- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov u Karakasu: Veliki potencijali za razvoj saradnje dve zemlje

© Sputnik / Asatur Yesayants / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov  - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se u Karakasu sa venecuelanskim kolegom Ivanom Hilem Pintom. Na zajedničkoj konferenciji za novinare konstatovano je da dve zemlje nameravaju da ubrzaju tempo i povećaju obim saradnje po pitanju korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe, kao i proizvodnje nafte.
„Veliku pažnju posvetili smo proširenju trgovinsko-ekonomske saradnje. Ima mnogo potencijala“, rekao je Lavrov i dodao da su perspektivne oblasti za saradnju i na planu poljoprivrede, medicine i farmacije, kosmonautike, informaciono-komunikacionih tehnologija i inovacija.
Lavrov je ocenio i da je nedopustivo mešanje u unutrašnja pitanja Venecuele i bilo koje druge zemlje, misleći na spor između Venecuele i Gvajane.
„Rusija je uverena da su Venecuela i Gvajana spremne da vode perspektivan dijalog u vezi sa teritorijalnim sporom, mešanje spolja je nedopustivo“, istakao je on.
Šef ruske diplomatije je istakao da će dve zemlje insistirati na pravednosti kada je reč o pitanjima povezanim sa problemom konfiskacije njihovih aktiva na Zapadu.
Lavrov se u Venecueli sastao i sa predsednikom te zemlje Nikolasom Madurom.
Ruski ministar je u sklopu turneje po latinoameričkim državama već posetio Havanu, a iz Venecuele putuje u Brazil gde će učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja G20.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala