- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov stiže na G20: Zapad progurao na dnevni red destruktivnu temu

© Sputnik / Asatur Yesayants / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov  - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2024
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov završava turneju po Latinskoj Americi posetom Brazilu, gde će 21. i 22. februara biti održana sednica ministara spoljnih poslova zemalja G20.
Pre Rio de Žaneira, gde je Lavrov noćas doputovao, ministar je posetio Kubu i Venecuelu.
Kako je saopštila zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, na marginama ministarske sednice G20 planirano je da Lavrov održi više bilateralnih sastanaka. Po njenim rečima, šef ruske diplomatije će tokom obraćanja na događaju opširno izneti ruski stav po pitanju globalnih izazova, njihovih unutrašnjih uzroka i dinamike, kao i neophodnih koraka za efikasno rešavanje globalnih problema.
Uoči ministarskog sastanka G20, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je saopštenje u kojem se navodi da je uključivanje ukrajinske teme na dnevni red sednice destruktivno.
„Tokom ministarskog sastanka, ruska delegacija namerava da skrene posebnu pažnju partnerima na neprihvatljivost politizacije G20 koja bi, prema svom mandatu, trebalo da se fokusira strogo na društveno-ekonomske izazove. G20 se ne treba smatrati alternativom Saveta bezbednosti UN, koji ima isključive prerogative za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti. Uključivanje problema na dnevni red G20 na podsticaj Zapada koji nisu u domenu asocijacije, uključujući ukrajinsko pitanje, je destruktivno. To povećava nesuglasice između učesnika i udaljava naš forum od potrebnih uspeha u oblasti njegove nadležnosti“, navodi ruska strana.
Takođe se ističe da će u fokusu razgovora biti dve ključne teme – reforma globalnog sistema upravljanja i međunarodna napetost.
Ruska delegacija posebno namerava da istakne „neprihvatljivost nekontrolisanog preusmeravanja međunarodnih sredstava, namenjenih unapređenju razvoja, za finansiranje sukoba oko Ukrajine, između ostalog i na uštrb ispunjavanja obaveza zapadnih sila u vezi sa pomoći državama kojima je ona neophodna“.
G20 je neformalna asocijacija najvećih svetskih ekonomija, vodeći forum za razgovore o pitanjima globalne ekonomske i finansijske saradnje.
Pogledajte još:
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov  - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
RUSIJA
Lavrov u Karakasu: Veliki potencijali za razvoj saradnje dve zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala