- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dani mađarskog filma u Dvorani Kulturnog centra Beograda

© Foto : Sputnjiku ustupio KCB/PromoFilm "Jupiterov mesec" Kornela Mundruca
Film Jupiterov mesec Kornela Mundruca - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
Pratite nas
Dani mađarskog filma biće održani od 8. do 10. februara u Dvorani Kulturnog centra Beograda.
Tokom tri dana posetioci će moći da pogledaju pet najupečatljivijih mađarskih filmova proteklih godina, koje su režirali svetski priznati reditelji i koji su prikazivani i nagrađivani na najprestižnijim filmskim festivalima.
Dane mađarskog filma 8. februara otvara ostvarenje „Na duši i telu“ Ildiko Enjedi, dobitnik „Zlatnog medveda” na Filmskom festivalu u Berlinu, nakon čega će publika moći da razgovara sa Balažem Vargom, istoričarem filma sa Univerziteta ELTE u Budimpešti.
To je neobična ljubavna priča o dvoje usamljenih radnika u jednoj budimpeštanskoj klanici – novoj radnici Mariji i njenom starijem šefu Endreu koji shvataju da su srodne duše.
U petak 9. februara, posle projekcije filma „Fomo“ Atile Hartunga sa publikom će razgovarati teoretičar filma Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, a moderator razgovora biće urednik filmskog programa KCB-a Ivan Aranđelović.
Prema sinopsisu, Gerga i njegovu grupu tinejdžera interesuju samo tri stvari: žurke, seks i društvene mreže. Na žurci, jedne noći, Lila postaje njihova žrtva. Izazov koji se oteo kontroli ovim tinejdžerima će preokrenuti život.
Iste večeri na programu je i drama „Priprema za neodređeno vreme zajedništva“ Lili Horvato neohirurgu Marti, koja se zaljubljuje, ostavlja blistavu karijeru u Americi i vraća se u Budimpeštu da bi započela novi život sa izabranikom, međutim on se ne pojavljuje na dogovorenom sastanku i kada ga konačno nađe, ljubav njenog života tvrdi da se nikada pre nisu sreli.
„Jupiterov mesec“ Kornela Mundruca, koji je na repertoaru 10. februara, govori o migrantu, ustreljenom dok je ilegalno prelazio granicu. Uplašen i u šoku, ranjeni Arjan sada može misteriozno da levitira kad poželi.
Nakon „Jupiterovog meseca“, publika će imati priliku da pogleda „Konačni izveštaj“ Ištvana Saba.
Sabo je snimio priču o kardiologu koji odlazi u penzijui bez posla se oseća izgubljeno. Vraća se u rodno selo da radi kao lekar opšte prakse.
Filmovi se prikazuju na mađarskom jeziku, sa srpskim i engleskim titlovima, a ulaznice koštaju 300 dinara.
Kadar iz filma Čisto ljudski - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
KULTURA
Selekcije „Novi mađarski film” i “Severna Makedonija u fokusu” na Festivalu evropskog filma Palić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala