Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sramno saopštenje NATO zemalja povodom godišnjice zločina

© Fotolia / KariochiSedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
Pratite nas
Ambasadori Francuske, Italije, Nemačke, Norveške, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva oglasili su se danas, na 25. godišnjicu početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, sramnim saopštenjem ni manje ni više nego pravdajući brutalnost svojih armija koje su u crno zavile hiljade porodica i ekonomiju ionako osiromašene zemlje doveli do ruba propasti.
Šta su građanima Srbije poručili ambasadori saopštenjem koje potpisuje Ambasada Francuske u Beogradu?
Podsećaju da je 24. marta 1999. godine počela vojna intervencija, ali koju niko nije želeo!
„Operacija Saveznička snaga osmišljena je da natera Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije, da prekine zlostavljanje civilnog stanovništva na Kosovu, da spreči humanitarnu katastrofu i omogući izbeglicama i raseljenim licima povratak, a humanitarnim organizacijama pristup Kosovu.
Ova vojna operacija pokrenuta je nakon što su iscrpljena sva politička i diplomatska sredstva da se Slobodan Milošević ubedi da se opredeli za rešenje putem pregovora i za mir na Kosovu, na osnovu sporazuma iz Rambujea i uz ispunjenje zahteva iz Rezolucije 1199 Saveta bezbednosti, usvojene u okviru Poglavlja VII uz podršku Rusije“, navodi se u saopštenju.
Neprimereno je da na današnji dan ponovo svaljuju krivicu na SR Jugoslaviju, odnosno na Miloševića, iako su izvršili agresiju mimo međunarodnog prava.
Ono što nedostaje u saopštenju jeste da je u njihovoj vojnoj intervenciji poginulo oko 2.500 civila, među njima 89 dece, a ranjeno oko 6.000 osoba.
Za 78 dana na SR Jugoslaviju palo je oko 420 hiljada granata uključujući i one sa osiromašenim uranijumom o čijim posledicama će tek da se piše i govori.
U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.
Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije u Pančevu i Novom Sadu, što je imalo i nesagledive ekološke posledice. NATO je upotrebio, navodno prvi put, takozvane grafitne bombe za onesposobljavanje elektroenergetskog sistema.
I onda saveznici u saopštenju kažu da operacija nije „bila usmerena protiv naroda Srbije“ i da osećaju „duboko žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života na Kosovu i u Srbiji“.
O kakvom žaljenju je reč govori i to što u saopštenju otkrivaju pravi cilj agresije.
„Danas se sećamo i žalimo za izgubljenim životima nedužnih, ali i razmišljamo o našoj zajedničkoj budućnosti sa Srbijom i Kosovom u evropskoj porodici naroda.“
Zar je takav stav primeren na današnji dan, zar treba na ovakav ciničan način da građane Srbije podsećaju da takozvano Kosovo tretiraju kao nezavisnu državu. Da li je predmet ovog saopštenja dijalog Beograda i Prištine ili nešto treće?
„Podržavamo nalaženje rešenja za spor između Kosova i Srbije, što je hitno pitanje evropske bezbednosti, i uvereni smo da je potpuna primena Ohridskog sporazuma postignutog pod okriljem i posredstvom Evropske unije najbolji put napred ka miru i stabilnosti u korist naroda koji žive u Srbiji i Kosovu“.
Ni reči izvinjenja iako vide, čuju i ceo današnji dan slušaju da Srbija neizmerno tuguje i žali zbog onog što joj je oteto i još na kraju bezobzirno podsećaju na vojnu saradnju sa NATO paktom.
„Vojska Srbije sve tešnje sarađuje sa NATO alijansom i evropskim partnerima učestvujući u misijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. Partnerstvo je način na koji možemo zajedno graditi mirnu i stabilnu budućnost kakvu naši narodi zaslužuju“, zaključuje se u saopštenju.
Na današnji dan 24. marta 2024. godine!
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala