Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Haos i na jugu: Albanci blokiraju Srbe, zatvoreni domovi zdravlja, apoteke, ambulante

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPretres specijalaca tzv. kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici
Pretres specijalaca tzv. kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
Kosovska policija upala je danas u objekat Privremenog organa opštine Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Zastava Republike Srbije uklonjena je sa ovog objekta, a vozila KP upala su i u dvorište PO opštine Istok koji se nalazi u Osojanu. Nešto kasije policija je upala i u prostorije Privremenog organa opštine Klina koje su smeštene u mestu Vidanje.
Tokom nelegalne i nasilne akcije, privedeni su i predsednici privremenih organa na informativne razgovore, a u nasilnom upadu u mirne srpske sredine zatvoreni su i domovi zdravlja, ambulante, apoteke, saopštila je Kancelarija za KiM.
Kako KiM radio saznaje, u Osojanu je nakon upada policije prekinuta nastava, pa su deca puštena kući. Navodi se i da su pripadnici kosovske policije ušli i u poštu i lokalnu ambulantu koju koriste stanovnici povratničkih sela u Osojanskoj dolini.
„Veća grupa policajaca upala je oko 10 časova u Privremeni organ opštine Peć. Radnici koji su se našli u tom trenutku u zgradi su još uvek unutra i trenutno je ispred okupljen mali broj građana Goraždevca kojima policija ne dozvoljava da priđu bliže prostorima Privremenog organa. Nemamo više informacija šta se dešava unutra. Skinuli su zastavu Srbije koja je bila na ulazu“, rekao je za Kosovo onlajn novinar Radio Goraždevca Milić Petrović.
U ovom trenutku opkoljena je čitava zgrada Doma kulture u Goraždevcu, a na centralnom trgu okupljen je veći broj građana.
Policija stoji ispred ulaza u Radio Goraždevac i ne dozvoljava novinarima da stoje ispred ulaza vrata.

„Nastavak etničkog čišćenja Srba na KiM u direktnoj režiji Kurtija“

Današnji upad naoružanih pripadnika Kosovske policije u Privremene organe opština Peć, u Goraždevcu, Istok, u mestu Osojane, i Klina u selu Vidanje nastavak je etničkog čišćenja i zatiranja Srba na Kosovu i Metohiji, u direktnoj režiji Aljibina Kurtija, a pred očima kompletne međunarodne zajednice, saopštila je Kancelarija za KiM.
„Kurtijevi specijalci zatvorili su srpske opštine u Metohiji, koja je tokom sukoba 1999. a potom i tokom Pogroma 2004. godine potpuno nasilno etnički očišćena od Srba. Teškom mukom, Srbi su se u malom broju vratili na svoja ognjišta i u povratnička naselja gde im je život garantovala i međunarodna zajednica, a danas ih Kurti policijom, dugim cevima i oklopnim vozilima ponovo proteruje“, navodi se u saopštenju.
Tokom današnje nelegalne i nasilne akcije, privedeni su i predsednici privremenih organa na informativne razgovore, a u nasilnom upadu u mirne srpske sredine zatvoreni su i Domovi zdravlja, ambulante, apoteke.
„Ovakva akcija usledila je nakon prošlonedeljnog upada u opštinu Gora koji nije osudio nijedan pripadnik međunarodne zajednice i svojim glasnim ćutanjem postaju saučesnici ovakvih Kurtijevih nedela“, navela je Kancelarija za KiM.

Srpska lista: Talas zatiranja svega srpskog na KiM, a Kfor ne reaguje

Talas zatiranja svega srpskog na Kosovu i Metohiji pod dirigentskom palicom Aljbina Kurtija i uz glasno ćutanje međunarodne zajednice nastavljen je danas upadom u Privremene organe opština Peć, Istok i Klina, saopštila je Srpska lista.
„Uz brutalni upad desetine do zuba naoružanih specijalaca u mirna srpska sela Kurtijev režim sprovodi etničko čišćenje srpskih sredina na Kosovu i Metohiji dok Evropska unija ćuti, a Kfor ni na koji način ne reaguje iako ima obavezu da zaštiti mir, sigurnost i slobodu svim građanima bez obzira na nacionalnost“, navodi se u saopštenju.
Srpska lista ocenjuje da je očigledno da Kurtijev režim želi da po principu blickriga protera srpske institucije, Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod koristeći pasivnost Zapadanih centara moći, koje srpski narod smatra direktnim saučesnikom u ovim antisrpskim akcijama režima u Prištini.
„Pozivamo srpski narod da ostane miran i suzdržan kako ne bi dali povod okupacionim falangama da koriste silu i hapse poštene i časne srpske domaćine, upadaju u srpske domove i ugroze bezbednost svojih porodica. Koliko god nam svima bilo teško, moramo da sačuvamo prisebnost i jedni druge, jer ni ovo zlo neće doveka trajati“.
Dalje se ističe da delovanje Prištine treba posmatrati kao delovanje okupatora i nikako drugačije, jer režim u Prištini ne poštuje ni sopstvene zakone i pravila kojima se garantuju prava srpskog naroda.
„Pozivamo i našu državu da najhitnije reaguje i zahteva od Evropske unije i Kfora da spreči Kurtija u obračunu sa srpskim narodom na ovim prostorima jer se ovaj zulum ne može trpeti te će dovesti do egzodusa srpskog naroda sa svojih vekovnih ognjišta“, navodi Srpska lista.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala