- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki politički cirkus: Ko može da zaustavi Donalda Trampa

© AP Photo / Manuel Balce CenetaRepublikanski predsednički kandidat Donald Tramp
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
Pratite nas
Nakon što je zaboravio kada je bio potpredsednik Amerike, kada mu je preminuo sin Bo i usput pobrkao Meksiko i Egipat, aktuelni predsednik SAD Džo Bajden uzvratio je kontra argumentom: ”Onaj drugi tip (Donald Tramp) star je koliko i ja i ne može da se seti kako mu se zove žena”. Dok je ključ Bajdenovog dobrog braka, pohvalio se navodno, dobar seks.
A povrh toga što im se dešava u spavaćoj sobi predsednik često zna i kako mu se zove žena. Što će reći da se američka predizborna kampanja za sada kreće negde u rasponu između estetike prosečnog rijaliti programa i rasprave o tome koji je od dvojice glavnih kandidata mentalno manje sposoban da obavlja funkciju predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Faktor Tejlor Svift

Treći kandidat, Robert Kenedi junior, za to vreme nag do pojasa pred kamerom radi sklekove kako bi pokazao da on jeste sposoban. Ako ništa drugo, makar za sklekove.
Tako da niko ne treba da bude iznenađen ako na kraju pevačica Tejlor Svift odluči ko će biti sledeći predsednik države jer ankete pokazuju da bi njen stav o predsedničkim izborima mogao da utiče na petinu birača u Sjedinjenim Američkim Državama; konzervativci, inače, tim povodom ozbiljno sumnjaju da je Tejlor Svift psihološka operacija iza koje stoji Pentagon – amerčko Ministarstvo odbrane je prinuđeno da demantuje vezu s pevačicom, atmosfera nepoverenja toliko je uzela maha – dok Bajden u pokušaju da se našali kaže da pitanje njene podrške njemu spada u domen državne tajne.
Američki cirkus bi, uostalom, s jednom pop pevačicom kao najvažnijom političkom činjenicom bio upotpunjen. To, doduše, ne znači i da bi ikome zbog toga trebalo da bude smešno. Naprotiv…

Republikanski predizbori

U nedelju je, elem, Donald Tramp, nakon trijumfa na preliminarnim izborima za predsedničkog kandidata Republikanske partije u Ajovi, Nju Hempširu, Nevadi i na Američkim Devičanskim ostrvima, lagano pobedio svoju preostalu protivkandidatkinju, poslednju nadu mejnstrim establišmenta Niki Hejli i u Južnoj Karolini gde je bila guvernerka. Uključujući i njenu izbornu jedinicu u okrugu Leksington. A potom je trijumfovao i u Mičigenu.
Posle (n)ovog poraza dalju finansijsku podršku joj je, da ne baca pare, uskratio republikanski megadonator Čarls Koh. Ali Niki Hejli – republikanska verzija Hilari Klinton ili Viktorije Nuland – još ne odustaje. Svoju upornost obrazlaže tvrdnjom da Amerikanci neće ni Trampa ni Bajdena, premda se bližim istini čini tumačenje da u izgubljenoj trci ostaje zato što se nada da će Tramp nekako, sudskim putem na primer, ipak ostati bez predsedničke nominacije.

Pitanje novca

I bez novca. Leticija Džejms, njujorška tužiteljka izabrana na tu funkciju uz pomoć donacija Džordža Soroša, na svom nalogu na Iksu svakodnevno dodaje kamatu od 114.553 dolara i četiri centa na iznos meren stotinama miliona dolara koji je Tramp osuđen da plati zbog poslovne prevare, i do sada je došla do sume od 464.805.336 dolara i sedamdeset centi.
A to nije i jedina Trampova pravna nevolja jer mu prete i procesi u Džordžiji i Vašingtonu zbog tobožnjeg pokušaja da obori rezultat prethodnih izbora, na Floridi zbog poverljivih dokumenata, uz to i čitav niz drugih…

Crnci, mladi i muslimani

Ali razloga za nespokojstvo ima i Bajden. Najnovije Rasmusenovo istraživanje pokazuje da bi ga skoro polovina – 48 odsto - demokrata zamenili drugim predsedničkim kandidatom. To jest kandidatkinjom, budući da na listi potencijalnih zamena prednjače nekadašnja prva dama Mišel Obama koja je žrtva neprijatno uporne teorije zavere da je muško, aktuelna potpredsednica SAD Kamala Haris i Hilari Klinton koja se i dalje nada. Kudikamo ozbiljnije, ”Rojters” javlja o doslovnoj pobuni među demokratama protiv Bajdena zbog rata u Pojasu Gaze koja bi mogla da mu obori podršku u ključnim demografskim grupama kao što su crnci, mladi i muslimanski aktivisti u kolebljivim državama Mičigen i Viskonsin.
Možda i iz tog razloga, istraživanja javnog mnjenja već su počela da pokazuju opipljiviju prednost Donalda Trampa u odnosu na Džoa Bajdena u svim onim kolebljivimdržavama koje po pravilu i odlučuju pobednika izbora za predsednika Sjedinjenih Američkih Država.
U Viskonsinu je, tako, Tramp u prednosti u odnosu na Bajdena od 1,2 odsto. U Mičigenu čak 5,1 odsto. U Arizoni 4,7 odsto. Džordžija – 6,8 procenata Trampove prednosti. Nevada – čak 8,4 odsto…
Kao svojevrsni odgovor sistema na ovakvo raspoloženje naroda usledila je vest iz države Ilinois da je sud doneo odluku o uklanjanju Trampovog imena s glasačkih listića na preliminarnim izborima za predsedničkog kandidata Republikanske partije. Dodatni kuriozitet sastoji se u tome što je sudija koja je donela tu odluku, izvesna Trejsi Porter, istaknuta članica vladajuće Demokratske partije. Koja nastoji da ništa ne prepusti slučaju, uključujući i izbor protivničkog kandidata. Makar dok ne pronađe rešenje za svog kandidata…
Da li će Bajden uopšte biti kandidat demokrata? Ko može da zaustavi Trampa? I da li je bitno šta će reći Tejlor Svift?
O ovim su pitanjima u ”Novom Sputnjik poretku” razgovarali politikolog Aleksandar Pavić i dugogodišnji novinar RT Amerika Nebojša Malić.
Pogledajte video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala