Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Totalni udar na sve srpsko – stvari su se otele kontroli

© TanjugU Goraždevcu je danas pucano na nekoliko kuća, vozila i spomenik
U Goraždevcu je danas pucano na nekoliko kuća, vozila i spomenik - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
Stvari se na Kosovu i Metohiji otimaju kontroli. Apsolutno je nedopustiv pre svega upad u jedini mediji na srpskom jeziku u Metohiji, ocenjuje za Sputnjik univerzitetski profesor sa Kosova i Metohije Luka Jovanović povodom nove akcije Kurtijevih specijalaca.
Kosovska policija upala je u objekat Privremenog organa opštine Peć koji se nalazi u Goraždevcu kao i u Radio Goraždevac. Zastava Republike Srbije uklonjena je, a vozila sa specijalcima upala su i u dvorište PO opštine Istok koji se nalazi u Osojanu.
Građani i zaposleni u ovim institucijama izbačeni su napolje, a opkoljena je čitava zgrada Doma kulture u Goraždevcu. Na centralnom trgu okupljen je veći broj građana.
Policija stoji ispred ulaza u Radio Goraždevac i ne dozvoljava novinarima da stoje ispred ulaznih vrata.

Plan Kurtija se ispunjava

„Ovo je neverovatan upad uz demonstraciju sile i to u Goraždevac gde preostali Srbi istrajavaju uz „sizifove muke“. Frapiran sam i pod velikim utiskom zbog upada pre svega u srpski radio jer to je maltretiranje poslednjeg srpskog medija na tom prostoru. Ove je već previše i mislim da je sada svima jasno da nije u pitanju da li neko ima ili nema pravo da radi već se radi isključivo o tome da li je nešto srpsko ili ne,“ kaže Jovanović.
On podseća da je KiM radio javio i da je u Osojanu nakon upada policije prekinuta nastava, a da su deca puštena kući. Navodi se i da su pripadnici kosovske policije ušli i u poštu i lokalnu ambulantu koju koriste stanovnici povratničkih sela u Osojanskoj dolini.
„Neko bi o ovim akcijama ukidanja takozvanih paralelnih institucija pomislio da je kod Albanaca sve krasno i bajno. Da su to borci za prava bez poroka. A u svari je paradoksalno i misliti o tome na takav način. Na takozvanom Kosovu vlada bezakonje, a naročito je haos u tom delu Metohije gde se navodno zavodi red, “ kaže Jovanović.

Od međunarodne zajednice nema pomoći

Po rečima našeg sagovornika potpuno je neizvesno šta će se dalje dešavati jer je očigledno da Kurti neće stati sa svojim terorom.
„Mislim da je ovo samo nastavak Kurtijevog terora koji će biti još jači u budućnosti, a mislim da je postalo suvišno i pozivati međunarodnu zajednicu da reaguje. Srbima na KiM ostalo je samo da zamole svoju državu da reaguje,“ zaključuje naš sagovornik.
Predsednik Srpske liste Zlatan Elek upoznat je sa dešavanjima ali za Sputnjik nije mogao da komentariše detalje jer će se oglasiti u subotu. Ni novinari i urednici u Radio Goraždevcu nisu bili u mogućnosti da nam daju neke konkretnije detalje s obzirom da je racija kosovske policije bila u toku kada smo ih kontaktirali.
Akcija je počela oko 10 časova prvo upadom u Privremeni organ opštine Peć. Kosovska policija zaplenila je auto i opremu ekipe Radio Goraždevca.
Pretres specijalaca tzv. kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
SRBIJA
Haos i na jugu: Albanci blokiraju Srbe, zatvoreni domovi zdravlja, apoteke, ambulante
Goraždevac - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
SRBIJA
U Goraždevcu trenutno mirno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala