- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tragikomično „letovanje“ i prodaja „na kilo“

© Sputnik / Lola ĐorđevićDetalj sa 169. večitog derbija
Detalj sa  169. večitog derbija - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2024
Pratite nas
Srpski klubovi koji su po direktivi „odozgo“ išli na pripreme na čuveno „Rajsko ostrvo“ gde su se proveli kao u paklu, vratili su se kući i odbrojavaju sitno do nastavka prolećnog dela sezone. A famozne pripreme na Kipru bile su sve samo ne uspešne, dok su zimski prelazni rok obeležile prodaje Crvene zvezde i Partizana „na kilo“.
Ko bosi po trnju proveli su se srpski klubovi na pripremama na Kipru, gde im je toplo preporučeno da odu ove godine umesto u Tursku. Vrhunac cirkusa dostignut je onda kada je najbitnije prilikom generalnih proba i provera, jer je Zvezdina „generalka“ sa Bugarima prekinuta zbog tuče!
Da, dobro ste pročitali, ofanzivac Boteva iz Vrace tamnoputi napadač Barbosa promašio je profesiju očigledno, pa je pesnicom u lice udario dobroćudnog štopera crveno-belih Uroša Spajića. Usledila hitna reakcija novog-starog trenera Vladana Milojevića, koji je povukao ekipu s terena i na taj način je prekinut opšti haos.
Možda su neki pomislili da su komšije iz Humske ulice broj 1 nešto bolje prošle, ali su se prevarili. Nije ni Partizan odradio „generalku“ protiv ekipe AEZ Zakakiou. Razlog? Očajni vremenski uslovi, pljusak i natopljen teren po kom se lopta poput kamena zabijala u travnatu podlogu.
Jasno je da je odlaganje bilo jedino logično rešenje. Prethodno su izabranici Igora Duljaja, inače iznenađujući lideri na tabeli Superlige na polusezoni, ostvarili maksimalan učinak na pripremama na Kipru.
Nadigrana je Mladost iz Lučana (4:0), Identičnim rezultatom „stradala“ je i AJA Napa, dok je Botev iz Vraca koji je sparingovao i sa Zvezdom (bukvalno) poražen minimalnim rezultatom.
Kilijan Mbape - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2024
SPORT
Kraj najduže sage u istoriji fudbala – Mbape napušta Pariz
Horor pripreme na „Rajskom ostrvu“ mogu se nazvati svime osim uspešnim, jer je kvalitet rivala i fudbala bio ispod nivoa. Uslovi su bili loši i sad svi srpski klubovi, koji su bili na Kipru, a bilo ih je, čast izuzecima (Novi Pazar, TSC i Radnički Niš), mogu da se nadaju da će se to minimalno reflektovati na njihovu formu i rezultate jer nastavak Superlige kuca na vrata i zakazan je za idući vikend.
Partizan, Zvezda, Čukarički, Spartak Subotica, Mladost Lučani, Vojvodina, Napredak, svi su uglavnom otkazali prethodno dogovorene aranžmane u Turskoj i promenili kurs ka Kipru, što bi moglo skupo da ih košta.
Kada su pitanju transferi, tu se, nažalost, prodavalo „na kilo“.
Zvezda je doduše i poprilično zaradila od prodaje svojih bisera, za koje su generalni direktor Zvezdan Terzić i sportski direktor Mitar Mrkela, rekli da sigurno ostaju. Ipak, dogodilo se nešto dijametralno suprotno. Kosta Nedeljković prodat je Aston Vili za oko 9.000.000 evropskih novčanica, s tim da će ostati na Marakani do kraja sezone kao pozajmljen fudbaler. Za razliku od njega čudo od deteta i gol-mašina Jovan Mijatović, koji tek što je osetio čari igranja fudbala na velikoj pozornici i to u njemu najdražem crveno-belom dresu, kluba čiju je omladinsku školu prošao i živeo da slavi golove pod severnom tribinom, prodat je u Ameriku. Ubuduće će igrati za Njujork siti, a Zvezda je zaradila preko 10.000.000 i procente od iduće prodaje u iznosu od 15 odsto.
Otišli su iz Crvene zvezde i Uroš Kabić koji je stigao iz Vojvodine i odigrao mizernih šest utakmica, kao i Kings Kangva koji će do kraja sezone braniti boje belgijskog Kortrajka s mogućnošću otkupa ugovora za 1.500.000 evra, dok pozajmica košta 500.000 evra.
„Na kilo“ je prodat i Stefan Mitrović o kom su se raspredale priče da bi mogao u Barselonu prošle sezone, a završio je na pozajmici u Veroni, takođe s mogućnošću otkupa ugovora ako zadovolji kvalitetom nove poslodavce u gradu Romea i Julije.
Ništa bolje nije radio ni Partizan. Verovatno samo u zemlji Srbiji postoji to da ekipa koja posle sedam sušnih sezona konačno zasedne na vrh, odluči da prodaje „bisere“ i najbitnije „poluge“ tima.
Tako je Kristijan Belić, crno-beli vojnik prodat AZ Alkmaru, dok je štoper reprezentativnog kalibra Mihailo Ilić završio u Bolonji za 4.500.000 evra.
Momak koji je obećavao i kome je predviđana blistava budućnost, olako je i za relativno sitan novac napustio Partizan, a da nije u potpunosti ni sazreo. Činjenica je da je Partizan mogao višestruko da zaradi da je prolongirao tu prodaju, ali se iz nekog razloga čelnicima crno-belih očigledno žurilo.
Gledaju istovremenu Zvezda i Partizan da se pošto-poto ratosiljaju gomile stranaca koje su „nagurali“ u svoje redove, a kvalitet je diskutabilan i nije doneo ništa dobro, osim što je „ukrao“ minute srpskoj deci i talentima.
Ali, to je odavno poznata priča Srbije i stanja u kom se njen fudbal nalazi, novi su samo likovi, dela i cifre...
Obala Slonovače - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2024
SPORT
„Slonovi“ imaju devet života – „Bafana Bafana“ slavi bivšeg vezistu Partizana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala