Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Spomen-kripta novim kosovskim junacima u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu  - Sputnik Srbija

NATO agresija, 25 godina posle: Otkrivena spomen ploča novim kosovskim herojima

Pratite nas
Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 25 godina – 24. marta 1999. godine. Procenjeno je da je poginulo oko 2.500 civila, među njima 89 dece, a ranjeno oko 6.000 osoba.
Srušeni su mostovi, uništena infrastruktura, bombardovane škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, ambasada, spomenici kulture, crkve i manastiri, a gotovo da nema grada koji se nije našao na meti NATO bombi.
Povodom 25 godina od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju položeni su venci na Spomenik stradaloj deci na Tašmajdanu, kao i ispred zgrade SIV 3 i ispred Memorijalnog zida u Palati "Srbija". Venci su položen i na zgradi MUP-a u Ulici Kneza Miloša, u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Leposaviću i Štrpcu. Godišnjica početka bombardovanja obeležena je i u Crnoj Gori. U Nišu je otkriveno spomen-obeležje Novim kosovskim junacima, sa imenima 1.139 stradalih pripadnika vojske i policije od 1998. do 2003. godine.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:32 24.03.2024
„Nikada nećemo zaboraviti“: Srbi iz Njujorka obeležili godišnjicu NATO agresije na SRJ
Srbi iz Njujorka prošetali su danas ulicama tog grada, od Crkve Svetog Save do zgrade UN na Ist riveru, u znak sećanja na bombardovanje SRJ koje je počelo na današnji dan pre 25 godina, noseći transparente “Nikada nećemo zaboraviti”.
Među Srbima koji su i ove godine, prema rečima incijatora okupljanja Miloša Raičkovića obeležili godišnjicu NATO agresije na SRJ, bili su i Amerikanci prijatelji Srbije na čelu sa Sarom Flaunders, bivšom saradnicom Remzija Klarka, državnog pravobranioca SAD u vreme administracija predsednika Džona Kenedija i Lindona Džonsona.
Flaunders je sa Klarkom, velikim prijateljem Srbije, kritičarom spoljne politike SAD i protivnikom američkih vojnih intervencija, boravila u Srbiji tokom bombardovanja 1999.
Flaunders koja je danas kodirektorka Međunarodnog akcionog centra koji je osnovao Klark, u izjavi za Tanjug je podsetila da su od početka pratili kriminalni NATO rat, raspad Jugoslavije i bombardovanje Srbije koje je, kako je naglasila, bilo zločin.
“Ono što sam videla bilo je uništavanje bolnica, škola, mostova, rafinerija svega što su koristili civili, takav zločin se i danas nastavlja time što SAD naoružavaju Izrael protiv Palestine”, rekla je Klarkova saradnica.
Rat protiv Srbije bio je veliki zločin, ali istovremeno cilj mu je bio da se NATO proširi po istočnoj Evropi do granica Rusije, rekla je ona.
“Svi koji su godinama verovali u bolju budućnost ona dolazi i donosi ograničenja na moć SAD u ovom kontekstu”, kazala je Flaunders koja je i autor brojnih knjiga, među kojima ''Rat bez pobede - Ahilova peta Pentagona''.
Raičković, srpsko američki kompozitor, podsetio je da su slično okupljanje napravili i za dve decenije od NATO agresije, i dodao da su ih i danas kada su prolazili ulicama građani podržavali.
''Doživeli smo samo jedno negodovanje od grupe Nemaca. Demonstrirali smo uvek i pokušavali razne stvari, da utičemo na javno mnjenje, simbolicno smo se okupili i danas da se ne zaboravi, vrlo je važno da se sećanje neguje. Svakome kome je stalo do budućnosti mora da se bori za istinu'', rekao je Raičković i izrazio očekivanje ''da će se stvari promeniti u našu korist''.
21:25 24.03.2024
Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na komemorativnom skupu u Prokuplju - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
SRBIJA
Vučić o NATO agresiji: Odupiraćemo vam se dok dišemo! /video, foto/
20:08 24.03.2024
Prokuplje - Dan sećanja na stradale u NATO agresiji 1999.  - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
SRBIJA
„Nikakav ultimatum nije pokolebao moj narod“: Dan sećanja na stradale u NATO agresiji /video/
19:49 24.03.2024
NATO agresija 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
MULTIMEDIJA
Tragedija Srba u manje od dva minuta: Nećemo zaboraviti /video/
19:49 24.03.2024
Vučić u Kuršumliji posetio porodicu najmlađe žrtve NATO bombardovanja
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas u Kuršumliji Mariju i Anđelku Tomović, majku i sestru najmlađe žrtve NATO bombardovanja Bojane Tošović, koja je 1999. godine poginula od NATO bombi zajedno sa ocem Božinom.
"Danas bi Bojana imala 25 godina. Njen život je prekinut nemilosrdno, bez razloga, bez povoda i opravdanja, u surovom bombardovanju koje je uzelo mnogo života i zauvek promenilo budućnost sveta, međunarodnog prava i pravde. Nikada nećemo zaboraviti. Zbog Bojane i sve naše dece", naveo je Vučić na društvenim mrežama.
Vučić je napisao i da je današnji dan najteži za Mariju i Anđelku Tošović, navodeći da je Marija u istom danu izgubila muža i ćerku, a Anđelka oca i sestru.
"Bojana, rođena 28. aprila 1998. godine, najmlađa je žrtva NATO agresije, poginula je sa svojim ocem Božinom kada je na njihovu kuću pala bomba", naveo je Vučić.
18:39 24.03.2024
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
SRBIJA
Sramno saopštenje NATO zemalja povodom godišnjice zločina
17:39 24.03.2024
17:03 24.03.2024
NATO agresija 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
SRBIJA
Da li će NATO ikad odgovarati za zločin bez presedana
16:54 24.03.2024
Vladika Joanikije u hramu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
REGION
Mitropolit Joanikije: Žrtva srpskog stradanja na Kosmetu dobija večni smisao
16:00 24.03.2024
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
RUSIJA
Putin odgovorio da li bi, da je bio u mogućnosti, sprečio napad na Jugoslaviju
15:33 24.03.2024
Vučević: Više ne ćutimo o našim žrtvama i nepravdi NATO bombardovanja
Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je, prema njegovom mišljenju, najveće dostignuće Srbije "to što smo prestali da ćutimo o nepravdi koja nam je naneta NATO bombardovanjem".
Miloš Vučević - Sputnik Srbija
Na otkrivanju i osvećenju Spomen-ploča Novim kosovskim junacima povodom 25. godišnjice NATO agresije u Nišu, Vučević je rekao da je prošlo 25 godina od NATO bombardovanja, a da mi još "ispravljamo nepravde prema onima koji su dali sve što su imali za našu slobodu".
"Predugo se ovde ćutalo, valjda u želji da naše žrtve i njihovi podvizi, naši podvizi, ne uvrede agresora, da se njihova pomračena savest ne uznemiri. Pre nešto više od decenije konačno smo prestali da ćutimo. Verujem da je to možda i najveće dostignuće koje je Srbija uradila u poslednjoj deceniji. Predvođena tada premijerom, danas predsednikom Aleksandrom Vučićem, zajedno sa rukovodstvom Republike Srbije i našom svetom Srpskom crkvom, odajemo i odavaćemo poštu našoj herojskoj vojsci i policiji, i dobrovoljcima, i nevinim civilnim žrtvama, svim našim stradalim pripadnicima", poručio je Vučević", poručio je Vučević.
15:13 24.03.2024
Brnabićeva: Važno podsećati na NATO agresiju jer takve stvari ne smeju da se ponove
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Ženevi da NATO agresija na Jugoslaviju predstavlja brutalno kršenje međunarodnog javnog prava i međunarodnog pravnog poretka.
Ona je istakla da je izuzetno važno da se na 148. Skupštini Interparlamentarne unije, kojoj se ranije danas obratila, ukaže da na današnji dan obeležavamo 25. godišnjicu NATO agresije i "podsetimo da se kršenje međunarodnog prava nije tu zaustavilo". "Iako je to bilo najbrutalnije pokazivanje jačine svih onih zemalja koje su grupisane u NATO-u, da bombarduju bez ikakve odluke ili saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija jednu suverenu, međunarodno priznatu zemlju, članicu Ujedinjenih nacija koja ni nogom nije kročila na teritoriju neke druge zemlje, to se nije zaustavilo i završilo", rekla je Brnabić novinarima.
Podsetila je da je 2008. godine, devet godina nakon NATO agresije, usledilo i jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane Prištine.
"Veliki broj zemalja je jedva dočekao da ponovo prekrše međunarodno pravo i to opet na izuzetno otvoren, direktan, brutalan način priznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti i time se otvorila, kao što sam rekla u obraćanju pred Interparlamentarnom unijom, Pandorina kutija, a posledice toga se vide i danas na evropskom kontinentu, ali i širom sveta", istakla je ona.
15:07 24.03.2024
Selaković: Na godišnjicu početka NATO agresije, slavimo pobedu nad zaboravom
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je da je današnji dan sećanja na početak NATO agresije na našu zemlju 1999. godine i dan pobede nad zaboravom.
"Danas smo ovde da obeležimo pobedu nad najvećim srpskim neprijateljem kroz istoriju, a to je zaborav. Posle 25 godina, u toku kojih je Srbija doživela i odbranu otadžbine i masovni egzodus svog stanovništva sa KiM po dolasku međunarodnih mirovnih snaga, doživela i preživela i martovski pogrom, i odlazak Crne Gore iz zajedničke države i jednostrano proglašenje tzv. nezavisnosti Kosova.
Doživela i preživela sramno vođenje pregovora bez kičme, ali doživela da narod opet pronađe sebe i izabere one sa kojima će uzdizati Srbiju i brinuti o svima", rekao je Selaković na ceremoniji obeležavanja 25. godišnjice od početka NATO bombardovanja u Nišu.
U okviru ove ceremonije, otkriveno je devetnaest spomen – ploča u kripti Hrama Vasilija Ostroškog na kojima su ispisana imena, prezimena, mesto rođenja, čin, jedinica, godina rođenja i godina smrti stradalih ukupno 1.139 pripadnika Vojske i MUP-a za vreme NATO agresije, i u vremenskom periodu od 1998. do 2003. godine u kopnenoj zoni bezbednosti.
"Došao je i taj trenutak da na dan 25. godišnjice početka NATO agresije protiv naše otadžbine, ovde u Nišu nekada ratnoj prestonici Srbije, na mestu Treće niške armije u čijem sastavu je dejstvovao i legendarni Prištinski korpus, otkrijemo i 19 mermernih ploča sa 1.139 imena, ubedljivo većinom Srba, ali i Muslimana, Slovaka i Mađara i Rusina, ali i dobrovoljaca najviše Rusa, a verovali ili ne i Albanaca onih koji su stradali zato što su bili lojalni svojoj državi Srbiji", rekao je Selaković. Ovo je pobeda nad zaboravom, dodao je Selaković, jer su njihova imena isklesana na najtvrđem granitu koji danas postoji na planeti.
"Da se nikada ne zaborave i izbrišu, da sa ponosom i poštovanjem ulazimo u ovu kriptu Hrama svetog Vasilija Ostroškog, kriptu koja je blagoslov našeg vladike niškog, posvećena Svetom knezu Lazaru, da među freskopisanim likovima svetih ratnika i našeg velikog kneza, velikog i hrabrog viteza, kosovsko-metohijskog mučenika sijaju i svetle i njihova imena", rekao je ministar.
Da budu primer kako se otadžbina voli i kako se od otadžbine ništa ne traži, dodao je ministar, kako se za otadžbinu daje i ono najviše što čovek može da da - ovozemaljski život. Ministar je poručio da je Nišlijama pripala čast da ovaj grad bude prvi u srpskim gradovima koji je ova imena dobio na čuvanje i da će im mnogi zavideti na tome, ali da će od danas pa ubuduće Niš biti taj koji će primati i desetine i stotine i hiljade potomaka i članova porodica onih koji su hrabro stradali za Srbiju.
"Neka je večna slava i hvala palim junacima novog Kosovskog boja, da se nikada ne zaboravi. Živela Srbija!", poručio je ministar.
Nikola Selaković - Sputnik Srbija
14:17 24.03.2024
Vesić: Današnji dan obeležavamo tugom i sećanjem na žrtve NATO agresije
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da Srbija sa tugom i dostojanstvom obeležava početak NATO agresije 1999. godine.
"To je prilika da se podsetimo svih koji su stradali samo zato što su pripadali srpskom narodu i zato što je neko odlučio da silom pokuša da nam oduzme deo teritorije, što se u kontinuitetu i danas dešava", rekao je Vesić.
On je, gostujući na TV Pink, naveo da je današnji dan veoma tužan dan u istoriji Srbije i dodao da se obeležava od 2012. godine kada je Aleksandar Vučić postao prvi potpredsednik vlade, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Vesić je rekao da su se ambasadori najvećih zemalja koje su članice NATO-a izvinile Srbije za civilne žrtve, ocenivši to kao dobar gest i dodavši da se nada da će pre ili kasnije ambasadori početi da polažu cveće na spomenik Milici Rakić u Tašmajdanu jer bi to, kako je istakao, bio pravi dokaz da zaista žale za svim žrtvama.
On je podsetio da je Beograd samo u 20. veku bombardovan pet puta – 1914., 1915., 1941., 1944. i 1999. godine.
"Malo je glavnih gradova u Evropi koji su uništavani pet puta tokom jednog veka i to samo govori o tome kakvu smo tešku istoriju imali i da iz toga treba da izvučemo pouke", rekao je Vesić.
Govoreći o zgradi koja je uništena tokom NATO bombardovanja, u javnosti poznatoj kao zgradi Generalštaba, Vesić je rekao tu nikada nije ni bio Generalštab već da je ta zgrada napravljena da bude Savezni sekretarijat za narodnu odbranu, a kasnije Ministarstvo odbrane, navodi se u saopštenju.
"Na tom mestu 25 godina stoje ruševine i niko nije pokušao da uradi bilo šta po tom pitanju. Cveće nisu znali tu da polože 24 godine", istakao je Vesić.
Dodao je da je Vlada Srbije odlučna u tome da tamo ne stoje ruševine i da je namera da se taj kompleks revitalizuje.
On je naglasio da nije potpisan nikakav ugovor i dodao da su lažne informacije u pojedinim medijima o tome kako je navodno potpisan ugovor i da se taj prostor nekome daje besplatno.
"Svaki projekat koji se pokrene u Srbiji, koji pokrene predsednik Aleksandar Vučić, kao što su spomenik Stefanu Nemanji, fontana na Slaviji i Prokop ista grupa medija i političkih prevaranata iz opozicije sinhronizovano napada, dok, istovremeno, navodni stručnjaci koji su stručni za sve, sinhronizovano daju izjave o tome", rekao je Vesić, dodavši da se tako stvara atmosfera da sve što se radi u Srbiji nije dobro.
On je naveo da se pregovori vode sa nekoliko kompanija, dodavši da će javnost biti obaveštena kada i ako bude dogovorena saradnja sa nekom od njih.
"Taj sporazum će biti javan i sve što tamo bude trebalo da se radi, javnost će o tome biti upoznata i ako bude bilo potrebno da se menjaju nekakvi urbanistički planovi to će prolaziti kroz proceduru koja je u skladu sa našim zakonima", poručio je Vesić.
Istakao je da će se insistirati na tome da se tamo napravi memorijalni centar koji će uređivati vlada tako da će postojati podsećanje na ono što se dogodilo 1999. godine.
14:14 24.03.2024
Đurić: Treba da pamtimo šta se desilo našoj državi
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno sa predstavnicima Vojske Srbije prisustvovao je danas obeležavanju 24. marta, Dana sećanja na poginule u NATO bombardovanju, u kasarni "Jugovićevo" gde je održan komemorativni skup jedinica iz garnizona Novi Sad.
Đurić je tom prilikom rekao da Srbija treba da čuva mir i jedinstvo.
"Sećamo se svih civilnih žrtava, ali takođe i svih poginulih vojnika koji su branili svoju državu. Bombardovani su civilni objekti, zgrade, vratili smo se tek 2018. sa trećim mostom. Ne bi trebalo samo na današnji dan da se sećamo svih ovih žrtava već svaki dan da pamtimo šta se desilo našoj državi", kazao je Đurić.
Prema rečima potpredsednika Pokrajinske vlade Branka Ćurčića, obeležavanje današnjeg dana je za nauk budućim generacijama kako treba braniti nezavisnost države.
"Danas treba da odamo počast onima koji su branili ovu domovinu, pripadnicima vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, sa jednom porukom da nikada nećemo i ne smemo da zaboravimo. Nikad nećemo zaboraviti Milicu Rakić i sve one koji su životom platili ovu našu slobodu", kazao je Ćurčić.
14:05 24.03.2024
Defile kosovskih heroja koji su učestvovali u borbenim dejstvima 1999. godine  - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
SRBIJA
Defile kosovskih heroja koji su učestvovali u borbenim dejstvima 1999. godine /video, foto/
14:05 24.03.2024
Spomen-kripta novim kosovskim junacima u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu  - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
SRBIJA
Kako će izgledati kripta sa imenima novih kosovskih heroja /foto/
13:42 24.03.2024
Položeni venci na spomenik svim žrtvama NATO agresije "Večna vatra"
U Parku prijateljstva na Novom Beogradu danas su, povodom obeležavanja 25 godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije, položeni venci na spomenik svim žrtvama NATO agresije "Večna vatra".
Polaganje venaca otpočelo je intoniranjem himne u izvođenju dečjeg hora, a vence su položili osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i ambasador Kube Lejde Ernesto Rodriges Ernandes.
Vulin je poručio da "za male i slobodne narode nema pravde".
Aleksandar Vulin položio venac na spomenik svim žrtvama NATO agresije Večna vatra - Sputnik Srbija
"Zato danas mi govorimo, jer su svi ostali ućutali. Zato što su pre 25 godina i danas ćutale Ujedinjene nacije, Evropska unija i sve organizacije za zaštitu ljudskih prava. Zato što su oni ćutali i još ćute, mi danas govorimo", istakao je Vulin.
Kako je naveo, "izabrali smo da budemo na strani istine iako ona nije dovoljna".
"Ne bismo je menjali za svu silu koja određuje današnji život. Pokušali su pre 25 godina da ubiju Srbiju, a ubili su međunarodno pravo. Bili smo sami pre 25 godina", rekao je Vulin.
Naveo je da će možda neko naći snage da oprosti NATO-u, ali da on ne vidi zašto bismo praštali, jer ne vidi "kajanje koje je uslov oproštaju".
Dodao je da "i danas od nas traže nezamislivo".
"Traže da priznamo nezavisno KiM, da odemo iz Republike Srpske, da uvedeno sankcije Rusiji, jedino ne traže oproštaj za našu ubijenu decu. Na nama je da govorimo i budemo slobodni kakvi su bili i oni pre nas", istakao je Vulin.
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko položio je cveće na spomenik svim žrtvama NATO agresije Večna vatra - Sputnik Srbija
Polaganje venaca na spomenik "Večna vatra" deo je dvodnevne međunarodne konferencije "Od agresije do novog svetskog poretka" koja se organizuje povodom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije, a koja je okupila više od 150 zvanica iz inostranstva među kojima su naučnici, umetnici, diplomate, vojna lica i druge ugledne ličnosti.
Međunarodnu konferenciju organizovali su Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije, udruženje Fond dijaspore za maticu i Udruženje veterana vojno-obaveštajne službe.
U NATO agresiji na SR Jugoslaviju, koja je trajala 78 dana, ubijeno je 2.500 ljudi među kojima je 79-oro dece.
13:19 24.03.2024
Položeni venci u Zvečanu povodom obeležavanja 25 godina od NATO bombardovanja
U Zvečanu su danas na spomen ploču podignutu u znak sećanja na 13 meštana poginulih tokom sukoba 1998. godine i NATO agresije 1999. godine, povodom obeležavanja 25 godina od početka bombardovanja, vence položili pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Milena Pralić, zamenik direkora KBC u Kosovskoj Mitrovici Dragiša Milović, predstavnici lokalne samouprave i građani Zvečana.
Milović je podsetio da je pre 25 godina, na današnji dan, izvršena agresija NATO alijanse na našu zemlju, tada Saveznu Republiku Jugoslaviju.
"Devetnaest zemalja članica NATO-a, kršeći međunarodno pravo, bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, danonoćno bombardovalo jednu malu zemlju koja je članica Ujedinjenih nacija i jedan od učesnika u osnivanju Ujedinjenih nacija. To besomučno bombardovanje je bilo ne samo po vojnim ciljevima, kasarnama, već i po civilnim", rekao je Milović.
Dodao je da su rušene škole, vrtići, mostovi, autoputevi, preduzeća, da je bačeno oko 37.000 kasetnih bombi, da je korišćena i municija sa osiromašenim uranijumom koja je zabranjena.
"I posle 25 godina, nažalost, posljedice te municije vidimo u porastu obolelih od najtežih bolesti, kako kod mladih, tako i kod starih. Ali okupili smo se ovde kod ovog spomen obeležja, jer su svoje živote dali i naši sugrađani, njih 13 i ne smemo zaboraviti nikako njihova imena", rekao je Milović
Naveo je da je to spomen obeležje tu da sve podseća na jedno veliko zlo koje se desilo pre 25 godina i da se iskreno nadaju da se takvo zlo nikada, nigde neće ponoviti.
"Ostaje na nama koji ovde živimo u Zvečanu da ove porodice koje žive sa bolom poštujemo i da mlad naraštaj zna da u jednom malom gradu koji se zove Zvečan su svoje živote dali ovi prekrasni mladići i ljudi", rekao je on.
Pralićeva je rekla da je povod današnjeg okupljanja podsećanje na zločin koji je sproveden nad Saveznom Republikom Jugoslavijom koja je, prema njenim rečima, kažnjena bombama samo zato što je branila svoj integritet i suverenitet, ali i svoj narod od zločinaca tokom 1997. i 1998. godine.
"NATO bombardovanje nije bilo sprovedeno da bi sprečilo nekakvu krizu, već je NATO bombardovanje sprovedeno sa ciljem da se otrgne deo teritorije države Srbije. U tome nisu i neće uspeti, kao što nisu kroz istoriju, a o tome svedočite svi vi ovde", rekla je Pralićeva.
Navela je da će ih spomenici koji su podignuti u čast nevino stradalih i civila i pripadnika vojske, policije, golobrade dece koja su poginula po Ustavu Srbije braneći svoju državu i svoj narod podsećati na njih.
13:06 24.03.2024
U Štrpcu obeležena 25. godišnjica od početka NATO agresije
U Štrpcu je danas obeležena godišnjica NATO agresije polaganjem venaca i odavanjem počasti poginulima.
"Danas smo došli da se oglasimo sa ovog prostora. Na današnji dan pre 25 godina počela je NATO agresija na SRJ. Ne dao Bog da se igde više desi ovakva agresija gde stradaju deca, žene i starci. Molimo Boga da se nikad nigde više ne desi nijedna agresija", rekao je predsednik SUBNOR-a u opštini Štrpce Novica Krstić, prenosi TV Most.
On je naveo da je stradalo dosta vojnika i policajaca iz opštine Štrpce.
"Najtužnije je to što su stradali mladi momci od 17 do 25 godina na Košarama", rekao je Krstić.
Dodao je i da jedan broj preživelih boraca sa Košara danas živi u jako teškim uslovima, kao i da neki ne primaju ni minimalac.
"U svakom ratu Srbi stradaju, to je naša sudbina", naveo je predsednik SUBNOR-a u opštini Štrpce.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala