- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Belorusija postala nuklearna sila

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Pratite nas
Belorusija je postala nuklearna sila nakon što je u zemlji uz učešće Rusije izgrađena beloruska nuklearna elektrana, što je ozbiljan korak napred u ekonomskom i tehnološkom razvoju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, govoreći na sednici Vrhovnog državnog saveta Savezne države.
Putin je u svom obraćanju podsetio da je uz učešće Rusije u Belorusiji 2023. godine završena izgradnja drugog bloka nuklearke „BelAES“.
„Ovo je, naravno, veoma ozbiljan pomak, imajući u vidu da nije izgrađena samo stanica, već se stvara industrija. I u tom smislu Belorusija je, naravno, postala nuklearna sila, a to je ozbiljan korak napred u razvoju privrede i naučnih oblasti i u tehnološkom razvoju“, rekao je Putin.
On je dodao da Rusija i Belorusija pod spoljnim pritiskom pomažu jedna drugoj i imaju zajedničke pristupe globalnim i regionalnim problemima.
„Važno je da Rusija i Belorusija, u uslovima neviđenog spoljnog pritiska, blisko sarađuju na svetskoj sceni i uvek pružaju jedna drugoj istinski savezničku međusobnu podršku. Pristupi naših zemalja aktuelnim globalnim i regionalnim problemima se poklapaju ili su u mnogome bliski“, rekao je Putin.
On je dodao da će Moskva i Minsk zajedno raditi na obezbeđivanju jednake i nedeljive bezbednosti.
„U interesu formiranja istinski multipolarnog, demokratskog i pravednog svetskog poretka, obezbeđivanja jednake i nedeljive bezbednosti, radićemo zajedno“, istakao je Putin.
Putin je dodao da je planirano da se tokom sednice donese niz odluka. Prema njegovim rečima, one su usmerene na dalje produbljivanje integracije dve zemlje u socio-ekonomskoj i humanitarnoj sferi.
Putin je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da su na dnevnom redu sednice mnoga ključna pitanja delovanja Savezne države. Prema njegovom mišljenju, „sadašnja sednica je zaista od suštinskog značaja, a njen dnevni red je veoma sadržajan i bogat“.
„Ovo jasno pokazuje čvrstu nameru dveju zemalja da učine sve što je potrebno kako bi produbile obostrano korisnu i ravnopravnu integraciju“, uveren je ruski lider.

Nova strategija tehnološkog razvoja

Putin je istakao da nova Strategija tehnološkog razvoja Savezne države do 2035. godine ima za cilj jačanje suvereniteta Rusije i Belorusije.
„Za usvajanje je pripremljena nova Strategija tehnološkog razvoja Savezne države za period do 2035. godine, koja sadrži konkretne korake za jačanje zajedničkog tehnološkog suvereniteta, uključujući pokretanje velikih zajedničkih projekata na zameni uvoza i stvaranju konkurentnih proizvoda sa visokom dodatom vrednosti“, saopštio je ruski lider.
Prema njegovim rečima, karakteristično je i to da je nacrt glavnih pravaca za sprovođenje odredbi Sporazuma o formiranju Savezne države za 2024-2026. godinu, koji je podnet na sednici Vrhovnog državnog saveta, usmeren na dalje intenziviranje celokupne saradnje.
„Uključujući u industriji, poljoprivredi, energetici, saobraćaju i logistici i informacionoj sferi“, dodao je ruski predsednik.

O beloruskoj kosmonautici

Ruski lider je podsetio da se žena-astronaut iz Belorusije sprema za let na Međunarodnu svemirsku stanicu ovog proleća.
U martu 2024. godine letelica „Sojuz MS-25“ će krenuti na MSS. Među posadom će biti beloruska državljanka Marina Vasiljevska, kosmonaut „Roskosmosa“ Oleg Novicki i astronaut NASA Trejsi Dajson. Vasiljevska i Novicki obaviće kratak let i vratiti se na Zemlju na „Sojuzu MS-24“.
Misija astronauta NASA trajaće do septembra 2024. godine, nakon čega će se Dajson vratiti na Zemlju zajedno sa ruskim kosmonautima Olegom Kononjenkom i Nikolajem Čubom na svemirskom brodu „Sojuz MS-25“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala