- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO priznaje: Spremni smo za rat sa Rusijom – ali ne i naš narod

© AP Photo / Mindaugas KulbisNATO trupe
NATO trupe - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
Pratite nas
Šef vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer priznao je da su novi odbrambeni planovi Alijanse napravljeni prvenstveno za slučaj da dođe do sukoba sa Rusijom. On je istovremeno „prigovorio“ stanovništvu zapadnih zemalja jer ne želi da se uključi u odbranu.
„U našim odbrambenim planovima, u našoj strategiji opisujemo dve glavne pretnje Alijansi – to su Rusija i terorističke grupe. Rusiju smatramo pretnjom NATO. Upravo tome su i posvećeni naši odbrambeni planovi. Mi smo odbrambena Alijansa i trebalo bi da budemo spremni za to i spremni smo“, rekao je Bauer.
Kako je dodao, vojska radi mnogo na osiguravanju odbrambene sposobnosti zemalja NATO, ali je vreme da i civilno stanovništvo i industrijski sektor postanu svesni svoje uloge u tome.
„U proteklih godinu dana vojska je mnogo toga uradila po pitanju odbrane, ali naša društva nisu shvatila da u slučaju rata ne treba da deluje samo vojska, nego da će u to biti uključeno celokupno društvo, hteli mi to ili ne“, kazao je Bauer.

Takođe je napomenuo da je NATO formirao nove taktičke grupe, planira da održi vojne vežbe, bez presedana po obimu, ali da treba razgovarati i o industrijskoj bazi. Po rečima admirala, i „društvo treba da bude svesno da je deo rešenja“.

Bauer se osvrnuo na izjavu komandanta Oružanih snaga Švedske Mikaela Budena koji je rekao da je u bliskoj budućnosti moguć vojni sukob. Nakon njegovih reči u toj zemlji je naglo porasla potražnja za robom koja je neophodna u vanrednim situacijama.
Admiral je podržao izjavu švedskog kolege, rekavši da je „pozitivno“ to što stanovništvo želi da se opskrbi neophodnim stvarima u slučaju nužde.

„Treba da shvatimo da nije sve predvidljivo u narednim godinama. Sada živimo u mirnodopskom vremenu. Zato pripremamo planove, spremamo se za sukob sa Rusijom ili terorističkim grupama. Ako nas oni napadnu, mi ćemo biti spremni, iako sami ne težimo konfliktu“, tvrdi Bauer.

Ranije je list „Bild“, pozivajući se na neki „tajni dokument“ nemačke vojske, objavio „plan“ kako bi Rusija, prema pretpostavci autora, mogla da napadne istočno krilo NATO. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je nemački tabloid da širi lažne vesti.
Novi odbrambeni planovi NATO usvojeni su na poslednjem samitu Alijanse koji je održan u leto prošle godine u Vilnjusu.
Pogledajte još:
U Poljskoj se raspoređuje bataljon NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2024
SVET
Uskoro počinju najveće vojne vežbe NATO u poslednjoj deceniji - za obuzdavanje Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala