- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kosmički spektakl tek sledi: „Đavolja kometa“ se približila Zemlji /foto/

Kometa - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
Pratite nas
Spektakularna kometa kolokvijalnog naziva „đavolja“ približila se Zemlji, a trenutno se može videti posle sumraka na zapadnom horizontu.
Žitelji severne Zemljine hemisfere upravo imaju retku priliku da svedoče kako kometa 12P/Pons-Brooks osvetljava noćno nebo. Ta kometa tipa Halejeve, saorbitalnim ciklusom od oko 71 godinu i jezgrom širokim otprilike 30 kilometara, poznata je po svojim zapanjujućim erupcijama gasovai prašine.

Rogata ili đavolja kometa

Kometa poznata i kao rogata ili đavolja kometa verovatno je povezana s meteorskom kišom kapa-Drakonida, odakle je verovatno i potekla, veruju astronomi, prenosi „ESA“.
Dok putuje bliže Suncu, led unutar komete sublimira, odnosno prelazi iz čvrstog u gasoviti oblik. Vidljivost komete varira jer na trenutke blještavo sjaji, a u drugim je trenucima jedva primetna.
Optimalno posmatranje komete krajem marta i početkom aprila je na severnoj hemisferi jer su tada najbolje šanse da se vidi, naročito iznad zapadnog horizonta posle sumraka. Dok durbini ili mali teleskopi poboljšavaju iskustvo gledanja, postoji mogućnost da se vidi i golim okom, ako su uslovi vidljivosti usklađeni. Međutim, sjaj komete ostaje nepredvidiv.

Kada sledi pravi spektakl

Nažalost, njeno najbliže približavanje Zemlji u junu 2024. podudara se s njenim nestankom s neba severne hemisfere. Drugim rečima, žitelji južne hemisfere moći će da je vide u puno većem sjaju. Taj kosmički spektakl, isto tako, neće ponovo krasiti noćno nebo do 2095. godine.
Naziv komete zapravo je odavanje počasti dvojici poznatih posmatrača kometa u istoriji: Žan-Luju Ponsu i Vilijamu Robertu Bruksu. Pons, francuski astronom, poznat je po svojim revolucionarnim otkrićima, uključujući 37 viđenja kometa između 1801. i 1827. godine.
Njegovo posmatranje 12. januara 1812. označilo je prvo uočavanje navedene komete, iako slabo. Tokom sledećeg meseca njen sjaj se povećao, što je kulminiralo spektakularnim prikazom 15. avgusta, zajedno s njenim prepoznatljivim repom.
Na osnovu Ponsovih pedantnih zapisa astronomi su odredili orbitalnu putanju komete, procenjujući njen povratak u razdobljima između 65 i 75 godina.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala