Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Od Rambujea do Ohrida: NATO zemlje bez obraza i morala – nova ucena na dan agresije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSamit NATO u Briselu
Samit NATO u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Pratite nas
Saopštenje šest zemalja članica NATO ne predstavlja ništa novo, ponovni je vrhunac licemerja i da imaju bar malo morala i obraza, trebalo bi da ih bude sramota, ali to oni nemaju, smatra bivši potpredsednik Vlade Srbije i šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović.
Ambasadori Francuske, Italije, Nemačke, Norveške, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva oglasili su se juče, na 25. godišnjicu početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, sramnim saopštenjem kojim pravdaju brutalnost svojih armija koje su u crno zavile hiljade porodica i ekonomiju ionako osiromašene zemlje doveli do ruba propasti.

NATO: Sprečili smo „zlostavljanje civila“, prihvatiti Ohridskog sporazuma

Ambasadori su saopštenjem koje je potpisala Ambasada Francuske u Beogradu podsetili da je 24. marta 1999. godine počela vojna intervencija, koju „niko nije želeo“.
„Operacija Saveznička snaga osmišljena je da natera Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika SRJ, da prekine zlostavljanje civilnog stanovništva na Kosovu, da spreči humanitarnu katastrofu i omogući izbeglicama i raseljenim licima povratak, a humanitarnim organizacijama pristup Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Otvaranje pandorine kutije – NATO agresija srušila međunarodno pravo

Slobodan Milošević je davno umro i ne kažem da nije pravio greške, ali je pitanje šta je uopšte mogao i koliko je mogao da manevriše u okolnostima u kojima smo se nalazili, kaže Čović za Sputnjik.
„Srbija nije želela rat. Srbija je bila dovedena u situaciju uzmi ili ostavi u Rambujeu. Uz to, Medlin Olbrajt je uspela da sa Vilijemom Vokerom napravi još jednu dodatnu konstrukciju u Račku, u smislu provokacije kakve su bile Markale itd. A to je u odnosu na nepristojnu ponudu koju su dali u Rambujeu sa ovim dodatkom, isprovociralo i obezbedilo u propagandnoj mašineriji kolektivnog Zapada da mi kao Srbi budemo demonizovani i da se na nas primeni nešto što je srušilo međunarodno pravo. NATO agresija na Srbiju 1999. godine je porušila međunarodno pravo i otvorila pandorinu kutiju.“

Kontinuitet agresije: Ohridski sporazum u rangu Rambujea

NATO članice navode i da se sećaju i žale za izgubljenim životima nedužnih, ali i razmišljaju o našoj zajedničkoj budućnosti sa Srbijom i Kosovom u evropskoj porodici naroda.
„Podržavamo nalaženje rešenja za spor između Kosova i Srbije, što je hitno pitanje evropske bezbednosti, i uvereni smo da je potpuna primena Ohridskog sporazuma postignutog pod okriljem i posredstvom Evropske unije najbolji put napred ka miru i stabilnosti u korist naroda koji žive u Srbiji i Kosovu“, stoji u saopštenju.
© Sputnik / Radoje PantovićNebojša Čović
Nebojša Čović - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Nebojša Čović
A to u današnjoj perspektivi jasno možemo da vidimo i zaključimo imajući u vidu šta se globalno dešava u svetu, a naročito na prostoru Ukrajine, dodaje Čović.
„Mi smo prva zemlja na kojoj je vežbana tehnologija prevarnih sporazuma ili sporazuma koji ne žele da se sprovedu, neiskreno postavljenih, ili sporazuma preko kojih se kupuje vreme kako bi došlo do nekih drugih ciljeva koje su zacrtali. Takođe, vrlo je licemerno na kraju tog saopštenja pozivati Srbiju i tzv. Kosovo. A što se tiče Ohridskog sporazuma, pravo da vam kažem, on je u rangu nečega što je bilo predloženo u Rambujeu, tako da očekujem da takav odnos bude i prema Ohridskom sporazumu kao što je bio i prema sporazumu u Rambujeu“.

Srbija najinteresantnija za NATO

„Vojska Srbije sve tešnje sarađuje sa NATO i evropskim partnerima učestvujući u misijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. Partnerstvo je način na koji možemo zajedno graditi mirnu i stabilnu budućnost kakvu naši narodi zaslužuju“, navodi se na kraju saopštenja.
Čović podseća da je Srbija početkom 2000. godine ušla u Partnerstvo za mir, program saradnje NATO sa zemljama koje nisu članice alijanse i dodaje da to nije ništa sporno.
„S tim što bi Srbija i u tom delu trebalo da bude vrlo oprezna jer su sa jedne strane Partnerstvo za mir i slatkorečive rečenice, a sa druge strane jučerašnja odluka da se tzv. Kosovo pridružuje Skupštini NATO alijanse. Odatle možete zaključiti da njih ništa drugo ne interesuje nego teritorija koju bi trebalo da pokriju u smislu pristupa NATO-u. Što mislim da je interesantno sa aspekta teritorije BiH, gde su već prisutni ali im to treba i zvanično, i teritorije ili prostora naše južne pokrajine Kosova i Metohije. Sve ostalo su već stavili pod kontrolu a naravno, najinteresantnija će im biti Srbija. I tu će vršiti raznorazne pritiske i imaće različite pristupe oko toga“, zaključio je Čović.
Pogledajte i:
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
SRBIJA
Sramno saopštenje NATO zemalja povodom godišnjice zločina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala