- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Selekcije „Novi mađarski film” i “Severna Makedonija u fokusu” na Festivalu evropskog filma Palić

© Foto : Festival evropskog filma Palić/PromoKadar iz filma "Čisto ljudski"
Kadar iz filma Čisto ljudski - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Pratite nas
U okviru 30. Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljene selekcija „Novi mađarski film” i „Severna Makedonija u fokusu”.
U selekciji „Novi mađarski film” biće predstavljeno šest ostvarenja: „Čiji sam ja pas?” Roberta Lakatoša, „Unuk” Krištofa Deaka, „Blokada” Adama Tošera, „Sporedni likovi - fragmenti” Arpada Sopsitsa, „Istočna rivijera” Danijela Tisekera i Balaža Levaija, i „Budi mi tata!” Gabora Rohonjija.
U dokumentarnoj satiri „Čiji sam ja pas” reditelja Roberta Lakatoša, ideologije uzgoja pasa služe kao metafore čovekove društvene i nacionalne politike.
Radnja filma „Unuk” Krištofa Deaka prati smernog službenika Rudija koje se pretvara u drugu osobu, nakon što odluči da neće dozvoliti bezdušnim telefonskim prevarantima da maltretiraju njegovog dedu.
„Blokada” Adama Tošera prati dešavanja 1990. godine, kada se Jožef Antal, šest meseci nakon što je izabran za premijera, suočava se sa najtežim testom svog života: taksisti blokiraju celu zemlju u znak protesta povodom drastičnog porasta cena benzina.
© Foto : Festival evropskog filma Palić/PromoKadar iz filma "Budi mi tata"
Kadar iz filma Budi mi tata - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Kadar iz filma "Budi mi tata"
Film prikazuje bitke i natezanja iza kulisa, kao i privatni život premijera koji se nosi sa krizom, boreći se za demokratiju.
Društvena drama „Sporedni likovi - fragmenti” Arpada Sopsitsa prikazuje paralelno priče o tri porodice danas u ruralnoj Mađarskoj.
Na ekranu se odvija život bogatog biznismena Arpada, njegove supruge Franciske i njihove ćerke Babite, fotografa Gabora i njegove devojke, keramičarke Edine, i zatvorskog sveštenika Tibora. Njihove sudbine su isprepletene: mnogi od njih žive ili su živeli u istom gradu, a njihovi životi su suštinski preokrenuti tajnama i zločinima koji se otkrivaju tokom filma.
Radnja filma „Istočna rivijera” Danijela Tisekera i Balaža Levaija smeštena je u Mađarsku sredinom osamdesetih godina prošlog veka.
© Foto : Festival evropskog filma Palić/PromoKadar iz filma "Istočna rivijera"
Kadar iz filma Istočna rivijera - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Kadar iz filma "Istočna rivijera"
Đuri Maurer, vispreni automehaničar, ima rešenje za sve: svi velikani dovoze mu svoje automobile. Đuri za nekoliko dana treba da ode odmor na francuskoj rivijeri sa porodicom, ali to biva otežano sa jednim pasošem manjka. Iznenada, Đuri dobija ideju - porodica pozajmljuje luksuzni automobil koji je u garaži ostavio imigrant iz Mađarske.
„Budi mi tata!” Gabora Rohonjija je priča o ponovnom susretu oca i njegovog deteta – sada tinejdžera – i pokušaju da se izgradi međusobno poverenje kroz pričanje priča pred spavanje.

Severna Makedonija u fokusu

U selekciji „Severna Makedonija u fokusu” na programu će biti šest filmova: „Čisto ljudski” Igora Ivanova, „Najnesrećniji čovek na svetu” Teone Strugar Mitevske, „Iscelitelj” Gjorčeta Stavreskog, „Mimi” Darijana Pejovskog, „Snežana na kraju mora umreti” Kristijana Risteskog i „Sestre” Dine Dume.
© Foto : Festival evropskog filma Palić/PromoKadar iz filma "Najnesrećniji čovek na svetu"
Kadar iz filma Najnesrećniji čovek na svetu - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Kadar iz filma "Najnesrećniji čovek na svetu"
Film „Čisto ljudski” Igora Ivanova prikazuje šest karaktera u šest pametno isprepletenih sekvenci. Ovo je dramska priča koja prikazuje očajne osobe koje pokušavaju da prežive, u potrazi za ljubavlju ili iskupljenjem.
Radnja filma „Najnesrećniji čovek na svetu” Teone Strugar Mitevske prati Asju, 40-godišnju slobodnu ženu koja živi u Sarajevu, a kako bi upoznala nove ljude, ona subotu provodi na događaju za brza upoznavanja.
U filmu „Iscelitelj” Gjorčeta Stavreskog slabo plaćeni mehaničar daje svom ocu tortu napravljenu od ukradene marihuane kako bi mu ublažio bolove od raka, ali ga sateruju u ćošak kriminalci koji traže svoju drogu i radoznale komšije koje žele recept za „lekovitu“ tortu.
© Foto : Festival evropskog filma Palić/PromoKadar iz filma "Sporedni likovi-fragmenti"
Kadar iz filma Sporedni likovi-fragmenti - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Kadar iz filma "Sporedni likovi-fragmenti"
„Mimi” Darijana Pejovskog prati istoimenu glavnu protagonistkinju koja je ostavila majku i mračnu tajnu u svom selu da bi došla u prestonicu na postdiplomske studije. Upoznaje Saru, bivšu manekenku, a sada mladu majku sa bogatim mužem koji je zlostavlja.
Dok Mimi radi noćima u kiosku svog starog strica i povremeno izlazi sa mušterijama u prolazu, postaje jasno da ona ne žudi za Sarinim mužem, već za majčinstvom.
U ostvarenju „Sestre”, tinejdžerke Maja i Jana su nerazdvojne i sve rade zajedno. Svojeglava Jana obično vodi, a Maja je sledi.
Jubilarni 30. Festival evropskog filma Palić od 15. do 21. jula - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
KULTURA
Najbolji evropski festival a nije u EU: Tri decenije praznika filma na Paliću
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala