- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Opasna priprema terena: Šta se krije iza upozorenja koje je NATO admiral uputio narodu na zapadu

© AP PhotoNorveška vojska
Norveška vojska - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Pratite nas
Stanovništvu NATO zemalja koje još živi pristojno i privilegovano nisu potrebni nikakvi sukobi i ratovi i otuda kritike NATO glavešina da narod na Zapadu neće da se uključi „u odbranu od Rusije“, smatra sociolog Vladimir Vuletić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Šef vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer priznao je da su novi odbrambeni planovi Alijanse napravljeni prvenstveno za slučaj da dođe do sukoba sa Rusijom i istovremeno „prigovorio“ stanovništvu zapadnih zemalja da ne želi da se uključi u odbranu.
Bauer je dodao da vojska mnogo radi na osiguravanju odbrambene sposobnosti zemalja NATO, ali je vreme da i civilno stanovništvo i industrijski sektor postanu svesni svoje uloge u „odbrani“.
„U proteklih godinu dana vojska je mnogo uradila po pitanju odbrane, ali naša društva nisu shvatila da u slučaju rata ne treba da deluje samo vojska, nego da će u to biti uključeno celokupno društvo, hteli mi to ili ne“, kazao je Bauer.

Opipavanje pulsa građana Zapada

Sa druge strane, elite vlasti čije su vojne elite samo jedan deo, svesne su da je blagostanje koje je postojalo od kraja Drugog svetskog rata ugroženo, a način da se ono održi vezan je za produženje zapadne, pre svega ekonomske hegemonije, tako što bi se ruski resursi stavili pod kontrolu transnacionalnog kapitala, kaže Vuletić za Sputnjik.
„I to je na kraju krajeva i čitava priča oko Ukrajine. Dakle, taj sukob između s jedne strane transnacionalnog kapitala koji je politički predstavljen kroz ovo što mi zovemo politički Zapad, a sa druge strane kroz resurse koje ima Rusija i ono što je sve veći ekonomski uticaj Kine. To su ciljevi tako da admiral na izvestan način samo kaže ono što jeste suštinska tenzija i suštinski problem, a to je da ako stanovništvo Zapada želi da održi taj nivo privilegovanosti kog su imali, onda moraju nešto da žrtvuju. A ta žrtva između ostalog vezana je i za ovo o čemu on govori“.
Vuletić dodaje da se plaši da onog trenutka kad Ukrajina bude slomljena to neće biti kraj sukoba sa Rusijom nego da će tek tada doći do eskalacije. Zato je Bauerova izjava opipavanje pulsa javnosti i priprema za nešto što neminovno sledi u budućnosti.
„Kad opipavate puls, pa vidite da to nije nešto što nailazi na odobravanje, ne znači da ćete odustati od toga nego ćete gledati kako da drugačije pristupite tom problemu, tako da je to u svojevrsnom smislu određena priprema. Ne govorim da će sukoba biti za godinu, dve, ali je to nešto što je dugoročna tendencija, u sledećih nekoliko godina ili u sledećoj deceniji.“

Psihološka priprema za sukob sa Rusijom

Situaciju nastalu posle izjave komandanta Oružanih snaga Švedske Mikaela Budena da je u bliskoj budućnosti moguć vojni sukob kad je u toj zemlji je naglo porasla potražnja za robom neophodnom u vanrednim situacijama, Bauer je ocenio „pozitivnom“ jer stanovništvo želi da se opskrbi neophodnim stvarima za slučaj nužde.
Prema Vuletiću, izazivanje panike ovakvim izjavama može izazvati reakciju kao kod Šveđana, ali sa druge strane takođe govori i da je to jedna vrsta psihološke pripreme za mogući sukob. Vuletić nije optimista jer se pokazalo kroz istoriju da su veliki svetski sukobi dolazili u situacijama velikih ekonomskih lomova.
„Vidimo od 2008. godine na ovamo da je svetski kapitalistički sistem onakav kakav poznajemo poslednjih ne znam ni ja koliko stotina godina unazad, sada u ozbiljnoj krizi. I sada mora da se nađe nekakav ventil. Ako se ne desi da veštačka inteligencija i sve te stvari donesu željene profite, onda će se verovatno ići na stvari o kojima govorim. A to su sukobi koji bi mogli da budu posledica pokušaja ovladavanja resursima kojih Rusija ima u izobilju, ali nisu u rukama transnacionalnog kapitala“, zaključio je Vuletić.
NATO trupe - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
RUSIJA
NATO priznaje: Spremni smo za rat sa Rusijom – ali ne i naš narod
Rusija NATO ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
SVET
Šokantno upozorenje iz NATO-a: Budite spremni na totalni rat protiv Rusije u narednih 20 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala