Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Orban poslao poruke iz Banjaluke koje će odjeknuti – još samo da ih čuju

© Tanjug / SRNA/BORISLAV ZDRINJAMilorad Dodik odlikovao Viktora Orbana.
Milorad Dodik odlikovao Viktora Orbana. - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Pratite nas
Viktor Orban je prvi predsednik jedne države članice i NATO pakta, i u EU koji je javno ukazao na nepravdu prema srpskom narodu. U isto vreme njegova poseta Banjaluci je podrška i „vetar u leđa“ Republici Srpskoj koju Zapad očigledno želi da ukine, mišljenje je politikologa Anđelka Kozomare.
Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, ugostio je u Banjaluci predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana sa njegovim najbližim timom i privrednom delegacijom.
Tom prilikom Orban je rekao da Evropa ne prepoznaje da su Srbi potrebni Evropi i da bez Srba nema bezbednosti u Evropi, ali i da je shvatio da međunarodna politika nije bila fer prema Srbima.

Zašto je Orbanova poseta među najznačanijim

Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara za Sputnjik kaže da je ovo jedna od najznačajnijih političkih poseta koje je Republika Srpska imala.
„Ova poseta Orbana i njegovog najbližeg saradnika, ministra spoljnih poslova Petera Sijarta Banjaluci je od ogromnog značaja, možda najznačajniji politički događaj u RS poslednjih godina. Podsećam da je Mađarska član i NATO, i Evropske unije i da je takva jedna država pokazala otvoreno prijateljstvo prema Republici Srpskoj. Pogotovu je snažna poruka koju je Orban poslao iz Banjaluke da je na strani Srba zato što je shvatio da je međunarodna zajednica nepravedna prema Srbima koji se hrabro bore za svoja politička i ljudska prava,“ ocenjuje Kozomara.

Podrška RS u pravom momentu

Naš sagovornik je uveren da će ova poruka Viktora Orban imati odjeka u celoj Evropi, jer je on prvi zapadni političar koji je javno izrekao takvo mišljenje odenjujući odnos međunarodne zajednice prema Srbima.
„S druge strane, već nekoliko godina traje privredna saradnja RS i Mađarske u oblasti poljoprivrede, a Orban je sada sa sobom doveo i veliki privrednu delegaciju koja ima sastanak sa privrednicima RS, kako bi se ta ekonomska saradnja još više proširila u obostranom interesu,“ podseća Kozomara.
Orban je takođe, dodaje naš sagovornik, javno rekao da će Mađarska preuzeti sva tri projekta koja je su bila dogovorena između Republike Srpske i Nemačke, a od kojih je Nemačka odustala zbog svojih antisrpskih stavova i nove vrste „ekonomskog genocida“ nad Srbima u ovom veku.
„Mađarska će ući umesto njih i završiće te projekte vrednosti negde oko 200 miliona evra. Dakle, Republika Srpska u teškoj situaciji u kojoj se nalazi i trepeći snažne pritiske sa Zapada koji ima nameru da ukine RS, ovim potezom i podrškom Orbana i cele mađarske države sada je stala na noge, bar privremeno. Videćemo koji će sve biti dalji dometi ove posete, ali ovo je nesumnjivo zasad najznačajniji politički događaj u RS,“ zaključuje Kozomara.

Upozorio na strano mešanje u BiH

Orban se tokom posete Banjaluci osvrnuo i na rad takozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita u BiH, podsećajući na neke njegove odluke među kojima je i nametanje Izbornog zakona. On je rekao da se radi i provokaciji i da za njega to znači da se stranci mešaju u unutrašnje poslove, kao i da je vreme da se što pre vrate mogućnost i vera da je BiH sposobna da sama reši svoje probleme.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodika odlikovao je Orbana Ordenom Republike Srpske na ogrlici, koji mu je dodeljen još povodom proslave Dana Republike Srpske, a radi o najvećem odlikovanju koje dodeljuje Republika Srpska.
Dodik je rekao da se ovo odlikovanje daje velikim i pravim prijateljima kao i da Mađarska i Republika Srpska sarađuju na svim poljima, ali da je je važnije da su razvile prijateljstvo.
Pogledajte i:
Viktor Orban i Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
REGION
Orban poručio iz Banjaluke: Bez Srba nema zdrave EU – situacija u Uniji nije baš najbolja /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala