpski narod prkosili NATO agresoru, igrajući fudbal pod bombama.
A na tribinama stadiona u Humskoj spektakl. Poprilično ispunjena mesta i čuvena pesma Riblje čorbe „Avionu slomiću ti krila, da ne letiš ona bi tu bila...“.
Ćiro Imobile - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2024
SPORT
Čizmu „žulja“ špic!
Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni samom terenu, gde su fudbaleri Partizana i AEK-a razvili zastavu na kojo je pisalo „NATO, prekini rat, prekini bombardovanje“.
Tačno 15. dana od NATO agresije sa kojom se suočila Jugoslavija, Grci su odlučili da dođu u Beograd i da pruže podršku srpskom narodu. Inicijativa je potekla od tadašnjeg predsednika kluba iz Atine Dimitrisa Melisanidisa, koji se zajedno sa svojim fudbalerima oglušio o preporuku grčke vlade da se ne putuje u Beograd dok traje bombardovanje.
Jedan od aktera nesvakidašnjeg meča u kom su Srbi i Grci pokazali zbog čega su pravoslavna braća, bio je i Darko Tešović. Kako je za Sputnjik rekao, nikada neće zaboraviti taj dan, taj meč i taj gest hrabrih Grka.
AEK je bio jedini inostrani sportski kolektiv koji je kročio za vreme bombardovanja u Jugoslaviju.
„Bio sam oduševljen njihovim gestom, i tada i sada. Volim Grčku, igrao sam i bio trener u Grčkoj, tamo idem na letovanje sa porodicom. Ma, 'kupili su me' za sva vremena. Najbitniji podatak jeste taj da su došli u jednom teškom vremenu da odigraju jednu utakmicu koja u tom trenutku nikome nije značila kao nama“, počeo je Darko razgovor, dok se priprema za utakmicu sa Novim Sadom.
Na konstataciju da je AEK trpeo pritiske od tamošnjih vlasti da ne ide u Srbiju, jer bi čak i njihov autobus kojim su stigli preko Budimpešte mogao da bude NATO meta, Tešović je rekao.
„Teško je opisati taj njihov herojski čin. Bilo šta da se kaže, bilo koja reč da se upotrebi, malo je za ono što su oni za nas napravili. Oni su to uradili jer su tako želeli, osećali, hteli i svaka im čast na tome. Da nam na takav jedan način daju podršku u izuzetno teškom trenutku. Posle je usledila i uzvratna utakmica u Atini i od tada smo sportski prijatelji. Niko ne bi uradio to što su oni uradili“, priseća se Tešović.
Bilbao - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2024
SPORT
Baskija čekala četiri decenije – Radonjić promašio i ostavio Srbe bez trofeja
Na pitanje kako on pamti taj 7. april 1999. godine i generalno NATO bombardovanje Jugoslavije, Tešković je odgovorio:
„Bilo je jako čudno. Mi smo u jednom trenutku i trenirali, prelazio sam Gazelu svaki dan jer živim na Novom Beogradu. Trenirate, čujete avione, sirene. Napolju ste, a osećate se kao da ste zatvoreni. Što se tiče utakmice, bilo je nekako čudno i lepo. Tribine nisu bile pune do poslednjeg mesta, ali je stadion bio dobro posećen. Sve je bilo crno-žuto i crno-belo, zaista jedna divna slika koja je otišla u svet. To je život, u životu ne mora sve da se svodi na takmičenje i na rezultat. Draž je da se ljudi sprijatelje i da se druže u jednoj teškoj situaciji kao što je bilo bombardovanje. Eto, Grci su bili rešeni da dođu i da nam na taj način pruže podršku i svima stave do znanja da su nam pravi prijatelji. Ponavljam, kupili su me za sva vremena“, završio je razgovor Darko Tešović.
Jasno je bilo da je utakmica revijalnog karaktera, strelac za Partizan bio je Mateja Kaežman u 13 minutu, dok je jedini pogodak za Grke postigao Zogulis.
Crno-beli su igrali u sastavu: Damjanac, Vuk Rašović, Branko Savić, Milan Stojanoski, Aleksandar Stanojević, Aleksandar Vuković, Vladimir Ivić, Saša Ilić, Đorđe Tomić, Nenad Bjeković junior, Mateja Kežman. Igrali su još: Darko Tešović, Igor Duljaj, Marjan Gerasimovski, Ivica Iliev, Zoltan Sabo, Ljubiša Ranković i Goran Obradović.
Utakmica je u 68. minutu na kratko bila prekinula kako bi se navijačke grupe Partizana i AEK-a pobratimile na sredini terena, pred oko 15.000 navijača.
Lebron Džejms na promociji filma Spejs Džem 2 - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2024
SPORT
Lebronov sin ide na draft
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala