- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban: Treba smeniti rukovodstvo EU koje brani interese Ukrajine

© AP Photo / Virginia MayoPremijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Evropskoj uniji je potrebna promena rukovodstva jer štiti interese Ukrajine, a ne evropskih farmera kojima štetu nanosi ukrajinski damping, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa novinarima po dolasku u Brisel, gde će se 1. februara održati samit EU.
Šef mađarske vlade razgovarao je i sa belgijskim poljoprivrednicima koji nastavljaju proteste na ulicama grada.
„Evropska komisija treba da zastupa interese evropskih farmera protiv Ukrajinaca, a ne obrnuto“, rekao je Orban.
Premijer smatra da mora doći do potpune promene rukovodstva u Evropskoj uniji, jer „sadašnji lideri nikada neće donositi odluke koje su od koristi poljoprivrednicima“.
„Moramo pronaći nove lidere koji zaista predstavljaju interese naroda“, naglasio je Orban, misleći na izbore za Evropski parlament zakazane za jun 2024.
Predsednik vlade je istakao da treba obustaviti uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u EU, jer se u Ukrajini ne ispunjavaju evropski standardi proizvodnje i zbog toga su evropski poljoprivrednici u nepovoljnom položaju i trpe gubitke.
"Mi smo prvi koji od toga stradamo - Poljaci, Slovaci i Mađari koji su susedi Ukrajine. Ali pre ili kasnije ova opasnost će stići u unutrašnjost Evrope, a osetiće se i ovde u Briselu, u Francuskoj i Španiji“, rekao je Orban.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala