- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarska političarka: Ja ne bih hapsila Putina – istorija će presuditi ko je bio agresor

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Liderka Bugarske socijalističke partije, bivša ministarka ekonomije Kornelija Ninova izjavila je da ne bi hapsila ruskog predsednika Vladimira Putina na teritoriji Bugarske po nalogu Međunarodnog krivičnog suda.
Kako je Ninova kazala za televiziju „Nova“, Bugarska socijalistička partija ne daje ocene na temu toga „da li je Putin ratni zločinac“. Ona je istakla da njena stranka ne daje ocene drugima i ne etiketira ih.
Na opasku voditeljke o odnosu Rusije prema ukrajinskoj deci i „deportovanju“, političarka je apelovala da se prvo sačekaju dokazi.
„Da, čujem. Čujem svu tu propagandu o 'deportovanju'. U ovom momentu ta vest iz medija je propaganda. Kad se nešto dokaže onda ćemo ozbiljno razgovarati. I apsolutno je suvišno razgovarati o tome ko je agresor, ko je napao. Istorija će suditi o tome. Čujem da mi treba da stanemo na ispravnu stranu istorije. A koja strana je ispravna? Ko će to reći?“, upitala je ona.
Ninova je takođe izrazila ogorčenost zbog predloga da se demontiraju spomenici sovjetskim vojnicima u Sofiji i Plovdivu.

„Zar je ispravno uništavati spomenike? Isporučivanje još više oružja znači nastavak rata, nastavak stradanja ljudi, nastavak ekonomske i energetske krize i još više siromaštva za evropske i bugarski narod“, poručila je Ninova.

Bugarska ne želi da postane strana u aktuelnom sukobu između Rusije i Ukrajine, te da se zalaže za diplomatsko rešenje konflikta, uključujući posredničku ulogu njene zemlje, dodala je ona.
Takođe je podsetila da socijalisti zvanično osuđuju akcije Rusije protiv Ukrajine i da pozivaju na prekid borbenih dejstava. Ocenjujući priče o tome da se „predsednik Rusije neće ograničiti samo na Ukrajinu, nego da će krenuti na Moldaviju i Rumuniju“, političarka je kazala da je to „apsolutna propaganda“.
Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao je naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove zbog optužbi za „ilegalno deportovanje“ ukrajinske dece. Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
RUSIJA
Medvedev upozorio: Hapšenje Putina bi bilo ravno objavi rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala