- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici proizveli specijalnu odeću za decu obolelu od cerebralne paralize

© Sputnik / Lola ĐorđevićUniverzitetski klinički centar Srbije
Univerzitetski klinički centar Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
Pratite nas
U Rusiji je patentirana specijalna odeća za decu obolelu od cerebralne paralize. Kako je Sputnjiku saopštio naučnik koji je radio na razvoju ovog proizvoda, uzet je u obzir problem mišićno-skeletnog sistema, motorni poremećaji i neuropsihijatrijske karakteristike dece koja pate od ove bolesti.
Dečija cerebralna paraliza je bolest grupe motornih poremećaja koji su nastali usled oštećenja mozga u perinatalnom periodu. Ova bolest se karakteriše poremećajima u inteligenciji, poremećajima psihe, problemima u hodanju i koordinacija pokreta.
Anatomska struktura deteta sa cerebralnom paralizom može se značajno razlikovati od tipične figure deteta. Deca mogu da imaju zakrivljenu kičmu, asimetrična ramena i lopatice, promene u položaju tela, nepravilan ugao između ramena i podlaktice, različit oblik nogu. U skladu sa tim se i pojavila potreba da se proizvede odeća sa većim ergonomskim karakteristikama od obične odeće.
Specijalnu odeću su razvili eksperti Instituta za umetnost Novosibirskog državnog pedagoškog instituta i Novosibirskog tehnološkog instituta „Kosigin“. Naučnici su prilikom izrade projekta imali konsultacije sa zaposlenima u rehabilitacionom centru za decu obolelu od cerebralne paralize i lekarima – neurolozima, ortopedima i psihijatrima.
„Kostim je napravljen u skladu sa građom tela deteta obolelog od cerebralne paralize, komforan je i povećava kvalitet života dece“, rekla je zamenik direktora Instituta umetnosti, profesor na katedri za dizajn i umetničko obrazovanje, doktor tehničkih nauka Olga Harlova.
Naglasila je da je patentirani proizvod namenjen da se svakodnevno nosi.
Kostim je napravljen od prirodnih vlakana. U delu gde se nalaze laktovi i kolena ima obloge napravljene od specijalnog materijala „thinsulate“ koji ublažava pritisak i trenje. Ona je objasnila ta se mnoga deca kreću klizanjem, pa je posebna pažnja posvećena da se zaštite laktovi i kolena kako se ne bi povredili.
Boja kostima je izabrana uz konsultacije sa psiholozima, koji smatraju da zelena i narandžasta boja pozitivno utiču na raspoloženje dece sa cerebralnom paralizom.
Pantalone su napravljene od elastičnog materijala. Jakna ima zadebljanja oko grudi, a rukavi su tako napravljeni da omogućavaju nesmetano kretanje. Odeća ima velike džepove, dugmad, krupni rajsferšlus, što omogućava lako skidanje i razvoj fine motorike ruku dece.
Ruski naučnici su na ovom projektu primenili pristup koji omogućava da se digitalnom tehnologijom na osnovu fotografije deteta dobiju dodatne informacije o morfološkim karakteristikama strukture njegovog tela i da se unesu određene izmene u osnovnu konstrukciju proizvoda, na primer, da se skrati ili produži jedan rukav, promeni visina nagiba ramena i sl.
Prema rečima direktora Instituta umetnosti, profesora Vitalija Elagina, institut je u poslednjih pet godina razvijao slične patente i nastaviće da radi na ovim projektima.
Mozak – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ruski naučnici razvijaju „mini mozak“ da bi proučavali kognitivne funkcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala