- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Slogan kao preporuka za FEST: „Idi i gledaj“ - Godar, Bertoluči i nikad više srpskih filmova

© Foto : Sputnjiku ustupio CEBEF/FEST/Taramount Film/Seacia PavaoFilm "Bartonova akademija" Aleksandra Pejna
Film Bartonova akademija Aleksandra Pejna  - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2024
Pratite nas
Pod sloganom „Idi i gledaj“, 52. Međunarodni filmski festival – FEST prikazaće od 23. februara do 3. marta više od 100 filmova iz čitavog sveta, a posebna pažnja biće posvećena temi nasilja nad decom.
Umetnički direktor i selektor FEST-a Jugoslav Pantelić za slogan je iskoristio naziv sovjetskog filma Elema Klimova iz 1985. godine koji smatra najboljim ratnim ostvarenjem.
Napravljen u svrhu proslave 40. godišnjice sovjetske pobede na Istočnom frontu u Drugom svetskom ratu, „Idi i gledaj“ prati adolescenta koji se 1943. godine priključuje partizanima, da bi ubrzo svedočio kako njegova porodica i zemljaci postaju žrtve genocida koji sprovode esesovci i njihovi kolaboranti.
© Sputnik / Aleksandar MilačićJugoslav Pantelić
Jugoslav Pantelić - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2024
Jugoslav Pantelić

Rat i politički događaji – česta tema

Rat i aktuelni sukobi u svetu tema su više filmova koje je Pantelić uvrstio u program ovogodišnjeg FEST-a te skreće pažnju na nemačko ostvarenje „Stela - Jedan život“ Kilijana Ridhofa sa Polom Ber u glavnoj ulozi koji nas vraća u vreme holokausta.
„Blisko- istočni sukob je zastupljen u nekoliko filmova – 'Šošana' britanskog reditelja Majkla Vinterbotona, izraelskom ostvarenju 'Nestali vojnik' Dania Rozenberga i filmu koji nastao u britansko-pelestinsko-katarskoj koprodukciji 'Nastavnik' Fare Nabulsi. Mnogo je filmova koji tretiraju dešavanja u svetu“, kaže Pantelić za Sputnjik.
„Nastavnik“ i „Nestali vojnik“ uvršteni su u Glavni takmičarski program među 17 naslova koji će se takmičiti za nagradu „Beogradski pobednik u više kategorija, a najbolje će izabrati žiri u kome su glumci Radivoje Bukvić i Marko Grabež, reditelj Zrinko Ogresta, scenaristkinja Biljana Maksić i direktorka Slovenačkog filmskog fonda Nataša Bučar.

Takmičarski program – nikad više srpskih filmova

Pantelić ističe činjenicu da su se u konkurenciji našla čak tri srpska filma - „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića, „Za danas toliko“ Marka Đorđevića i „Jorgovani“ Siniše Cvetića i dve srpske manjinske koprodukcije, filmovi iz Hrvatske - „Samo kad se smijem“ Vanje Juranić o nasilju nad ženama sa Tihanom Lazović i „Sveta obitelj“ Vlatke Vorkapić sa Nikolom Đuričkom o životu u patrijahalnoj sredini sedamdesetih godina.
Pored njih tu su i već pomenuta nemačka drama o holokaustu „Stela - Jedan život“, britansko-američki film „Kraljičina igra“ Brazilca Karima Ajnouza, francusko- belgijska koprodukcija „Rozali“ Stefani Di Đusto, triler „Gospodar“ ruskog autora Jurija Bikova (Rusija, Francuska, Švajcarska), kineska drama „Razbiti led“ režisera Entonia Čena i triler Gzavijea Legranda „Naslednik“ (Francuska, Kanada, Belgija).
Španska rediteljka Izabel Košet na FEST-u će predstaviti dramu „Jedna ljubav“, argentinski film „Delinkventi“ Rodriga Morena, koji traje 189 minuta, najduži je film od osnivanja takmičarskog programa pre deset godina, a tu je i „Crni čaj“ Abderamana Sisakoa, snimljen u koprodukciji Francuske, Mauritanije, Luksemburga, Tajvana i Obale slonovače, dok iz komšiluka stiže mađarsko-rumunska drama o nastavnici književnosti u srednjoj školi „Bez daha“ Katalin Moldovai.
Pantelić podseća da je Karim Anjouz 2020. dobio „Beogradskog pobednika“ za najbolji film za „Nevidljivi život“, dok je Jurij Bikov 2015. godine osvojio nagradu žirija Glavnog takmičarskog programa FEST-a za film „Durak“. Ove godine će biti gosti festivala.

FEST Fokus - nasilje nad decom

Najangažovaniji deo programa 52. FEST-a jeste FEST Fokus usmeren na filmove koji se bave nasiljem nad decom i mladima:
„Život ali i učinci autora širom sveta su me usmerili da ovogodišnji FEST Fokus bude posvećen ovoj delikatnoj temi. Želim da verujem da gledanje ovih brižljivo odabranih filmova koji tretiraju bolne teme - od vršnjačkog do seksualnog nasilja nad decom, mogu da budu preventiva za bezbrižan život nekog mladog bića. Ukoliko roditelji i oni koji mogu da uzmu u zaštitu bilo koje dete, koje na bilo koji način pati, pogledaju iskustvo na velikom platnu, izvesno je da će im skrenuti pažnju na ponašanje potencijalne žrtve ili uopšte na postojanje mogućnosti da je dete, bilo njihovo, komšijsko ili koje sretnu na ulici, izloženo nekom obliku nasilja“.
U ovoj selekciji je, prema Pantelićevom mišljenju, jedan od najboljih filmova na ovogodišnjem FEST-u - rusko ostvarenje rediteljke Natalije Mešaninove „Moja mala noćna tajna“, kao i „Monstrum“ velikog japanskog reditelja Hirokazu Kore- ede.

Nova selekcija - Snoliki film

Pantelić je odlučio da ove godine uvede novu selekciju, inspirisanu knjigom Marka Babca „Snoliki film“:
„Više godina razmišljam o tome da li je neophodno, da li želim, kako će publika prihvatiti. Kada gledate film, to je stanje koje je najsličnije onome kada sanjamo. Igrajući se formom, sadržajem i autorskim oruđima, reditelji pribegavaju pomeranju granica. To nisu filmovi koji će zainteresovati masovnu publiku, niti su komercijalni filmovi, međutim Beograd, kao metropola koja i dalje ima glad za otkrivanjem takvih filmova, zaslužuje jedan ovakav program. FEST je dovoljno veliki festival da pod svoj krov može staviti program koji se obraća publici koja od filma očekuje neočekivano, a japanski 'Sidonija u Japanu' sa Izabel Iper ne treba propustiti“.

FEST Klasik – najlepši zadatak

Kao direktoru Jugoslovenske kinoteke, Panteliću je najlepši izazov prilikom kreiranja programa FEST-a osmišljavanje selekcije FEST Klasik koja ove godine donosi „Bande a part“ Žan-Lika Godara, zatim dokumentarac „Godar o Godaru“, Godarov arhivski autoportret i posle 20 godina od premijere na beogradskom festivalu restaurirane Bertolučijeve „Sanjare”:
„Najuzbudljivije na 52. FEST-u biće projekcija filma 'U vrtlogu greha' nemačkog autora Georgija Jakobija iz 1937. Film nam stiže na 35-milimetarskoj kopiji. Glavnu ulogu ostvario je Svetislav Ivan Petrović i Sibil Šmits. Mnogo je ovakvih vinjeta raspoređenih po programima FEST-a“.
Pantelić skreće pažnju da će samo 50 filmova nakon FEST-a imati distribuciju, dok ostali mogu da se pogledaju samo na festivalu i primećuje „da je ta ekskluzivnost izraženija nego prethodnih godina“.

Prvi film reditelja Raše Bukvića

Na otvaranju kao svojevrsni intro, pre premijere filma „Bartonova akademija“ Aleksandra Pejna, biće prikazan kratki film „Još jedan dan“ u režiji Radivoja Raše Bukvića u kome igra Mira Banjac.
Popularni glumac se prvi put našao iza kamere, a Pantelić ističe da je snimio izuzetno emotivan film koji ga je podstakao da ga postavi na čelo žirija.
Na otvaranju FEST-a reditelju Želimiru Žilniku biće uručena nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, dok će iranski sineasta Asgar Farhadi isto priznanje primiti 29. februara.

Reditelj Siniša Cvetić - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2024
KULTURA
Siniša Cvetić o filmu „Jorgovani": „Ranjenog orla" smo okrenuli naglavačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala