- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Francuski političar: Nova arhitektura globalne bezbednosti isključuje postojanje NATO-a

© AP Photo / Armando BabaniOtvaranje prve vazdušne baze NATO-a na Zapadnom Balkanu u Albaniji
Otvaranje prve vazdušne baze NATO-a na Zapadnom Balkanu u Albaniji - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
Pratite nas
Lider francuske partije „Patriote“ i kandidat na izborima za Evropski parlament, političar Florijan Filipo, poznat po svojim apelima da se izađe iz EU i NATO i da se prestane sa podrškom Ukrajini, ispričao je za Sputnjik zašto nova arhitektura globalne bezbednosti isključuje postojanje NATO i zašto ne vredi čekati istragu gasovoda „Severni tok“.
On je istakao da Francuzi više ne veruju u pobedu Kijeva i ocenio šta će biti sa Evropskom unijom u slučaju pobede Donalda Trampa na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.
Koliko je Francuska u stanju da nastavi i uveća isporuke oružja Ukrajini, uzimajući u obzir da finansiranje penzija, mere podrške poljoprivrednicima i ostalo, prema vlastima, već predstavljaju opterećenje po budžet?
– Objektivno, sloboda delovanja Francuske je ograničena. Mi danas ne raspolažemo velikim brojem vojnika ni proizvodnim kapacitetima. Pitanje je gde je granica: hoće li odlučiti da rasture francusku vojsku, jesu li spremni da zaobiđu sopstveni zakon o vojnom programiranju, stvoren za francusku vojsku i koliko. Smatram da za njih nema granica, spremni su da očerupaju francusku armiju do kraja.
Šta, po vašem mišljenju, označava pojam ekonomija rata koji upotrebljava francuski predsednik Emanuel Makron?
– Kažu da je to način da se poveća vojna proizvodnja. Ali, čini mi se da oni podrazumevaju nešto globalno. Oni bi, pre svega, trebalo da govore o ratnoj zajednici“: neophodno je da se kontrolišu informacije, društvene mreže, diskusije u društvu, šta se može govoriti, a šta ne. Kao i retoriku. Može biti samo jedan izvor informacija, samo jedna verzija događaja u Ukrajini. Jedno jedino objašnjenje. To vidimo najbolje od svega. Francuske fabrike trenutno nisu dobile nove investicije. Prešli smo na formu ratne zajednice. Ljude treba naterati da misle kako se stalno nalazimo u opasnosti, kako bi se bojali. Usađivati strah i spremati se za ideju da će, možda sutra, i ovde biti rata.
Kako ocenjujete Makronovu izjavu da Rusija može da napadne EU?
– Neophodan je neprijatelj. Čak i ako taj neprijatelj kaže: „Nisam vaš neprijatelj, nemam nameru da vas napadnem, u svakom slučaju ljudima će govoriti. Ne, ne, on ipak želi da vas napadne, ma šta Rusija saopštavala.
Možemo da pokušamo da budemo promišljeni i shvatimo da je Ukrajina istorijski u potpuno drugoj situaciji u odnosu na Rusiju, nego Nemačka ili Francuska. To je apsolutno druga perspektiva. Ali, niko ne želi to da objasni, treba ih naterati da veruju da je Putin – Hitler. On će osvajati zemlju za zemljom i, eto, biće takva situacija. U stvarnosti oni žele da pošalju ovu poruku, prilično jednostavnu, koja se prikazuje u američkim blokbasterima, gde postoji negativac: Putin je negativac, Rusi su zlikovci.
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
RUSIJA
Makron prešao crvenu liniju ali Francuzi neće u sukob s Rusijom
Zašto se, prema vašem mišljenju, ovo događa?
– Danas vidimo krah francuske diplomatije. Predsednik i ministri su na mnogo nižem nivou, nego pre 20 godina. Uporedite Stefana Sežurnea i Dominika de Vilpena. Francuska diplomatija je potpuno potčinjena NATO i SAD posredstvom EU, koja igra ulogu koordinacionog faktora. Ona sve više nameće zajedničku spoljnu politiku. Prihvatili smo sve strateške interese Vašingtona koji smatra da u svetu postoje Kina i Rusija, dve neprijateljske države i mi treba tako isto da smatramo. Iskopirali smo čak i američku retoriku o taboru loših i taboru dobrih i slobodnih. Ranije nismo tako govorili. Francuska diplomatija se čak smejala tome. Kada je Džordž Buš Mlađi govorio o taboru dobrih, smejali smo se. Kad smo govorili „Ne ratu u Iraku“, govorili smo to zajedno sa Nemačkom i Rusijom.
Hoće li se to promeniti ako Donald Tramp pobedi na američkim izborima?
– Da. Ne možemo više biti sinhronizovani sa Amerikancima, jer će oni sami preći u tabor loših. Ako Tramp pobedi na izborima, to će biti pravi problem za EU, neuspeh u strateškom programiranju.
Ako Tramp pobedi, evo šta će se najverovatnije dogoditi: najvatrenije pristalice rata pokušaće da EU učine svojom sponom. Problem je u tome što članice EU imaju potpuno drugačije finansijske i vojne mogućnosti i strateško liderstvo, nego u SAD. Prema tome, da bi to nadoknadili, verovatno će nastaviti da formiraju evropsku armiju kako bi kompenzovali to što su nas odbacili SAD i NATO.
Francuska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
SVET
Komunistička partija Francuske: Makron priprema Francuze za rat sa Rusijom
Tramp je već objavio da će završiti rat u Ukrajini i napustiti NATO. To će podstaći najluđe da žele da stvore evropsku armiju da bi se zaštitili od Rusije. Ne smatram da će Trampova pobeda zatvoriti ovo pitanje, mislim da će se ovde stvoriti transferna veza sa kojom će pokušati da urade nešto što NATO više neće. Ali ovo je smešno, pošto se mnoge zemlje EU ne slažu sa ovim, mnoge nemaju ista sredstva kao SAD, koje finansiraju NATO sa 85%.
Da li je realna perspektiva formiranja zajedničkog nuklearnog štita EU i šta će ona značiti za arhitekturu međunarodne arhitekture? Francuska kao nuklearna država verovatno ne može ostati po strani. Kako sada u političkim krugovima zemlje gledaju na ove ideje?
– Ove Makronove izjave su izuzetno ozbiljne. Ovo je ono što mora biti prva garancija nacionalnog suvereniteta, nuklearno oružje koje je potrebno u slučaju da su vaši vitalni interesi u opasnosti, u tome se sastoji nuklearna doktrina, ista za sve nuklearne države. To što on govori znači da ako Poljska sutra bude ratovala sa Rusijom, ona će moći da koristi nuklearno oružje, dok mi istovremeno nismo u opasnosti, mi nismo u ratu. Ako Ukrajina sutra postane članica EU, poencijalno možemo omogućiti EU da koristi Ukrajinu, ali to je apsolutno besmisleno. To pokazuje da se Makron ne rukovodi nacionalnim interesima, ali to smo svakako znali.
Iza toga čak stoji pritisak Nemačke da dobije naše nuklearno oružje. Oni su odavno bili spremni na finansijsko investiranje u naše nuklearno oružje u zamenu za zajedničku kontrolu. Odatle zahtev koji Francuska postavlja Nemačkoj ili EU kako bi zauzeli mesto među stalnim članicama Saveta bezbednosti UN. To ide ruku pod ruku.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala