- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Neophodno jačanje međunarodne pozicije Savezne države

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Uđi u bazu fotografijaSednica Višeg državnog saveta Savezne države, V. Putin i A. Lukašenko
Sednica Višeg državnog saveta Savezne države, V. Putin i A. Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Pratite nas
Potrebno je jačati međunarodne pozicije Savezne države, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obraćajući se na sednici Vrhovnog državnog saveta Savezne države Rusije i Belorusije.
„Važno je jačati međunarodnu poziciju našeg Saveza, kao što pokušavamo da učinimo i u Evroazijskom ekonomskom savezu“, rekao je on.
Beloruski lider je dodao da je u Saveznoj državi potrebno da se uklone barijere u isporukama robe, ograničenja za tranizit i da se izjednače uslovi za biznis.

„Trgovinski promet Belorusije i Rusije bi prema rezultatima 2023. godine trebalo da dostigne rekordnih 54 milijarde dolara“, istakao je Lukašenko.

Dodao je da je glavni zadatak u industriji da se aktivira saradnja u oblasti zamene za uvoza proizvoda, kao i da je mnogo učinjeno na tom polju.

Nafta i gas

Naveo je da se Rusija i Belorusija za sada nisu odredile po pitanju stvaranja jedinstvenog tržišta nafte i gasa.
„Sada je pogodno da možemo mirno da donosimo odluke koje će biti korisne i za Rusiju i za Belorusiju“, rekao je on.
Beloruski predsednik je naveo da su Belorusija i Rusija postigle sporazum o uvećanju obima prevoza tereta Oktobarskom železnicom u pravcu Sankt Peterburga, a u cilju povećanja obima beloruskog tereta koji se prevozi u ruske luke.

Severni morski put

Lukašenko je istakao da je Belorusija zainteresovana da se uskoro razvije Severni morski put.
„Što se tiče Severnog moskog puta mi bismo želeli da se taj program brže razvija, kako bi i nama bilo lakše da radimo i da ga koristimo za izvoz“, naveo je on.

„Od Južnog do Severnog pola“

Lukašenko je izjavio da je sa svojim ruskim kolegom razgovarao o širokom spektru pitanja „od Južnog do Severnog pola“ i da je poseban akcenat stavljen na probleme na Antarktiku kao i na analizu svetskih događaja.
Objasnio je da su zapadne zemlje u pokušajima da sačuvaju unipolarnost „stigle do oružanih sukoba".
Komentarišući izbore rekao je da je uveren da će parlamentarni izbori u Belorusiji 25. februara i predsednički izbori u Rusiji 17. marta proći mirno.
Prema njegovom mišljenju veoma je važno da se formira zajednički medija holding, kako bi ljudi znali šta se dešava u Belorusiji i Rusiji.
Predsednik Belorusije je saopštio da je sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom dogovorio svoja putovanja u Afriku, gde su zainteresovani da sarađuju, posebno sa Rusijom.
Pogledajte i:
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
RUSIJA
Putin: Belorusija postala nuklearna sila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala