Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Otkrivamo zabrinjavajući plan: Šta kažu u NATO o jačanju trupa na KiM i naoružavanju Prištine

© Flickr / U.S. Army EuropeVojska Kosova i BiH
Vojska Kosova i BiH - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Pratite nas
Osim što Nemačka pojačava vojno prisustvo na KiM, NATO razmišlja i o zajedničkim patrolama sa pripadnicima takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga, što je zabrinjavajuće. NATO nema jedinstven stav o članstvu tzv. Kosova u NATO, kažu da ne naoružavaju KBS, već da to rade pojedine članice bilateralnim ugovorima.
Ovo za Sputnjik otkriva Milovan Drecun dosadašnji predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, koji se upravo vratio iz službene posete centrali NATO.
Inače, takozvani ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Ejup Maćedonci izjavio je da je prošle godine utrošeno više od 115 miliona evra na nabavku naoružanja za tzv. kosovske bezbednosne snage (KBS). On je, izveštavajući skupštinski odbor za bezbednost, rekao da je plan da se i ove godine nastavi nabavka naoružanja, i istakao da je budžet KBS za 2023. godinu povećan za 100 odsto u odnosu na 2022. godinu, odnosno, na 204 miliona evra.
Takođe je istako i da su dodatnim sredstvima koja su dobili prošle godine dostigli više od dva odsto BDP-a, što je standard za zemlje NATO.“
Nemački Bundesver saopštio je nešto pre ovoga, da će „usled pogoršanja bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji“, povećati broj svojih snaga u okviru misije Kfor, i tako stati u red prvih zemlja koja će povećati svoju posvećenost slanjem dodatnih pešadijskih snaga.

Novih 300 nemačkih vojnika na KiM

Nemački general Bernd Šut potvrdio je da će dodatno pojačanje od 300 vojnika na proleće stići na Kosovo i Metohiju.
„Zbog krize koju je Priština izazvala na severu Kosova NATO je povećao broj svojih trupa na tom području sa 1000 vojnika na oko 4.500 pripadnika misije Kfor, odnosno NATO. To je najveće povećanje u poslednjih 10 godina. Međutim, po informacijama koje sam dobio tokom boravka u centrali NATO, planira se i razmišlja se o tome da li je potrebno novo povećanje broja vojnika. O tome se diskutuje, a diskutuje se i o tome da li to treba da budu vojnici iz rezervnih sastava tih država ili iz njihove redovne vojske,“ kaže Drecun.
U tom okviru, dodaje Drecun, kreće se i povećanje koje najavljuje Nemačka, a ono što je Kforu bitno jeste da su ta povećanja iskorišćena za pojačano prisustvo za patroliranje na severu Kosova i duž administrativne linije sa centralnom Srbijom.

KFOR i KBS u zajedničkim patrolama

„Ono što je mene zabrinulo, jeste da postoji intencija kod nekih članica NATO da se eventualno uvedu zajedničke patrole Kfora sa pripadnicima takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS). Dakle, kao što imaju sa našom vojskom. Na moje insistiranje u tim razgovorima da to ne može da se poredi, jer je naša vojska regularna oružana formacija, oni su rekli da oni KBS tretiraju na osnovu izvornog mandata kao civilnu organizaciju za zaštitu ljudi, jer nema konsenzusa među članicama NATO da li da se prihvati ili ne transformacija KBS u takozvanu vojsku Kosova. Kažu i da oni KBS uvažavaju kao činilac sa kojim treba imati komunikaciju,“ objašnjava Drecun.
Ako bi se, pak, napominje Drecun, desilo da oni zaista organizuju zajedničke patrole uz administrativnu liniju na severu KiM, to bi definitivno značilo da je prisustvo te tzv. vojske Kosova na severu - omogućeno.
„I to je ono što može najviše da nas zabrine. A njihove procene se kreću da od stabilnosti Zapadnog Balkana posebno na Kosovu i Metohiji zavisi i bezbednost evroatlantskog prostora i atlantskih saveznika. Po njihovim rečima, oni žele da spreče izazivanje neke nove ozbiljnije krize,“ ističe Drecun.

KBS civilna zaštiti u očima NATO

Drecun da su ovo stavovi NATO, koje je tamo čuo, a da je sasvim drugo ono što Priština govori a to je da Srbija gomila vojsku uz liniju sa KIM.
„To što nas optužuju za gomilanje vojske to radi Aljbin Kurti, da bi stvorio utisak u javnosti da su ugroženi kako bi opravdao sve svoje jednostrane poteze i kako bi ojačao tu formaciju koja bi trebalo po njemu da bude Vojska Kosova. Ovu Kurtijevu tezu tačno je da podržavaju pojedine članice NATO koje su njima naklonjene“, objašnjava Drecun.
Inače u sadašnjem sastavu Kfora na KiM se trenutno nalazi 80 vojnika iz Nemačke, a u pomoć će biti poslata dodatna pešadijska četa. Dodatne snage obavljaće poslove patrole, bezbednosne zadatke i, po potrebi će učestvovati u deeskalaciji u slučaju nereda i protesta.
Komandant Kfora Ozkan Ulutaš pozdravio je odluku Nemačke da poveća broj snaga na KiM, i kazao da će Kfor "nastaviti da pokušava da spreči svaku eskalaciju i da je vojna misija spremna da odgovori na svaki izazov".
Pogledajte i:
Američki vojnici na Kosovu u okolini Orahovca - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
SRBIJA
Ruka ruku mije: Naoružavanje Prištine faktički pomoć Kforu
Kosovska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2020
Izvor Vlada Kosova: Nemačka naoružava KiM topovima i raketnim sistemima – uz mig Angele Merkel
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala