- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija proizvela novi simulator nadzemne nuklearne eksplozije

© Foto : pixabayNuklearna eksplozija
Nuklearna eksplozija - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
Pratite nas
Naučnici Vojne akademije za materijalno-tehničko obezbeđenje „Hruljev“ proizveli su i patentirali novi simulator nadzemne nuklearne eksplozije.
Kako se navodi u opisu patenta, upotrebom ovog simulatora će se poboljšati kvalitet obuke jedinica kopnene vojske za borbu uz upotrebu nuklearnog oružja, kao i jedinica za radijacijsko, hemijsko i biološko nadzemno obaveštavanje, a sve u cilju određivanja parametara i epicentra nuklearne eksplozije.
Navodi se da je cilj modela da se napravi imitacija vizuelnih znakova udarnog efekta, svetlosne eksplozije i oblak u vidu pečurke.
Novi simulator će se koristiti umesto starog IU-59 koji je zastareo i zabranjen je za upotrebu. U opisu patenta se govori i o drugom simulatoru – imitaciji avionske bombe IAB-500, koja je predviđena za simulaciju primene specijalne municije RN-24.
Međutim, ova bomba je proizvedena samo za taktičku avijaciju, jer su njeni troškovi upotrebe u jedinicama za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu nekoliko puta bili veći od postignutih rezultata. Obrazac bombe IAB-500 je ukinut iz naoružanja 1984. godine i više se ne proizvodi.
Pogledajte i:
Raketni sistemi Topolj M - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2024
RUSIJA
Ruski senator: Rusija se neće odreći svog nuklearnog štita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala