- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stejt department: Radimo na tome da Ukrajina što pre postane članica NATO

© AP Photo / Luis M. AlvarezStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države vide budućnost Ukrajine u NATO-u i rade na tome da obezbede pridruživanje zemlje Alijansi što je moguće pre, izjavila je vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Juri Kim.

„Američki predsednik Džozef Bajden jasno je stavio do znanja da u budućnosti Ukrajinu vidimo kao član NATO-a“, rekla je Kim na posebnom brifingu posvećenom dvogodišnjici početka Specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Ona je dodala da Vašington zajedno sa svojim saveznicima „veoma blisko radi na tome da Ukrajina bude spremna za pridruženje Alijansi što je moguće pre“.
Kim je takođe naglasila da američka administracija računa na pobedu Kijeva u ukrajinskom sukobu, jer Vašington smatra da bi to odgovaralo njegovim interesima.
Krajem septembra 2022. godine, Zelenski je objavio da je Ukrajina podnela zahtev za ulazak u NATO po ubrzanoj proceduri. Na samitu u Litvaniji prošle godine, zemlje bloka odobrile su višegodišnji paket podrške Ukrajini, koji se sastoji od tri tačke: plan pomoći za postizanje kompatibilnosti ukrajinskih oružanih snaga sa standardima NATO-a, stvaranje Saveta Ukrajina-NATO i potvrda prava Kijeva da pristupi Alijansi bez prethodnog sprovođenja akcionog plana za postizanje članstva. Istovremeno, nije naveden vremenski okvir za ulazak Ukrajine u blok, na čemu je Kijev insistirao, niti su navedeni uslovi koji se moraju ispuniti da bi se dobio zvaničan poziv.
Ranije je bivši sekretar Severnoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen predložio da se Ukrajina primi u NATO bez teritorija koje su pod kontrolom Rusije. Prema njegovom mišljenju, to bi smanjilo opasnost od novog sukoba.
Moskva je poručila da je ulazak Ukrajine u NATO za Rusiju neprihvatljiv u bilo kom obliku.
Pogledajte i:
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
SVET
Orban: Pregovori sa Ukrajinom o članstvu u EU samo politički gest
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala