Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Došao je trenutak: Srbija vraća Kosovo u Njujork – to je u interesu Balkana i čitavog sveta

© AP Photo / Darko VojinovicKosovo je Srbija
Kosovo je Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
Pratite nas
Zahtev Srbije da se održi sednica SB UN kao i eventualno naše obraćanje na zasedanju povodom drame na Kosovu i Metohiji afirmacija je Rezolucije 12 44 kao trajnog dokumenta bez koga nema mirnog i održivog rešenja. KiM je integralni deo Srbije i ovim potezom pokazujemo da ne odstupamo od svojih principa, ocena je Živadina Jovanovića.
Srbija je poslala pismeni zahtev Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija za hitno održavanje vanredne sednice po pitanju dešavanja na Kosovu i Metohiji. To je učinjeno sa jasnim predznakom da je KiM po Rezoluciju 1244 deo teritorije Srbije kao i da su Ujedinjene nacije te koje su po obavezujućoj Rezoluciji zadužene za mir i bezbednost na ovom prostoru.

Afirmacija Rezolucije 12 44

Akcenat u pismu koji je Srbija uputila SB UN je na teroru nad Srbima koji sprovodi vlast Aljbina Kurtija, a koji se graniči sa zločinima protiv čovečnosti.
Srbija je istakla i sva kršenja Rezolucije 12 44 počev od formiranja oružanih snaga Kosova pa do ukidanja dinara. Svi ti potezi imaju za cilj proterivanje Srba.
Diplomata i bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović smatra da je ključno to što je Srbija u zahtevu akcentovala značaj Rezolucije 12 44.
„Sasvim je ispravo da se Srbija obrati SB UN po pitanju Kosova i Metohije u dramatičnoj situaciji po srpski narod. Ovo je u toliko opravdanije jer etničko čišćenje srpskog naroda traje u kontinuitetu i što traje u periodu kada je taj deo Srbije pod mandatom SB UN. EU koja je dobila mandat da olakšava dijalog dve strane izlazi iz okvira svog mandata i to tako da se stavlja na stranu separatizma, a ne na stranu prava. Smatram da je došlo vreme da se na to prekoračenje mandata EU skrene pažnja. Sve što se dešava na KiM pa i intenziviranje etničkog čišćenja, dolazi kao posledica nepoštovanja statusno neutralnog položaja EU,“ mišljenja je Jovanović.

EU izašla iz statusa neutralnog posrednika

Kako kaže, EU umesto da bude neutralna, ona je sve vreme od 2010. godine nedvosmisleno jačala položaj separatista, a slabila ulogu Srbije kao države članice UN sa jasno definisanom teritorijom u koju spada i Kosovo i Metohija.
„Situacija je na ivici da se ugrozi mir i bezbednost. Ukoliko SB UN bude imao pravilan prilaz onda će se odlučiti za preuzimanje preventivnih mera da se situacija koja je dramatična za Srbe zaustavi i da se stvari vrate na kolosek diplomatije i dijaloga. Ovako EU prekoračivanjem svog mandata koji je dobila od SB UN svesno ili nesvesno ide na ruku destabilizacije i eskalacije,“ napominje sagovornik Sputnjika.
Jovanović podseća da je EU od UN dobila isključivo odobrenje da olakša dijalog dve strane, a pod to ne mogu da se podvedu način na koji oni tumače i Briselski i ovaj novi Ohridski sporazum, koji nema potvrdu UN.
„Mislim da taj dokument predstavlja ultimatum i akt pretnje Srbiji, jer nije deo dijaloga i usaglašavanja volje Beograda i Prištine. Taj „sporazum“ je suprotan državnim i nacionalnim interesima Srbije. Nije u skladu sa Poveljom UN i predstavlja kršenje Rezolucije 1244 SB UN“, decidan je Jovanović.

Srbija će imati podršku i to ne samo Kine i Rusije

Po njegovim rečima, sasvim je sigurno da se Srbija nije odlučila na ovaj korak, a da pre toga nije obavila diplomatsku aktivnost kako bi se osigurala da će sednica biti održana.
„Smatram da će ovu poziciju Srbije podržati ne samo Rusija i Kina kao stalne članice SB i naši strateški partneri, već da će to uraditi i ostale članice SB jer interes je ne samo Balkana nego čitavog sveta da se pitanje KiM reši u okviru međunarodnog prava i odnosa,“ ističe Jovanović.
Osima pet stalnih članica SB UN Rusije, Kine, Amerike, Velike Britanije i Francuske, taj organ čini i deset nestalnih članice čije angažovanje je počelo ove godine. To su Alžir, Ekvador, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Republika Koreja, Sijera Leone, Slovenija, Švajcarska.
Misija Srbije u Njujorku podnela je zahtev Gvajani, državi koja predsedava SB UN, u kojem traži vanredno zasedanje zbog situacije na Kosovu i Metohiji.
Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
SRBIJA
Hitno zaustavite pogrom! Objavljujemo celo pismo kojim Srbija traži sednicu SB UN o Kosovu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2024
SRBIJA
Brisel ukida manevarski prostor Srbije: Starija je odbrana Kosova od članstva u EU
U Goraždevcu je danas pucano na nekoliko kuća, vozila i spomenik - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
SRBIJA
Totalni udar na sve srpsko – stvari su se otele kontroli
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala