- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Kina bi mogla da bojkotuje pregovore o Ukrajini ako Rusija ne bude pozvana

© AP Photo / Bernat ArmangueUkrajinski vojnici
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2024
Pratite nas
Kina bi mogla da bojkotuje buduće mirovne pregovore o Ukrajini, ako njima ne bude prisustvovala Rusija, objavilo je izdanje „Politiko", pozivajući se na zvaničnike.

„Peking pokušava da ubedi Evropu da omogući Moskvi da prisustvuje mirovnim pregovorima koji bi se, potencijalno, održali u Švajcarskoj ili će kineska strana bojkotovati takve sastanke", navodi se u objavi izdanja.

Prema rečima zvaničnika, ova poruka je bilo jasno preneta tokom nedavne evropske turneje specijalnog predstavnika Kine za pitanja Evroazije Li Hueja.
Ranije je izdanje „Saut Čajna Morning Post" pisalo da Kina i Švajcarska insistiraju da Rusija bude pozvana na mirovni samit o Ukrajini u Švajcarskoj, koji će bez učešća Moskve ličiti na „Potemkinova sela".
Kako se ističe u članku, ni Bern, ni Peking ne smatraju da su pregovori bez učešća Rusije realni.
Prethodno je Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo da su šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, generalni sekretar Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) Džang Ming i specijalni predstavnik Vlade Kine za pitanja Evroazije Li Huej na sastanku u Moskvi razgovarali o situaciji oko krize u Ukrajini i načinima za njeno rešavanje.
Šef ruske diplomatije je na sastanku potvrdio da je ruska strana otvorena za rešavanje ukrajinske krize pregovorima, ali i isključio učešće u događajima koji se tiču promovisanja „formule mira“ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala