- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Orban poručio iz Banjaluke: Bez Srba nema zdrave EU – situacija u Uniji nije baš najbolja /video/

© Tanjug / SRNA/BORISLAV ZDRINJAViktor Orban i Milorad Dodik
Viktor Orban i Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Pratite nas
Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je u Banjaluci da su Srbi Evropi potrebni i da bez njihovog uključivanja nema zdrave EU ni bezbednosti i stabilnosti. Istovremeno, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da će Srpska, u slučaju da bude doneta odluka o oduzimanju njene imovine, odmah doneti odluku o nezavisnom statusu.
Orban je, nakon što mu je Dodik uručio Orden Srpske na ogrlici, naveo da situacija u EU nije najbolja, ali da je to okvir u kojem srpski i mađarski narod mogu najbolje da napreduju.
Naveo je da je Republika Srpska deo Evrope koji u budućnosti mogu da imaju najbrži rast i da Evropa može da pomogne u tome.
„Trebalo bi da otvorimo i jedno novo poglavlje, takozvanu narodnu diplomatiju. Krak mađarskih auto-puteva u ovom pravcu će biti uskoro završen sve do hrvatske granice i, ako Hrvati završe svoj deo puta, to znači da ćemo postati pravi susedi. Rado ćemo dolaziti do vas“, istakao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom.
Orban je najavio i da će da od 1. jula, kada Mađarska preuzme predsedavanje EU, oformiti poseban tim koji će se baviti zapadnim Balkanom i BiH, te istakao da treba sakupiti one koji razumeju situaciju srpskog naroda i Srbije.
Naveo je da će BiH i Republika Srpska biti u fokusu njegovog interesovanja i da će često dolaziti u posete.

„Međunarodna politika prema Srbima nepravedna“

Orban je rekao da je odlikovanje koje je primio u Banjaluci izraz prijateljstva i ljubavi između prijatelja.
„Dragi Milorade, dame i gospodo, odlikovanja su uglavnom znak poštovanja. Naravno, i ovo je znak poštovanja za mene, ali je još više nešto, što je moj prijatelj Milorad rekao prethodnih minuta, da je to i izraz prijateljstva i ljubavi između prijatelja“, istakao je Orban.
© Tanjug / SRNA/BORISLAV ZDRINJAMilorad Dodik odlikovao Viktora Orbana.
Milorad Dodik odlikovao Viktora Orbana. - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Milorad Dodik odlikovao Viktora Orbana.
On je napomenuo da ne smatra to samo jednim državnim aktom nego da tu ima emocija i poverenja, kao optimizma u odnosu na zajedničku budućnost.
Orban je rekao da dugo posmatra Srbe i da se seća kako je bilo biti Srbin u vreme biše Jugoslavije.
On je istakao da poštuje način na koji Srbi traže i pronalaze svoje mesto u moderno doba.
„Srbi i Mađari gde god živeli su susedi, jer iako naše države nisu susedne naši narodi jesu“, rekao je Orban.
On je istakao da je uvek podržavao Srbe jer je stekao uverenje da je međunarodna politika prema njima nepravedna.

„Nametanje izmena Izbornog zakona BiH — provokativna odluka“

Orban je ocenio da nametanje izmena Izbornog zakona BiH od Kristijana Šmita predstavlja provokativnu odluku koja u pitanje dovodi evropski put.
Orban je naglasio da je vreme da se shvati da BiH ima mogućnost za unutrašnji dogovor tri konstitutivna naroda, a ne da se stranci mešaju.
On je rekao da se Mađarska mnogo borila da se donese odluka za otvaranje pregovora sa BiH.
„Imali ste i podršku drugih, posebno Austrije i nadali smo se da će početak pregovaračkih procesa dovesti do konsolidacije, međutim uočavamo da se donose odluke o izmeni Izbornog zakona i to dovodi do srozavanja svih rezultata koje smo postigli u Briselu“, naglasio je Orban.
Orban je rekao da BiH treba da napuste stranci koji se mešaju u unutrašnja pitanja i da prepuste narodima u BiH da se dogovore šta im je važno za budućnost zemlje.
Naveo je da jedna zemlja ne može da postoji na način da joj kažu da je samostalna, a spolja da se neko meša u njena unutrašnja pitanja.
„Ili je jedna zemlja nezavisna ili nije“, rekao je Orban.
On je ponovio da je nametanje odluka u BiH loše i za EU, i za Srbe i za BiH.
„Ne sme da se destabilizuje jedna zemlja za neke spoljne interese“, dodao je Orban.

„Srpska neće dozvoliti da izgubi svoju imovinu“

Dodik je ponovio da Republika Srpska neće dozvoliti da izgubi svoju imovinu i da će Srpska, ukoliko bude donesena odluka o njenom oduzimanju, istog trenutka doneti odluku o nezavisnom statusu.
„Želim ovo pred vama da kažem, jer treba da znate da nam žele oteti imovinu. Ovo je jedina mera u kojoj možemo da očuvamo naš subjektivitet. Bilo kakva odluka o imovini je za nas neprihvatljiva zato što je to pitanje rešeno“, rekao je Dodik.
On je podsetio da su zvaničnici u BiH često suočeni da dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata neki međunarodni centri, kao što je američka administracija, razvale za 24 časa i zato se upada u nove probleme.
„Molim samo da nam Evropa omogući lokalni dogovor. Srpska želi da sačuva autonomiju i ne želi da se kreće prema EU, ako će gubiti autonomiju. Želi samo uravnotežen odnos i dogovor u BiH ne nametnut od bilo koga, što jeste garancija za Evropu da može da primi jedan prostor u svoje okvire“, kaže Dodik.
On je ponovio da Srpska ne može da prihvati nametanja stranaca i njihovo ponašanje.
„Uvereni smo da je ovo što je uradio nelegalni Kristijan Šmit udar, ne samo na nas nego i na Evropu i evropski proces i da neko ne želi stabilnost“, rekao je Dodik.
On je ponovio da Srpska ne želi da sruši Ustav BiH i ne traži ništa što je njime dato BiH, nego da Srpskoj ostane ono što joj pripada.
„Ovo je legitiman politički zahtev i ne može biti degradirajući i napadnut od bilo koga“, smatra Dodik.
Dodik je istakao i da je dolazak mađarske delegacije i premijera Viktora Orbana u Srpsku veoma važan dan u kojem se slavi dolazak prijatelja.
„Mađarska je pokazala da želi sa sarađuje i da nas razume“, rekao je Dodik.

Ko je sve dobio najviše odlikovanje Srpske

Orden Republike Srpske na ogrlici dodeljuje se još od 1993. godine, ali laureata nema mnogo. Ovo odlikovanje prošle godine pripalo je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj.
O značaju odlikovanja govori i podatak da je od 1993. godine do 2020. dodeljeno samo šest puta, navodi Srna.
Nosioci najvišeg odlikovanja Republike Srpske kroz istoriju su, između ostalih, bili i blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, koji je odlikovan 2009. godine, visoki zvaničnici Rusije Valentina Matvijenko i Sergej Lavrov, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji su odlikovani 2018. godine, podseća Srna.
Među nosiocima najvišeg odlikovanja Republike Srpske su bivši lider Srba u Hrvatskoj Jovan Rašković i bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević.
Odlikovanom se uz orden ili medalju uručuje i kožna mapa sa ispisanom poveljom sa jedne i slika koja prati orden ili medalju sa druge strane i kesa na kojoj je zlatotiskom ispisano: „Predsednik Republike!“, „Odlikovanja Republike Srpske“ i oslikan grb Republike Srpske.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala