- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađarska: Politika sankcija protiv Rusije se pokazala kao totalni fijasko

© Sputnik / Viktor Toločko / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2024
Pratite nas
Novi 13. paket antiruskih sankcija delovaće apsolutno neozbiljno jer će on biti samo demonstrativne prirode, budući da praktično više nije ostala nijedna ruska organizacija, oblast ili čovek koji nije uključen u sankcioni spisak, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.
„Po mom mišljenju, ova inicijativa čini već propalu politiku sankcija još neozbiljnijom, jer oni očigledno žele da naprave samo novi i to demonstrativni paket sankcija. Mislim da je vreme da svi vide da je politika sankcija potpuno propala, stoga bi bilo pametno da se EU još više ne sramoti nego što već jeste“, rekao je Sijarto mađarskim novinarima u video poruci emitovanoj na društvenoj mreži „Fejsbuk“ (zabranjena u Ruskoj Federaciji kao ekstremistička).
Sijarto je dodao i da bi evropski lideri trebalo da ulože neverovatan napor kako bi uopšte pronašli organizacije, oblasti ili lica u Rusiji koji već nisu na jednom od sancionih spisaka EU.
Podsećamo, na samitu u Briselu, održanom sredinom decembra, Mađarska je stavila veto na paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi dolara. Ipak, šef Evropskog saveta Šarl Mišel tada je rekao da će lideri EU uspeti jednoglasno da odobre pomoć Kijevu početkom 2024. godine. Sledeći vanredni samit EU zakazan je za 1. februar.
Mađarska blokira većinu odluka EU o Ukrajini, uključujući osmu tranšu vojne pomoći od 500 miliona evra, pet milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda za vojnu podršku 2024. godine, širi paket od 20 milijardi za vojnu pomoć za naredne četiri godine, kao i 50 milijardi makrofinansijske pomoći za period od 2024. do 2027. godine.
Premijer Mađarske Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
SVET
Orban: Treba smeniti rukovodstvo EU koje brani interese Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala