- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik najavio sastanke u februaru sa Putinom, Lukašenkom i Erdoganom /video, foto/

Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u drugoj polovini februara imati sastanke sa predsednicima Rusije Vladimirom Putinom, Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a da će početkom marta Srpsku posetiti mađarski premijer Viktor Orban.
Dodik je rekao da će mađarskom premijeru tada biti uručen Orden Republike Srpske na ogrlici, koji mu je dodeljen povodom Dana Republike - 9. januara.
On je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, izjavio novinarima u Banjaluci da 17. februara ide na put i da će imati sastanke sa predsednicima Rusije, Belorusije, a kasnije tog meseca i sa predsednikom Turske.

„Potvrdili smo da je Srpska na evropskom putu“

Danas smo još jednom konstatovali da Republika Srpska ostaje na evropskom putu, kao i da je neophodno da se u potpunosti poštuje mehanizam koordinacije, rekao je Dodik.
„Želimo da se vide tu dve stvari, da se pre svega vidi Republika Srpska sa svojim ovlašćenjima i s druge strane da se poštuje mehanizam koordinacije u okviru BiH i naravno ustavni položaj koji BiH ima“, poručio je Dodik.
Dodik je naveo da je sa Sijartom razgovarao o bilateralnim odnosima i da Mađarska i Republika Srpska nemaju ni jedan otvoren problem.
„Poštujemo pristup Budimpešte koji ima prema regionu, i zahvalan sam za jasne stavove u tom pogledu. Mađarska je prirodan partner za razvoj odnosa EU sa Balkanom i pozdravljamo činjenicu da će Mađarska uskoro preuzeti predsedavanje Evropskom unijom“, rekao je Dodik.
Naveo je da posebno žele da unaprede saradnju u oblasti energetike.
Sastanku u Palati Republike Srpske su prisustvovali i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Viškovi i ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir, preneo je RTRS.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala