- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Brazil traži poseban imunitet za Putina - želi da ga vidi na G20

© Sputnik / Radoje PantovićRuski predsednički avion po sletanju na aerodrom Nikola Tesla
Ruski predsednički avion po sletanju na aerodrom Nikola Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Pratite nas
Vlada Brazila radi na tome da omogući da ruski predsednik Vladimir Putin doputuje na samit G20 u Rio de Žaneiru u jesen ove godine, uprkos „nalogu za hapšenje“ koji je izdao Međunarodni krivični sud, saopštio je brazilski list „Folha de Sao Paulo“.
„Vlada (predsednika Brazila Luisa Injasija) Lule de Silve iznela je mišljenje sa pravnim argumentima u prilog posete ruskog predsednika Vladimira Putina Brazilu, uprkos tome što je za njim raspisana međunarodna poternica. Dokument je u novembru prošle godine dostavljen Komisiji za međunarodna prava UN“, navodi se u članku.
Kako se ističe, trenutno taj organ radi na razvoju odredbi o imunitetu za lidere država. Taj status bi garantovao da predsednici neće biti krivično gonjeni tokom međunarodnih poseta.
U dokumentima koja su prosleđena UN, „Brazil ne spominje ime predsednika Rusije, ali se poziva na scenario koji odgovara trenutnoj situaciji ruskog lidera“, primećuje list.
Takođe se navodi da je imunitet za lidere država neophodan „da bi se doprinelo mirnom rešenju međunarodnih sporova i prijateljskim odnosima između država, kao i zbog učešća državnih zvaničnika na međunarodnim konferencijama i misijama u stranim zemljama“.
Međunarodni krivični sud je 17. marta izdao naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove zbog optužbi za „ilegalno deportovanje“ ukrajinske dece. Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.
Pogledajte još:
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
RUSIJA
Bugarska političarka: Ja ne bih hapsila Putina – istorija će presuditi ko je bio agresor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala