- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Rad samohodnih topova 2S7 „Pion“ u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Iznad Belgorodske oblasti oboreno osam vazdušnih ciljeva, kao i reaktivni dron iznad Krima

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 754. U ruskim raketnim napadima na Nikolajev uništena fabrika za proizvodnju tenkova, u kojoj su remontovani i nemački „leopardi 2“. Ruski artiljerci nastavljaju da gađaju ukrajinske diverzante koji se nalaze u pograničnoj zoni Kurse oblasti Rusije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:44 18.03.2024
20:40 18.03.2024
PVO sistem oborio je iznad Krima reaktivni ukrajinski dron avionskog tipa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
20:39 18.03.2024
PVO sistem je iznad Belgoroda i Belgorodskog okruga oborio osam vazdušnih ciljeva, a prema preliminarnim informacijama, nema povređenih, saopštio je na svom Telegram kanalu gubernator Vjačeslav Gladkov.
On je precizirao da je u Belgorodu usled pada krhotina oštećen krov na području dve industrijske prostorije i da su polomljeni prozori na jednoj od zgrada zdravstvenog centra. Pored toga, oštećen je i putnički automobil.
19:48 18.03.2024
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2024
SVET
Mediji: Kina bi mogla da bojkotuje pregovore o Ukrajini ako Rusija ne bude pozvana
19:47 18.03.2024
Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2024
RUSIJA
Rusija u UN: Pariz neodgovorno preti da gurne svet u ponor nuklearnog rata
19:20 18.03.2024
Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da je prilikom granatiranja sela Gorkovski poginula jedna osoba, a dve su ranjene.
19:20 18.03.2024
Ministri spoljnih poslova članica Evropske unije usaglasili su sankcije u vezi sa smrću Alekseja Navaljnog, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
On je takođe dodao da je većina ministara podržala inicijativu da se prihodi od zaplenjene imovine koriste za Ukrajinu, ali za sada još nema konačne odluke.
18:04 18.03.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Sumskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
17:57 18.03.2024
Ministri inostranih poslova članica Evropske unije na sednici u Briselu usvojili su odluku o dodeljivanju pet milijardi evra Evropskom fondu za mir radi finansiranja vojne pomoći Ukrajini u 2024. godini, proizlazi iz saopštenja Evropske unije.
U saopštenju se takođe navodi da je finansiranje iz fonda predviđeno za sve vrste pomoći Ukrajini, kao i za potrebe održavanja obuka.
17:21 18.03.2024
Ruska PVO uništila je ukrajinski dron avionskog tipa iznad Voronješke oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
16:42 18.03.2024
15:39 18.03.2024
Tri ukrajinska drona avionskog tipa uništena su PVO sredstvima iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
15:27 18.03.2024
13:29 18.03.2024
Figaro: Ruska vojska promenila taktiku u zoni SVO
Ruska vojska je prešla na novu strategiju vršeći pritisak na Oružane snage Ukrajine na nekoliko pravaca istovremeno, piše Figaro pozivajući se na mišljenje francuskih vojnih izvora.
„Rusi su povratili inicijativu. Oni su sposobni da 'muče' svoje protivnike. To je taktika hiljadu rezova. Njihov cilj je da Ukrajincima isisaju krv da bi oslabili neprijateljske rezerve“, navodi list.
Prema rečima vojnog eksperta, ukrajinske snage ne mogu da drže nekoliko deonica na prvoj liniji fronta istovremeno, posebno s obzirom na nedostatak ljudstva i municije.
12:36 18.03.2024
Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske trupe su poboljšale položaje na liniji fronta na avdejevskom pravcu. Odbijeno je sedam napada i kontranapada jurišnih ukrajinskih grupa;
Ukrajinske snage su na južnodonjeckom pravcu izgubile preko 130 vojnika;
Ruska vojska nanela je poraz ukrajinskih jedinicama u području Sinjkovke na kupjanskom pravcu. Protivnik je izgubio do 60 vojnika;
Ukrajinska vojska je na donjeckom pravcu izgubila do 380 vojnika, dva oklopna vozila i četiri automobila;
Ruska vojska sprečila je pokušaj prodora ukrajinskih diverzantskih grupa u području mesta Kozinka;
Ukrajinska vojska je za dan izgubila do 150 vojnika (ranjeni i poginuli) prilikom pokušaja da prodre preko državne granice Rusije u području Kozinke;
Ruski sistemi PVO uništili su ukrajinski avion Mi-8, oborili su 143 drona i 22 granate ispaljene iz višecevnih raketnih bacača;
Ukrajinske snage su na avdejevskom pravcu izgubile do 295 vojnika, dva oklopna vozila kao i britansku haubicu FN-70;
Sistemi PVO su iznad ruske Belgorodske oblasti uništili osam projektila ispaljenih iz sistema „vampir“, dve granate ispaljene iz višecevnih sistema „oljha“ i jednu koja je ispaljena iz sistema „grad“.
12:35 18.03.2024
AFP: Kijev pokušava dronovima da nadoknadi manjak artiljerijske municije
Ukrajina pokušava da nadoknadi nestašicu artiljerijskih projektila masovnim korišćenjem dronova, ali ti vidovi naoružanja su neuporedivi, piše agencija Frans pres, prenoseći ocene eksperata.
„Ukrajina se oslanja na masovno korišćenje dronova, da bi nadoknadila nedostatak artiljerijskih projektila i ugrozila vojni potencijal Rusije, ali stručnjaci upozoravaju da se ta ravnoteža ne može nadomestiti“, navodi agencija.
Frans pres, takođe, piše da korišćenje bespilotnih letelica nije idealna varijanta, pre svega zato što dronovi mogu da podignu svega nekoliko kilograma eksploziva.
Čak i veliki broj malih bespilotnih letelica ne može da se uporedi s kapacitetom artiljerije, navodi agencija.
12:29 18.03.2024
Ruska vojska gađala mesto savetovanja komandanata ukrajinskih vojnih i bezbednosnih snaga
Ruska vojska je izvela napad na mesto savetovanja komandanata Oružanih snaga i Službe bezbednosti Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Izveden je napad na mesto na kojem su se savetovali predstavnici komandnog sastava Službe bezbednosti i Oružanih snaga Ukrajine“, navedeno je u saopštenju.
Tokom proteklog dana, kako je navedeno, ruske snage su izvele napade na ukrajinske položaje s ljudstvom i tehnikom u 137 oblasti.
12:06 18.03.2024
Kremlj objasnio šta bi bile „sanitarne zone“ u Ukrajini
Predsednik Rusije Vladimir Putin je govoreći o sanitarnoj zoni imao u vidu preduzimanje mera za zaštitu bezbednosti ruske teritorije koja je izložena napadima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Predsednik ima u vidu da treba preduzeti mere da se obezbede teritorije koje su izložene napadima dronova, artiljerijskim napadima na našu teritoriju i naselja, na društvene objekte, stambene zgrade. One se mogu obezbediti jedino stvaranjem nekakvog koridora, nekakve tampon-zone, kako ne bi mogla da ih dosegnu bilo koja sredstva koja neprijatelj može da iskoristi u napadima“, rekao je Peskov.
10:21 18.03.2024
Španski mediji: Članice NATO-a imaju svoje informatore s fronta
Vojnici NATO-a nisu učestvovali u kopnenim borbenim dejstvima u Ukrajini, ali članice Severnoatlantske alijanse imaju informatore na frontu, koji prate ono što se tamo događa, piše španski list „Pais“ pozivajući se na vojne izvore.
„Za više od dve godine 'Pais' je radio intervjue s nizom vojnih izvora u Ukrajini i zemljama Evropske unije koji se slažu da nijedna armija NATO-a nije učestvovala u kopnenim borbenim dejstvima. Oni su, takođe, saglasni u tome da NATO ima informatore 'na licu mesta', koji mogu da prenose informacije o situaciji na frontu, da utvrđuju efikasnost isporučenog oružja i eventualne probleme u njegovom korišćenju, kao i da otkrivaju eventualne slučajeve korupcije kada je reč o dostavljenoj pomoći“, piše list.
Deo tih nezvaničnih informatora su penzionisani vojnici koji su strani plaćenici u redovima Oružanih snaga Ukrajine.
09:56 18.03.2024
Zelenski kritikuje Zapad jer mu ne šalje dalekometno naoružanje
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kritikovao je zapadne partnere Kijeva jer nisu dostavili ukrajinskoj vojsci neophodnu količinu dalekometnih artiljerijskih sistema radi nastavka borbenih dejstava.
„Kratak domet naše artiljerije je očigledna kratkovidost pojedinih partnera“, naveo je Zelenski.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala