- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto je Tramp „proklizao“ baš pred „dan D“

© AP Photo / Seth WenigPredsednik SAD Donadl Tramp i stalni predstavnik SAD u UN Niki Hejli
Predsednik SAD Donadl Tramp i stalni predstavnik SAD u UN Niki Hejli - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
Pratite nas
Prva pobeda žene na republikanskim predizborima, trijumf Niki Hejli u Vašingtonu, nije istorijski trenutak u američkoj politici. Reč je reč o matematici „duboke države“, koja je više nego naklonjena demokratama, smatra analitičar Branko Pavlović.
„Prethodno glasanje od države do države daje veliku mogućnost manipulacije suprotne partije da vam ubacuje svoje ljude kao glasače vaše partije. Ogroman broj neopredeljenih može na terenu da se izlobira i da dođu i glasaju u okviru republikanaca. Samo se tradicionalno niko time ne bavi dok ne dođe do toga da predsednik SAD ne sme da bude Donald Tramp, pa se onda bave. Tako da ja uopšte ne verujem da je pobeda Niki Hejli u Vašingtonu stvarna pobeda“, dodaje Pavlović.

Pirova pobeda prve žene republikanca

Kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Niki Hejli pobedila je na stranačkim predizborima u Vašingtonu što je njena prva pobeda u kampanji za predsedničke izbore.
Bivši američki predsednik i favorit za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp pretrpeo je u nedelju prvi poraz na stranačkim predizborima.
Hejlijeva, koja je u Vašingtonu osvojila glasove svih 19 delegata, rekla je da će ostati u trci za republikansku nominaciju barem tokom predizbora u utorak u 16 američkih država.
Portparol Trampove rivalke Olivija Perez-Kubas navela je da je Hejlijeva postala prva žena koja je pobedila na predizborima republikanaca.

Pobeda Hejlijeve uz pomoć demokrata

Pobeda u Vašingtonu ne znači ništa za Niki Hejli jer je „glasanje“ najverovatnije urađeno uz pomoć demokrata, kaže Pavlović za Sputnjik.
„U tim njihovim 'prajmerisima' imate vrlo različite mehanizme ko uopšte ima prava da odlučuje u unutarpartijskim debatama. Reč je o malim ciframa i onda u tim malim ciframa unapred pripremljene male grupe mogu da vam naprave razliku u glasanju. Videćete da joj posle sutrašnjeg dana ta pobeda neće ništa značiti. Vrlo su komplikovani predizbori, jer imate kokus, 'prajmerise' otvorene, zatvorene, poluotvorene i poluzatvorene. Imate šest sistema kako se u svakoj od država može glasati i različiti sistemi vam daju različite mogućnosti manipulacije. Pitanje je da li je reč baš o pristalicama republikanaca koji su se izjasnili prethodno, ili mogu da budu ubačeni drugi ljudi koji na malom broju mogu da prave razliku“, objašnjava Pavlović.
A najverovatnije je u Vašingtonu ta izborna matematika odlučila, ocenjuje Pavlović.

„Veliki utorak“ – „dan D“ za Niki Hejli

Pavlović ne očekuje nikakva iznenađenja u utorak kad se bude glasalo u 16 saveznih država i dodaje da bez obzira na rezultat, Tramp još uvek neće skupiti dovoljan broj glasova da potvrdi republikansku nominaciju.
„Ali ako izgubite u 13 od 15 ili u 15 od 15 država onda je gotovo. Dakle, ako sabirate, to nije da si stigao do cilja nakon sutrašnjeg dana, ali se vidi da ako ti je toliki zaostatak na 20 država, onda nemaš gde da se 'vadiš' u preostalih 30. Na to je Niki Hejli mislila kad je rekla da će sačekati sutrašnji dan oko povlačenja iz kampanje“, zaključio je Pavlović.
Vašington je uporište demokrata, sa samo oko 23.000 registrovanih republikanaca u gradu, napominje američka agencija AP, podsećajući da je aktuelni američki predsednik demokrata Džozef Bajden pobedio u Distriktu Kolumbija na predsedničkim izborima 2020. godine sa 92 odsto osvojenih glasova.
Tramp do sada u aktuelnoj kampanji ima podršku 244 delegata, a Niki Hejli 43 delegata. Kandidat bi trebalo da dobije podršku 1.215 delegata da bi osvojio republikansku nominaciju.
Pogledajte i:
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
SVET
Američki politički cirkus: Ko može da zaustavi Donalda Trampa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala