- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poniženje američkih senatora: Mađari čuvaju dostojanstvo uz poruku Vašingtonu – niste svemoćni

© Tanjug / AP Photo/Denes ErdosAmerički senator Kris Marfi u Budimpešti.
Američki senator Kris Marfi u Budimpešti. - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
Odbijanjem da prime delegaciju američkih senatora članovi mađarske vlade stavili su Amerikancima do znanja da čuvaju svoje dostojanstvo i na taj način pokazali da su dani američke svemoći prošli, smatra politikolog dr Stevan Gajić, naučni saradnik u Institutu za evropske studije.
Dvostranačka delegacija američkih senatora posetila je u ponedeljak Budimpeštu kako bi pozvala Mađarsku da odmah odobri zahtev Švedske za pridruživanje NATO, ali su članovi mađarske vlade odbili susret sa njima.

Senatori „poljubili vrata“ u Budimpešti

Agencija navodi da su američki senatori prethodno najavili da će Kongresu SAD podneti zajedničku rezoluciju u kojoj se osuđuje navodno demokratsko nazadovanje u Mađarskoj i poziva vlada premijera Viktora Orbana da ukine blokadu transatlantske integracije Švedske.
Mađarska je jedina članica NATO koja nije ratifikovala kandidaturu Švedske, zbog čega se suočava sa sve većim pritiskom jer je za primanje nove zemlje u Alijansu potrebno jednoglasno odobrenje.
Senatorka Demokrata iz Nju Hempšira Džin Šahin rekla je da je razočaravajuće to što nijedan član mađarske vlade nije prihvatio pozive da se sastane sa američkom delegacijom.

Mađarska igra svoju igru – čuva dostojanstvo

Jasno je da će Mađari „dopustiti“ Švedskoj ulazak u NATO jer to je i Orban potvrdio, ali oni, što bi se narodski reklo – tvrde pazar, kaže Gajić za Sputnjik. On dodaje da je Mađarska stalno pod velikim pritiscima i SAD, i briselske birokratije i podseća da je do sada odobrila sve evropske pakete sankcija Rusiji. Zato ne bi trebalo očekivati ni žestoko mađarsko protivljenje NATO.
„Mađari će igrati svoju igru i trgovaće dokle god mogu, a mogu. Mislim da je ovo ostavljanje kongresmena u 'čekaonici' više vezano za unutrašnju politiku, dakle za reputaciju Fidesa. Ukoliko bi ih primili pre glasanja za ulazak Švedske u NATO, a svakako se zna da će glasati za prijem, onda bi poruka očigledno bila – eto, kongresmeni su to uradili. Sigurno je da bi i ti ljudi u svoj portfolio upisali da su oni ti bez kojih Mađarska nikad ne bi dopustila Švedskoj da uđe u NATO. Zato mislim da je osnovni razlog za taj nediplomatski gest – čuvanje dostojanstva jer ne žele da se s njima na taj način razgovara. I mislim da je to sasvim u redu.“
A upravo je čuvanje dostojanstva ono po čemu se Mađarska razlikuje od velike većine zemalja EU, pre svega od Nemačke koja je „najponiženija zemlja“, ističe Gajić.

Orbanov antikomunizam

Mađarska vlada je američkim kongresmenima stavila do znanja da su praktično sve manje bitni u godini predsedničkih izbora u SAD, smatra Gajić i podseća da je Orban u jednom govoru rekao da želi da Amerika ponovo bude velika.
„Orban je najdirektinije podržao Trampa. I tokom vladavine Bajdenove administracije on je govorio da je Amerika značajna zemlja ali da je ipak saradnja sa Trampom bila daleko bolja. Tako da je jasno i u tom smislu šta je poruka Mađara. Oni ne poštuju današnje Sjedinjene Države, smatrajući ih zapravo antiameričkim, odnosno globalističkim. Iz mađarskog ugla Orban sigurno tu vidi i tragove komunizma jer kao veliki antikomunista u svemu što mu se ne sviđa vidi komunizam, pa tako i u Evropskoj komisiji i u ideologiji koju sprovodi Demokratska stranka“, zaključio je Gajić.
Pogledajte i:
Premьer-ministr Vengrii Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
SVET
Orban: Potrebno je „zauzeti“ Brisel kako bi se u prestonici EU našlo i nekoliko Evropljana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala