- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija u UN: Pariz neodgovorno preti da gurne svet u ponor nuklearnog rata

© AP Photo / Seth WenigDmitrij Poljanski
Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2024
Pratite nas
Besna rusofobična linija Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika stvara rizik od eskalacije koja se može pretvoriti u direktnu vojnu konfrontaciju nuklearnih država, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.
On je istakao da je Zapad sada skinuo maske i ne skriva svoje težnje da nanese Rusiji strateški poraz.
Poljanski je takođe nazvao apsurdnom insinuacijom optužbe zapadnih zemalja da je Rusija, navodno, spremna da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.
Prema njegovim rečima, Rusija čvrsto poštuje postulat da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i on ne treba da bude pokrenut.
Predstavnik Rusije je podsetio da su uslovi primene nuklearnog oružja jasno propisani ruskom nuklearnom doktrinom i Moskva ih se striktno pridržava.
„Upravo zato je neophodno sprečiti oružane sukobe država koje poseduju nuklearno oružje. U vezi sa tim se nadamo da će zapadne kolege odustati od svog krajnje opasnog i destruktivnog kursa", naglasio je diplomata na otvorenim raspravama u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na temu „Nuklearno razoružavanje i neproliferacija nuklearnog oružja".
On je takođe ocenio da je u Francuskoj u porastu „neodgovorna retorika", koja rizikuje da svet gurne u ponor nuklearnog rata.
„Žalimo što danas nije bilo ni reči osude protiv onih koji zaista raspiruju nuklearnu retoriku, na primer, o ministru odbrane SAD Lojdu Ostinu, koji je najavio upotrebu čitavog spektra vojnih sredstava, uključujući nuklearno oružje, u okviru proširenog obuzdavanja na Korejskom poluostrvu. Ili, na primer, izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koji preti da se Iran mora suočiti sa stvarnom nuklearnom pretnjom. Takođe se sećamo sa kakvom su lakoćom bili spremni da pritisnu nuklearno dugme u Londonu", poručio je Poljanski.
Diplomata je još skrenuo pažnju da je predlog rezolucije SB UN koji su pripremile SAD i Japan o nerazmeštanju nuklearnog oružja u kosmosu ima politizovani karakter koji nema veze sa stvarnošću.
Pogledajte i:
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2024
RUSIJA
Kremlj: Rusija može upotrebiti nuklearno oružje samo u jednom slučaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala