- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Makron prešao crvenu liniju ali Francuzi neće u sukob s Rusijom

© AP Photo / Aurelien MorissardPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron hteo bi da pobedi Rusiju, a zapravo nije u stanju da dobije podršku po pitanju Ukrajine ni u svojoj zemlji, ni od svojih zapadnih saveznika. Umesto da postavi crvene linije, on ih prelazi uvlačeći svoju zemlju u sukob sa Rusijom i dovodeći svet na ivicu velikog rata.
Makronove izjave da „ne postoje granice“ i da „nema nikakvih crvenih linija“ u pružanju podrške Ukrajini, kao i njegova spremnost da pošalje vojni kontigent u Ukrajinu izazvale su buru reakcija i oštre kritike u Parizu, Moskvi i među zapadnim saveznicima. Kremlj je ocenio da Makron, uveren u svoju politiku nanošenja strateškog poraza Rusiji, nastavlja da povećava nivo direktnog učešća Francuske u ovom ratu, što nikako ne odgovara interesima Francuza.
Francuska opozicija je optužila Makrona da uvlači zemlju u sukob sa Rusijom, istakavši da bi bilo bolje da „predsednik odabere put dijaloga“, dok su NATO saveznici, uključujući SAD, Nemačku i Veliku Britaniju, odbacili njegov predlog o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, jer su svesni da bi pojava vojnika NATO-a na teritoriji Ukrajine dovela do direktnog sukoba s Rusijom i eskalacije situacije.
Izjave francuskog predsednika na temu potencijalnog slanja snaga u Ukrajinu rezultat su njegovih ambicija i rešenosti da zemlji vrati status koji bi veliki igrači shvatali ozbiljno, ali je u svojim planovima ostao usamljen. Osim toga, sa takvim besmislenim idejama očigledno je da gubi i poverenje Francuza.
Ruski ekspert Sergej Fjodorov navodi da je do raskola došlo krajem februara kada je u Parizu održan samit evropskih lidera čiji je domaćin bio francuski predsednik koji je, nakon sastanka, saopštio da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajini, ali je naglasio da „ništa ne treba isključiti“.
„Posle toga, svi su videli da se Makron povukao i da se premišlja, ali je kasnije, ipak, potvrdio da Francuska nema crvene linije i da je spremna da ako se nešto desi, ako razvoj događaja bude negativan, pošalje kontingente francuske vojske u Ukrajinu. Sve to je izazvalo buru emocija i negodovanja među francuskim političkim snagama. Dovoljno je samo pogledati statistiku - nijedna politička partija, počev od provladinih, nije podržala predlog koji je Makron izneo. Zato se on našao u ćorsokaku, jer su se EU, SAD i svi odrekli njega i njegovih izjava. Nastala je politička zbrka koja i sada postoji, jer su i predsednikovo okruženje i ministri bili prinuđeni da daju neka objašnjenja i ispravke u vezi te Makronove izjave“, kaže ekspet.
Fjodorov podseća da na sastanku francuskog predsednika sa šefovima opozicionih partija u Jelisejskoj palati nije postignut konsenzus o tome koliko daleko treba ići u podršci Ukrajini.

Makron zbog Ukrajine gubi podršku

U prilog tome da u Parizu postoje neslaganja po brojnim pitanjima i da Makron ne uživa podršku većine Fjodorov ukazuje na kontradiktorne izjave koje stižu iz Pariza. Dok francuski predsednik razmatra mogućnost slanja vojnih kontingenata u ukrajinski rat, francuski ministar odbrane tvrdi da ne može biti reči o slanju vojnika sa ciljem učešća u sukobima u Ukrajini.
Fjodorov podseća da je Makron rekao članovima parlamenta da bi Francuska mogla da pošalje trupe u Ukrajinu ako Rusija probije liniju fronta do Odese ili Kijeva.
„Treba reći da je danas francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorno još jednom potvrdio da Francuska ne planira da šalje trupe na teritoriju Ukrajine, već da želi da razvija sa Ukrajinom zajedničku proizvodnju rezervnih delova za francusko oružje na teritoriji Francuske, moguće i municije kalibra 155 milimetara, a posebno je istakao da su se kompanije ‘Delair’, ‘Nekster’ i neke druge složile da razmotre pitanje stvaranja proizvodnih pogona na teritoriji Ukrajine“, kaže Fjodorov.
On ocenjuje da je takva agresivna retorika povezana sa panikom u koju je Makron upao zbog činjenice da Ukrajina počinje da gubi u sukobu sa Rusijom i da se urušava, te smatra da bi trebalo nešto preduzeti u tom pravcu kako bi se naneo poraz Rusiji.
„Drugi razlog (za takvu retoriku) je što Makron i njegova partija daleko zaostaju u anketama za izbore za Evropski parlament, koji će biti održani u junu. On od Marin Lepen i njene stranke zaostaje za 10 odsto, i zato mu je potrebno nešto snažno, kako bi mobilisao svoje birače i kako bi dostojanstveno nastupio na evropskim izborima. Jer, ako Makronova partija i globalisti koji stoje iza njega budu poraženi u Evropskom parlamentu, to će takođe biti veliki udarac njegovoj ideji o evropskoj odbrani i nezavisnosti. Dakle, ovde postoje i unutrašnji politički aspekti i spoljnopolitički aspekti. Ali, čini mi se da je ovim ekstremističkim pristupom više izgubio nego što je dobio dopuštajući sebi ove, da tako kažem, ekstremističke i rusofobične izjave“, kaže Fjodorov.
Ruski ekpert Vladimir Jeranosjan ocenjuje da je francuski predsednik pooštrio retoriku, jer želi da pokaže da može da nadoknadi gubitak afričkih zemalja, s obzirom da je Francuska je u poslednje vreme katastrofalno izgubila pozicije u Africi gde je preko marionetskih vlada upravljala svojim bivšim kolonijama i u ekonomskom smislu crpela njihove prirodne resurse – aluminijum, naftu, gas i drugo.

Makron obrisao i ruske crvene linije

Fjodorov podseća da Makron propagira narativ da je „Putin neprijatelj Evrope“ i teze da je za evropsku bezbednost „ključno da Rusija bude poražena u Ukrajini“. Spinovanje da će Rusija posle Ukrajine izvršiti agresiju na neku drugu zemlju Istočne Evrope su neosnovane, a Fjodorov ih naziva i „suludim“.
Makronove izjave da „ne postoje granice“ i da „nema nikakvih crvenih linija“ u pružanju podrške Ukrajini izazvale su i oštre reakcije u Rusiji. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je poručio da, posle takvih izjava, Rusija u odnosu prema Francuskoj nema više nikakve crvene linije.
Šef zaporoškog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, kopredsedavajući Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Javne komore Ruske Federacije Vladimir Rogov ocenio je da francuski predsednik saopštenjem o „crvenim linijama“, nastoji da „obuče svoju zemlju u crninu“, dok je predsednik komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki rekao da Emanuel Makron svojim izjavama po drugi put pokušava da „skine embargo“ na pokretanje velikih vojnih akcija na evropskom kontinentu koje vode ka trećem svetskom ratu, u kome pobednika ne može biti.
Pogledajte i:
Britanski vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
REGION
Bugarski pisac: Slanje vojske u Ukrajinu ─ vrhunac ludila, EU će pretrpeti težak poraz
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala