- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ruski naučnici razvijaju „mini mozak“ da bi proučavali kognitivne funkcije

CC0 / / Mozak – ilustracija
Mozak – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Naučnici koji rade u velikom ruskom istraživačkom centru u Sibiru napravili su iskorak u genetici, dajući uvid u vezu između ljudskog genetskog koda i kognitivnog razvoja.
Naučnici sa Instituta za citologiju i genetiku (Ruski federalni istraživački centar) – deo Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka (SB RAN), sa sedištem u Novosibirsku, veštački su proizveli „mini-mozak“ u laboratoriji.
Ti „mini mozgovi“ uzgojeni u laboratoriji omogućiće dalje proučavanje načina na koji različite genetske osobine utiču na nečije kognitivne funkcije.
Ruski biolozi su rekli da su uspeli da stvore trodimenzionalne cerebralne organoide - koji se takođe nazivaju "organoidi mozga" - koji su strukturno slični ljudskom tkivu. 3D modeli će pomoći da se istraži kako oštećenje ili isključivanje specifičnih kodirajućih regiona, dela DNK faktora gena, utiče na ljudsku inteligenciju.
Oni koji su uključeni u studije genoma veruju da ubrzani regioni gena (HAR-elementi) u velikoj meri utiču na razvoj ljudskog govora i složenog razmišljanja.
Istraživači iz Novosibirska nastoje da prouče kako mutacije u genu CNTN6 utiču na razvojne smetnje, uključujući mentalnu retardaciju.
Prvi rezultati su pokazali da uklanjanje HAR-elemenata nečijeg genoma ima ozbiljne posledice po funkcije „mini mozga“.
Tim naučnika, na čelu sa Tatjanom Šnajder, namerava da nastavi svoje analize u okviru granta za istraživanje. Dalje istraživanje će dati bolji uvid u načine na koji se različite patologije razvijaju i načine za njihovo sprečavanje.
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Telepatija“: Ilon Mask se oglasio posle ugradnje čipa u ljudski mozak
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala